2/9/11

Δηλώσεις του Υπουργού Υγείας αναφορικά με τον εντοπισμό απαγορευμένης ουσίας σε γιαούρτι τεσσάρων γαλακτοβιομηχανιών

02/09/2011





Ο Υπουργός Υγείας δρ Σταύρος Μαλάς έδωσε σήμερα δημοσιογραφική διάσκεψη αναφορικά με τον εντοπισμό απαγορευμένου συντηρητικού σε γιαούρτι τεσσάρων γαλακτοβιομηχανιών.

Σε σύντομη δήλωση του ο δρ Μαλάς ανέφερε τα ακόλουθα: «Μέσα στο πλαίσιο εφαρμογής ολοκληρωμένων πολυετών εθνικών σχεδίων, οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου τροφίμων του κράτους εφαρμόζουν προγράμματα ελέγχου στα στάδια παρασκευής, αποθήκευσης και πώλησης τροφίμων.

Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, που είναι και η Αρμόδια Αρχή για τον έλεγχο τροφίμων σε επίπεδο υποστατικών, στις 5 Αυγούστου 2011 ενημέρωσαν τις Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας ότι σε δειγματοληπτικό έλεγχο που διενήργησαν σε διάφορα δείγματα γιαουρτιών, εντόπισαν σε ένα από αυτά το συντηρητικό ναταμικίνη. Η χρήση της συγκεκριμένης ουσίας στην παρασκευή γιαουρτιών δεν επιτρέπεται.

Σε επανάληψη των ελέγχων από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες, περί τα μέσα Αυγούστου, εντοπίστηκε η εν λόγω ουσία σε τέσσερα από τα επτά δείγματα που λήφθησαν.

Οι αρμόδιες Υπηρεσίες συνήλθαν εκτάκτως χθες, μελέτησαν το όλο θέμα και με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την πληροφόρηση και προστασία των καταναλωτών, εξέδωσαν σχετική ανακοίνωση.

Σημειώνεται πως το εν λόγω συντηρητικό, στις συγκεντρώσεις που εντοπίστηκαν, δεν αναμένεται να δημιουργήσει σοβαρό κίνδυνο στη δημόσια υγεία.

Οι Υγειονομικές και Κτηνιατρικές Υπηρεσίες συνεργάζονται στενά και προσπαθούν να επιλύσουν το πρόβλημα το συντομότερο δυνατό. Επισημαίνεται δε πως οι Υγειονομικές Υπηρεσίες θα συνεχίσουν τους ελέγχους στην αγορά και σύντομα θα ληφθούν νέα δείγματα για εργαστηριακές εξετάσεις. Η υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων και γενικότερα η προστασία της δημόσιας υγείας είναι για το Υπουργείο Υγείας θέμα σοβαρό και αδιαπραγμάτευτο».

Στη συνέχεια ο Υπουργός Υγείας απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ως ακολούθως:

Ερώτηση: Οι συγκεκριμένες παρτίδες γιαουρτιού έχουν αποσυρθεί από την αγορά;

Απάντηση: Έχει ήδη ξεκινήσει η απόσυρση των παρτίδων στις οποίες εντοπίστηκε η συγκεκριμένη ουσία.

Ερώτηση: Έχετε αναφέρει πως η απαγορευμένη ουσία που εντοπίστηκε δεν μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη δημόσια υγεία. Τι είδους προβλήματα ενδέχεται να προκαλέσει η κατανάλωση της;

Απάντηση: Από επιστημονικές μελέτες που έχουν γίνει φαίνεται πως η εν λόγω ουσία δεν προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα στη δημόσια υγεία στις συγκεντρώσεις που έχουν εντοπιστεί στα προϊόντα.

Ερώτηση: Για τι είδους ουσία μιλάμε;

Απάντηση: Πρόκειται για αντιβιοτικό το οποίο δεν απορροφάται από το σώμα αυτού που το καταναλώνει. Ωστόσο, η παρατεταμένη χρήση υψηλών ποσοτήτων αντιβιοτικών είναι κάτι που πρέπει να αποφεύγεται. Με αυτό το σκεπτικό λοιπόν, δεν επιτρέπεται η χρήση ναταμικίνης σε γιαούρτια.

Ερώτηση: Από τη στιγμή που πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι κατά τη διαδικασία της αποθήκευσης γιατί δεν εντοπίστηκε νωρίτερα το πρόβλημα;

Απάντηση: Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες προέβησαν σε έλεγχο μετά από καταγγελίες.

Ερώτηση: Δεν σας ανησυχεί το γεγονός ότι το εν λόγω συντηρητικό εντοπίστηκε σε γιαούρτι συγκεκριμένης εταιρείας σε δύο συνεχόμενους ελέγχους;

Απάντηση: Στον δεύτερο έλεγχο που έγινε στο προϊόν της εταιρείας το ποσοστό της ναταμικίνης ήταν 40 φορές χαμηλότερο σε σχέση με τον πρώτο έλεγχο. Αυτό σημαίνει ότι το σύστημα λειτούργησε και η εταιρεία συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις που έγιναν.

Ερώτηση: Η ουσία ωστόσο εντοπίστηκε και στον δεύτερο έλεγχο, έτσι δεν είναι;

Απάντηση: Αυτό που ενδέχεται να συνέβηκε είναι να παρέμειναν στη γραμμή παραγωγής του γιαουρτιού κάποια κατάλοιπα της ουσίας.