7/9/11

Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου
07/09/2011
Διάφορα δημοσιεύματα φέρουν τον Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Λεωνίδα Παντελίδη να μην έχει τηρήσει οδηγίες του Προέδρου για καταστροφή του φορτίου που βρισκόταν στο Μαρί.



Ο κ. Παντελίδης δεν μπορούσε να αναλάβει ευθύνη καταστροφής του φορτίου. Τα καθήκοντά του περιλαμβάνουν επαφές και επικοινωνία με ξένους διπλωμάτες και όχι διαμεσολάβηση μεταξύ Υπουργείων και Υπηρεσιών.

Ο κ. Παντελίδης, μετά την κατάσχεση του φορτίου, είχε αναλάβει προσπάθεια να διερευνήσει και προωθήσει την προοπτική καταστροφής του φορτίου σε επαφές που είχε με το Ιράν. Γι’ αυτή τη διπλωματική προσπάθεια ο κ. Παντελίδης είχε τη συγκατάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως άλλωστε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε ξεκαθαρίσει κατά την παρουσία του στη Μονομελή Ερευνητική Επιτροπή για τη φονική έκρηξη στο Μαρί.

Μέσα στα πλαίσια των διπλωματικών ενεργειών του κ. Παντελίδη για την προώθηση της καταστροφής του φορτίου ήταν και η συνάντηση με εκπροσώπους του Υπουργείου Άμυνας, τον Σεπτέμβριο του 2010, για να διερευνηθεί αν η Εθνική Φρουρά είχε τη δυνατότητα να αναλάβει την καταστροφή του ή αν έπρεπε να αναζητηθεί βοήθεια απ’ έξω.