29/10/11

Δήλωση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη


29/10/2011





Ενόψει της συνάντησης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Μπαν Κι-Μουν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ντερβίς Έρογλου στη Νέα Υόρκη στις 30 και 31 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο προέβη στην πιο κάτω δήλωση:

«Καλωσορίζω θερμά την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Μπαν Κι-Μουν να συγκαλέσει την επικείμενη συνάντηση στη Νέα Υόρκη με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο.

Μετά από τρία και πλέον χρόνια συνομιλιών, έχει επέλθει ο χρόνος να κλείσουν όλα τα ανοικτά βασικά ζητήματα. Όλοι οι Κύπριοι και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επωφεληθούν από μια ενωμένη Κύπρο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει από τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη να παράγει απτά αποτελέσματα, ανοίγοντας τον δρόμο για την τελική φάση της διαδικασίας.

Παρακολουθώ πολύ στενά την όλη διαδικασία. Θα ήθελα να καλέσω και τους δύο ηγέτες να αδράξουν την ευκαιρία για να πετύχουν μια συνολική διευθέτηση τώρα. Οι δύο ηγέτες και τα Ηνωμένα Έθνη μπορούν να συνεχίσουν να βασίζονται στην πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκή Επιτροπής στην ιστορική τους προσπάθεια».