28/10/11

28/10/2011

Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα το χαιρετισμό της παρέλασης που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία με την ευκαιρία της επετείου της 28ης Οκτωβρίου.



Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη λήξη της παρέλασης, ο κ. Ομήρου είπε: «Ο κυπριακός Ελληνισμός τιμά σήμερα, με ολόκληρο το έθνος, την ένδοξο επέτειο του '΄Οχι' της 28ης Οκτωβρίου. Για μια ακόμα φορά επιβεβαιώθηκε το παράγγελμα που έρχεται από τα βάθη της ελληνικής ιστορίας: ʽΕις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάτρηςʼ. ΄Ομοια και εμείς, ο κυπριακός Ελληνισμός, ο οποίος περνά σήμερα την πιο κρίσιμη φάση της πολυχιλιόχρονης Ιστορίας του εμπνέεται και καθοδηγείται από το ανέσπερο φως της 28ης Οκτωβρίου, για να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τον αγώνα για τον τερματισμό της αναχρονιστικής τουρκικής στρατιωτικής κατοχής, για ελευθερία και δικαίωση».

Κληθείς να πει αν έχει προσδοκίες σε σχέση με τη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στη Νέα Υόρκη, ο κ. Ομήρου είπε: «Όχι μόνο προσδοκίες δεν υπάρχουν για τη Νέα Υόρκη, αλλά υπάρχουν φόβοι για κινδύνους. Τρία χρόνια συνομιλιών, απευθείας διαπραγματεύσεων, όχι μόνο δεν έχουν οδηγήσει σε διαμόρφωση συνθηκών που θα επιτρέψουν πρόοδο και διάνοιξη προοπτικής για λύση του κυπριακού προβλήματος, αλλά έχουν εμφανίσει ακόμα πιο έντονη, ακόμα πιο εξοργιστικά προκλητική την τουρκική αδιαλλαξία.

Συνεπώς, αυτό που εύχομαι - γιατί αυτό μπορώ να κάνω - είναι απλώς να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι είτε για γεφυρωτικές προτάσεις, από πλευράς Ηνωμένων Εθνών, που θα οδηγούν σε ικανοποίηση τουρκικών απαιτήσεων. Διότι αυτό που θα συμβεί είναι ότι μεταξύ των εξοργιστικά προκλητικών τουρκικών θέσεων και των δικών μας λογικών ή και υποχωρητικών θέσεων θα γίνει προσπάθεια να ανευρεθεί ο μέσος δρόμος. ΄Αρα, λοιπόν, να αποφευχθούν οι κίνδυνοι και να δοθεί το μήνυμα ότι ούτε επιδιαιτησίες ούτε χρονοδιαγράμματα είναι νοητά και ούτε διεθνής διάσκεψη, αν δεν υπάρξουν οι προϋποθέσεις που έχουμε θέσει, δηλαδή να φτάσουμε σε ακτίνα συμφωνίας ή να συμφωνήσουμε πάνω σε όλα τα κεφαλαιώδη θέματα.

Η σημερινή επέτειος μάς δίνει με σαφήνεια το μήνυμα ότι ήρθε η ώρα για μια επανατοποθέτηση του Κυπριακού πάνω στη σωστή βάση της εισβολής και της κατοχής, της διεκδίκησης των αναφαίρετων δικαιωμάτων του λαού»