2/9/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη στα εγκαίνια της Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων στο Μαρκί

02/09/2011







Είναι διπλές οι χαρές απόψε στο Μαρκί. Πρώτα θα τελέσουμε τα εγκαίνια της νέας υπερσύγχρονης αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, ένα έργο που οραματιζόταν για πολλά χρόνια η κοινότητα σας, και μετά όλοι μαζί θα συμμετέχουμε στην 4η ετήσια χοροεσπερίδα σας όπου θα χορέψουμε, θα τραγουδήσουμε και θα διασκεδάσουμε, έτσι για να επιβραβεύσουμε και τους διοργανωτές της εκδήλωσης για τον κόπο που έκαναν προκειμένου να μας παρουσιάσουν και φέτος ένα άρτιο και πλούσιο πρόγραμμα. Δεν έχω λοιπόν παρά να σας ευχαριστήσω για αυτή σας την πρόσκληση και για την ευκαιρία που μου δίνετε να βρίσκομαι απόψε μαζί σας.

Αναφερόμενος στη νέα αίθουσα πολλαπλών χρήσεων που εγκαινιάζουμε απόψε, όχι τυχαία μίλησα για ένα υπερσύγχρονο κτήριο. Είναι αλήθεια ότι μας κόστισε αρκετά αυτό το έργο, γύρω στις €250,000, ποσό το οποίο καταβλήθηκε εξ’ ολοκλήρου από την Κυβέρνηση, όμως ήταν πραγματικά ένα αναγκαίο έργο υποδομής για την κοινότητα. Σε αυτό το κτήριο θα στεγάζονται πλέον, εκτός από το γραφείο του Κοινοτάρχη με όλους τους απαραίτητους βοηθητικούς χώρους, και άλλες αίθουσες για την καθημερινή συνάθροιση των κατοίκων, καθώς και χώρος για τη διοργάνωση πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων εδώ στο Μαρκί.

Φίλοι μου, έχω πολλές φορές ομολογήσει το πραγματικό ενδιαφέρον της Κυβέρνησης μας για πρόοδο και ανάπτυξη της υπαίθρου μας. Ένα ενδιαφέρον που δεν περιορίζεται στα λόγια, αλλά περνά στην πράξη. Γι’ αυτό και τα τελευταία τρία χρόνια, στο Υπουργείο Εσωτερικών με τολμηρά και αποφασιστικά βήματα προωθούμε την υλοποίηση μιας σειράς σημαντικών έργων υποδομής, δίνοντας νέα ώθηση στον ευρύτερο τομέα της ανάπτυξης. Απόδειξη των όσων ισχυρίζομαι είναι και οι αυξημένες πιστώσεις που παραχωρήθηκαν στην κοινότητα σας τα τελευταία τρία χρόνια για εκτέλεση διαφόρων αναπτυξιακών και άλλων έργων υποδομής. Πιστώσεις που υπερβαίνουν τις €100,000. Ειδικά όμως για εδώ στο Μαρκί, εκτός από τα διάφορα αναπτυξιακά έργα που προωθούμε, παράλληλα, προχωρούμε και με τις αναγκαίες διαδικασίες για τον διαχωρισμό 43 οικοπέδων για σκοπούς αυτοστέγασης δικαιούχων προσφύγων και κυρίως Μαρωνιτών. Ήδη, από ότι αντιλαμβάνομαι, έχει ανατεθεί από το Γραφείο Επάρχου η διεξαγωγή της αναγκαίας χωρομετρικής εργασίας. Επιπρόσθετα, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για τον διαχωρισμό 70 οικοπέδων που θα παραχωρηθούν σε δικαιούχους εκτοπισθέντες ως αντιστάθμισμα.

Είναι αλήθεια πως επιδεικνύουμε μια ιδιαίτερη ευαισθησία στα ζητήματα που αφορούν το Μαρκί, γνωρίζοντας πως η συντριπτική πλειοψηφία των εδώ κατοίκων προέρχεστε από την Μαρωνιτική Κοινότητα. Εμείς αναγνωρίζουμε πως με τις θρησκευτικές ομάδες των Αρμενίων και των Λατίνων αποτελείτε αναπόσπαστο κομμάτι του κυπριακού λαού. Όλοι μαζί συμβάλλετε σημαντικά στην πρόοδο και προκοπή του τόπου μας από τα χρόνια της ανεξαρτησίας μέχρι σήμερα, ενώ τα ιδιαίτερα πολιτισμικά σας χαρακτηριστικά εμπλουτίζουν την πολυπολιτισμική κουλτούρα του λαού μας.

Ως Κυβέρνηση έχουμε δεσμευτεί ότι θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο τη διατήρηση της ιδιαίτερης σας ταυτότητας. Στο πλαίσιο αυτό, η Κυβέρνηση ήδη προχώρησε με τη σύσταση ομάδας εμπειρογνωμόνων για σκοπούς καταγραφής και κωδικοποίησης της Κυπριακής Μαρωνιτικής Αραβικής Γλώσσας, μετά τη Δήλωση που υπέβαλε για αναγνώριση της Γλώσσας σας εντός της έννοιας του Ευρωπαϊκού Χάρτη για τις Μειονοτικές ή Περιφερειακές Γλώσσες του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Έχουμε επίσης δεσμευτεί ότι θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Μαρωνίτες εγκλωβισμένοι μας. Ήδη, το Υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε την οικονομική στήριξη των Μαρωνιτών εγκλωβισμένων για επιδιόρθωση των κατοικιών τους και την υλοποίηση εξωραϊστικών και βελτιωτικών έργων στις κατεχόμενες κοινότητες σας, όπως για παράδειγμα τη βελτίωση του Νηπιαγωγείου στον Κορμακίτη και τη χρήση του ως κοινοτικό κτήριο, την επιδιόρθωση της οικίας διαμονής του Ιερέα της Εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού στα Καρπάσια, τη βελτίωση των αγροτικών δρόμων στον Κορμακίτη, αλλά και τη συντήρηση και επιδιόρθωση Μαρωνίτικων εκκλησιών, τόσο στα κατεχόμενα, όσο και στις ελεύθερες περιοχές. Παράλληλα, το Υπουργείο Εσωτερικών στηρίζει τις διάφορες πολιτιστικές και πολιτισμικές δραστηριότητες της ομάδας των Μαρωνιτών, παρέχοντας οικονομική βοήθεια σε Κοινοτικά Συμβούλια, Αθλητικά Σωματεία, Επιστημονικούς Συνδέσμους, Πολιτιστικούς Ομίλους, Κέντρα Νεότητας και Ενώσεις για τη διοργάνωση ανάλογων εκδηλώσεων, την έκδοση σχετικών εντύπων κλπ. Συναφής είναι και η απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών να εγκρίνει την ανακαίνιση κτηρίου στη Λευκωσία και μετατροπή του σε Μουσείο με στόχο τη συντήρηση και διαφύλαξη της πολιτιστικής και θρησκευτικής σας κληρονομιάς.

Όπως γνωρίζετε, η Κυβέρνηση αποφάσισε την παραχώρηση επιδόματος επανεγκατάστασης όσων Μαρωνιτών το επιθυμούν στα κατεχόμενα χωριά σας, ενώ, μετά από συνεννόηση με εκπροσώπους της κοινότητας σας, έχουμε εγκρίνει και τα κριτήρια εφαρμογής αυτού του προγράμματος επανεγκατάστασης. Αυτά βέβαια είναι μόνο κάποιες από τις συμπληρωματικές ενέργειες της Κυβέρνησης που αφορούν ειδικά την Μαρωνιτική Κοινότητα. Γιατί να μην ξεχνούμε και όλα τα άλλα στεγαστικά προγράμματα και μέτρα κοινωνικής αρωγής που προσφέρουμε στο σύνολο των προσφύγων μας, προκειμένου, αφενός, να κάνουμε όσο το δυνατό πιο υποφερτή τη διαβίωση σας στην προσφυγιά, και, αφετέρου, να διατηρήσουμε ζωντανή και άσβεστη τη μνήμη των κατεχομένων μας και τον πόθο για επιστροφή.

Γιατί για εμάς, και πρώτον από όλους τον Πρόεδρο Χριστόφια, αμετάθετος στόχος και όραμα μας παραμένει η εξεύρεση μιας λύσης στο Κυπριακό δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης. Επιδιώκουμε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία θα απαλλάσσει την Κύπρο από την τουρκική κατοχή, τον εποικισμό και τις εξωτερικές εξαρτήσεις. Μια λύση, δηλαδή, που θα στηρίζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου, τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια λύση που θα επανενώνει πραγματικά την Κύπρο και τον λαό μας, το έδαφος, τους θεσμούς, την κοινωνία και την οικονομία και θα σέβεται και θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα ολόκληρου του λαού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων.

Με αυτό το πνεύμα και στο πλαίσιο υλοποίησης αυτών των στόχων και οραμάτων συμβάλλουμε για να έχει θετική κατάληξη η φάση των εντατικών διαπραγματεύσεων που διανύουμε. Εμείς δεν ξεχνούμε, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για λύση και επιστροφή και καλούμε την Τουρκία, τη χώρα που κρατά το κλειδί της λύσης να πράξει τα δέοντα και να αφήσει επιτέλους την Κύπρο στους Κύπριους.

Με την ελπίδα λοιπόν της λύσης και της επιστροφής στον Κορμακίτη, στα Καρπάσια, στον Ασώματο και σε όλα τα κατεχόμενα χωριά και τις πόλεις μας, ας προχωρήσουμε στα εγκαίνια της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στο Μαρκί.