14/10/11

Δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας
14/10/2011
Ο Υπουργός Άμυνας κ. Δημήτρης Ηλιάδης, μετά την τελετή απονομής Μαύρου Μπερέ στους νέους Μαυροσκούφηδες σήμερα, στο στρατόπεδο «Σταύρου Στυλιανίδη» στον Κόρνο, απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ως ακολούθως:



Ερώτηση: Ποιο είναι το μήνυμα της σημερινής τελετής;

Απάντηση: Η σημερινή τελετή σηματοδοτεί το πέρας της εκπαίδευσης των Μαυροσκούφηδων και αποδεικνύει την επάρκεια και την ικανότητα της Εθνικής μας Φρουράς.

Θα ήθελα να εκφράσω εκτίμηση και εμπιστοσύνη στο έργο που επιτελείται από την ηγεσία, τους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς, τους οπλίτες και το πολιτικό προσωπικό. Μας κάνουν να αισθανόμαστε υπερήφανοι. Πιστεύω ότι η πολιτεία και η κοινωνία αξίζει να αγκαλιάσουν και να στηρίξουν την Εθνική Φρουρά στο κορυφαίο έργο της που είναι η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας.

Ερώτηση: Έχουν κλιμακωθεί οι απειλές της Τουρκίας. Πως σχολιάζετε;

Απάντηση: Η Κυβέρνηση παρακολουθεί με ψυχραιμία, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα τις εξελίξεις στην περιοχή και λαμβάνονται όλα τα μέτρα σε πολιτικό, διπλωματικό και επιχειρησιακό επίπεδο για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι βρισκόμαστε πάντοτε σε μόνιμη συνεργασία και συντονισμό με την Ελλάδα στην αντιμετώπιση της συνολικής κατάστασης. Θεωρούμε ότι βρισκόμαστε σε ένα σημείο που η Κύπρος είναι οχυρωμένη απολύτως από το διεθνές δίκαιο και ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να επιτρέψει στην Τουρκία να προκαλέσει περισσότερο θόρυβο γύρω από τη νόμιμη άσκηση αναφαίρετων κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ερώτηση: Πέραν από την Ελλάδα υπάρχει και ανάλογη κάλυψη από το Ισραήλ;

Απάντηση: Είναι πολλές οι χώρες που ενδιαφέρονται και εκδηλώνουν με διάφορους τρόπους το ενδιαφέρον τους να υπάρξει ειρήνη, ομαλότητα και σταθερότητα στην περιοχή μας.

Ερώτηση: Σήμερα μια εφημερίδα έγραφε ότι η άσκηση Νικηφόρος ματαιώνεται για οικονομικούς λόγους, ότι θα παρουσιαστούν οι έφεδροι και αυθημερόν θα φύγουν.