29/10/11

Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια κατά την άφιξη του στη Νέα Υόρκη


29/10/2011





Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας έφθασε χθες στη Νέα Υόρκη από τις Βρυξέλλες, για να συμμετάσχει στις ολοήμερες συναντήσεις των ηγετών των δύο κοινοτήτων με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Μπαν Κι-Μουν που θα πραγματοποιηθούν στην έπαυλη Greentree του Λονγκ Άιλαντ στις 30 και 31 Οκτωβρίου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνοδεύεται από τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας κ. Γιώργο Ιακώβου, κ. Τουμάζο Τσελεπή, κ. Νίκο Αιμιλίου και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Στέφανο Στεφάνου.

Μετά την άφιξη του ο κ. Χριστόφιας προέβη στην ακόλουθη δήλωση στους δημοσιογράφους:

«Στις 7 Ιουλίου είχαμε συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα στη Γενεύη. Αναμέναμε και τότε ότι θα υπήρχαν κινήσεις προς τα εμπρός. Αυτή ήταν και η υπόσχεση των δύο ηγετών. Επιστρέψαμε στην Κύπρο και δυστυχώς ένεκα της τουρκοκυπριακής πλευράς και της Τουρκίας βεβαίως, είχαμε κινήσεις προς τα πίσω σε πολύ σημαντικές πτυχές του Κυπριακού, κυρίως στην πτυχή της διακυβέρνησης, σε διάφορες εκφάνσεις της διακυβέρνησης, και όχι μόνο βέβαια.

Γίνονται δηλώσεις από την τουρκοκυπριακή πλευρά οι οποίες μου φαίνεται σκοπό έχουν το ‘blame game’. Ενώ η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει μετακινηθεί αρνητικά σε σημαντικές πτυχές του Κυπριακού προσπαθεί να παρουσιάσει την κατάσταση ως να είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία. Προσδοκία δική μου ήταν να είμαστε κοντά σε συμφωνία. Δεν είμαστε όμως, και εύχομαι και ελπίζω ο Γενικός Γραμματέας να έχει τη σωστή πληροφόρηση από τους συμβούλους του και βεβαίως και τη σωστή εκτίμηση της κατάστασης.

Θέλω να πιστεύω ότι η συνάντηση αυτή με τον Γενικό Γραμματέα, πρώτα από όλα θα είναι με τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα και, δεύτερο, ότι θα ακούσουμε μία αντικειμενική εκτίμηση από τα Ηνωμένα Έθνη. Εμείς ερχόμαστε με τη δική μας εκτίμηση της όλης κατάστασης. Τα μηνύματα που προσπαθούν τουρκοκυπριακή και τουρκική πλευρά να μεταδώσουν είναι ότι είμαστε πολύ κοντά σε λύση και ότι το επόμενο βήμα είναι η τετραμερής. Αυτά είναι προπαγάνδα. Δυστυχώς είναι προπαγάνδα. Θέλω να πιστεύω λοιπόν ότι θα γίνουν πραγματικά βήματα προόδου στη διάρκεια αυτής της συνάντησης και όρος είναι να μετακινηθούν η τουρκοκυπριακή και η τουρκική πλευρά εν γένει, από αδιάλλακτες θέσεις τις οποίες παρουσιάζει.

Δεν έχω τις καλύτερες και τις μεγαλύτερες προσδοκίες από αυτή τη συνάντηση νοουμένου ότι η τουρκική πλευρά συμπεριφέρεται με τον τρόπο που συμπεριφέρεται. Θα τα πούμε αργότερα όταν θα έχουμε και τις εμπειρίες της συνάντησης. Η έκκληση μου προς την τουρκοκυπριακή πλευρά είναι να επιδείξει κατανόηση, να μεταλλάξει θέσεις προς το καλύτερο και θετικότερο και προς τα Ηνωμένα Έθνη και τον Γενικό Γραμματέα, να υπερασπιστούν αρχές και προ πάντων τα ψηφίσματα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών».