11/10/11

Δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο 11/10/2011*

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ντερβίς ΄Ερογλου είχαν σήμερα συνάντηση στο πλαίσιο των συνομιλιών που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών


. Μετά το πέρας της συνάντησης ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ είπε ότι η συνάντηση επικεντρώθηκε σε θέματα ΕΕ, οικονομίας και εσωτερικής ασφάλειας. Πρόσθεσε ότι ήταν μια αρκετά παραγωγική συνάντηση και ότι θα ξανασυναντηθούν την ερχόμενη Παρασκευή, καταλήγοντας ότι προσβλέπει στη συνέχιση αυτής της εποικοδομητικής διαδικασίας. Θα ακολουθήσουν, είπε, άλλες δύο συναντήσεις την ερχόμενη εβδομάδα, την Τετάρτη και Παρασκευή.

Στη συνέχεια ο κ. Ντάουνερ απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Ερωτηθείς αν πρόκειται για διαδικασία «πάρε-δώσε» ο κ. Ντάουνερ απάντησε ότι προσπαθεί να αποφεύγει τις σημασιολογικές συζητήσεις, και πρόσθεσε ότι μια ειρηνευτική διαδικασία μπορεί να επικαλυφθεί από συζητήσεις για τη σημασία λέξεων ή φράσεων. Αυτό που κάνουν οι δυο πλευρές, ανέφερε, είναι να μιλούν για την οικοδόμηση συγκλίσεων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και το προωθούν αυτό σε όλα τα κεφάλαια κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

O κ. Ντάουνερ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η σημερινή συνάντηση ήταν αρκετά χρήσιμη. «Αντηλλάγησαν διάφορες ιδέες και απόψεις και πιστεύω ότι αυτό που εισπράξαμε όλοι ήταν ότι η συνάντηση ήταν εποικοδομητική», είπε και πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές έχουν ελαφρώς διαφορετικό στυλ στις διαπραγματεύσεις, χωρίς το ένα να είναι καλύτερο από το άλλο.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς θα διεξαχθεί η συνάντηση στη Νέα Υόρκη, ο κ. Ντάουνερ απάντησε ότι ο Γενικός Γραμματέας θέλει να αποφασίσει για το πώς ακριβώς θα το χειριστεί αυτό όταν θα δει τι θα έχουν επιτύχει οι δυο ηγέτες μετά το τέλος της συνάντησής τους στις 21 Οκτωβρίου. Μετά από αυτή τη συνάντηση, είπε ο κ. Ντάουνερ, θα δώσει κάποιες συμβουλές στον Γενικό Γραμματέα και αυτός θα αποφασίσει πώς θα χειριστεί τις συναντήσεις που είναι πολύ πιθανόν να πραγματοποιηθούν στις 30 και 31 Οκτωβρίου.

Σε ερώτηση αν θα είναι συνάντηση μιας ή δυο ημερών, ο κ. Ντάουνερ απάντησε ότι ο Γενικός Γραμματέας προς το παρόν σκέπτεται η συνάντηση να κρατήσει δυο μέρες.