29/10/11

Συμμετοχή του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, στο Λουξεμβούργο

29/10/2011





Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Λουκάς Λουκά συμμετείχε στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο στις 27 και 28 Οκτωβρίου.

Στη Σύνοδο συζητήθηκε το θέμα της ευρωπαϊκής δικαστικής κατάρτισης, για το οποίο εγκρίθηκαν Συμπεράσματα. Ο κ. Λουκά στην παρέμβασή του υποστήριξε ότι η κατάρτιση των ασκούντων νομικά επαγγέλματα είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την απόκτηση κοινής ευρωπαϊκής δικαστικής παιδείας. Είναι αναγκαία, σημείωσε, η χρηματοδότηση της κατάρτισης μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ενώ ιδιαίτερα χρήσιμη θα είναι η προώθηση στενής συνεργασίας μεταξύ των εθνικών οργανισμών κατάρτισης και των οργανισμών κατάρτισης ευρωπαϊκού προσανατολισμού.

Τις εργασίες της Συνόδου απασχόλησε, μεταξύ άλλων, η πρόταση Οδηγίας σχετικά με τα δικαιώματα, την υποστήριξη και την προστασία των θυμάτων εγκληματικών πράξεων. Η πρόταση διασφαλίζει στα θύματα ευρύ φάσμα δικαιωμάτων, όπως πρόσβαση σε υπηρεσίες υποστήριξης, δικαίωμα ακρόασης, ενώ προνοεί ειδική μεταχείριση και προστασία των ευάλωτων θυμάτων, όπως είναι τα παιδιά, κατά τη διάρκεια ποινικών διαδικασιών. Ο κ. Υπουργός σε παρέμβασή του τόνισε τη σημασία της προστασίας του θύματος για την κοινωνία, επισημαίνοντας ότι το κείμενο πρέπει να είναι ισορροπημένο και να κατοχυρώνει τα δικαιώματα των θυμάτων, αλλά συνάμα να λαμβάνει υπόψη τις οικονομικές παραμέτρους που προκύπτουν από την παροχή της προστασίας αυτής. Ανέφερε επίσης ότι το εύρος του πεδίου εφαρμογής εξαρτάται από τον ρόλο του θύματος στη διαδικασία, ενώ πρόσθεσε ότι τα ευάλωτα θύματα θα πρέπει να αξιολογούνται με βάση αντικειμενικά κριτήρια, πλην των ανηλίκων που θα θεωρούνται σε κάθε περίπτωση ευάλωτα θύματα.
Οι Υπουργοί Δικαιοσύνης ενέκριναν το Σχέδιο Ευρωπαϊκού Συμφώνου για την καταπολέμηση των συνθετικών ναρκωτικών, το οποίο προβλέπει τη λήψη μέτρων κατά της παραγωγής διεγερτικών τύπου αμφεταμινών (ATS) και νέων ψυχοδραστικών ουσιών, κατά των νέων ψυχοτρόπων ουσιών, καθώς και δράσεις για την καταπολέμηση της διακίνησης συνθετικών ναρκωτικών και του λαθρεμπορίου πρόδρομων ουσιών. Το Σύμφωνο προβλέπει, επίσης, την κατάρτιση των αρχών επιβολής του νόμου στον εντοπισμό και την εξάρθρωση παράνομων εργαστηρίων.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου διεξήχθη επίσης συζήτηση προσανατολισμού για το ευρωπαϊκό σύστημα παρακολούθησης της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Τονίστηκε ότι η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συστήματος θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την αρχή της αναλογικότητας, την ασφάλεια διατήρησης των προσωπικών δεδομένων και την προστιθέμενη αξία για τις αρχές επιβολής του νόμου για αποτελεσματική καταπολέμηση της τρομοκρατίας.