11/10/11

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια

11/10/2011

Την ευχή όπως την ερχόμενη Παρασκευή οι δύο πλευρές καταλήξουν στα θέματα της οικονομίας και της εσωτερικής ασφάλειας εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας.



Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο από το χώρο διεξαγωγής των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ντερβίς Έρογλου «συνεχίσαμε τη συζήτηση. Εύχομαι την Παρασκευή να καταλήξουμε στα θέματα της οικονομίας και της εσωτερικής ασφάλειας, αλλά λέγω εύχομαι, δεν είμαι σίγουρος. Από κει και πέρα θα συνεχιστεί και η συζήτηση πάνω στα ακόμη πιο σημαντικά ζητήματα που είναι το περιουσιακό, είναι το εδαφικό. Είναι τα θέματα διακυβέρνησης στα οποία εμείς θεωρούμε ότι έχουμε ουσιαστικά καταλήξει στα πιο σημαντικά, όμως, δυστυχώς, υπήρξε υπαναχώρηση από την τουρκική πλευρά, είναι εκεί το θέμα εν πάση περιπτώσει. Έχουμε ακόμη τρεις συναντήσεις μέχρι να τελειώσει αυτός ο γύρος και να πάμε στη Νέα Υόρκη».

Ερωτηθείς αν ο κ. ΄Ερογλου απέρριψε τις προτάσεις μας στο θέμα της διακυβέρνησης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «δεν μπορώ να πω ότι τις απέρριψε, έκαμε αντιπροτάσεις που δεν έπρεπε να κάνει».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του λεγόμενου Υπουργού Εξωτερικών στα κατεχόμενα για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «επειδή δεν αναγνωρίζω κανένα Υπουργό Εξωτερικών στα κατεχόμενα, δεν θα τον σχολιάσω».

Σε ερώτηση αν συζητήθηκε το κεφάλαιο της ΕΕ στις συνομιλίες για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «δεν το αγγίξαμε σήμερα, είναι ανοικτό το θέμα».

Κληθείς να πει κατά πόσον προετοιμάζει επίσκεψη στην πλατφόρμα από όπου γίνεται η γεώτρηση για ανεύρεση φυσικού αερίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Αυτά θα τα δούμε στην πορεία και στην ώρα τους. Αν θα γίνει επίσκεψη θα ανακοινωθεί επίσημα. Δεν είναι οι εφημερίδες που καθορίζουν, είναι η Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος που καθορίζουν και αν θα υπάρξει κάτι τέτοιο θα σας το ανακοινώσουμε επίσημα».