2/9/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στα εγκαίνια της Έκθεσης Απολιθωμένων Ενδημικών Θηλαστικών της Κύπρου, στο Δημοτικό Μουσείο «Θάλασσα», στην Αγία Νάπα
02/09/2011






Είναι με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση που αποδέχθηκα την πρόσκληση του Δημάρχου Αγίας Νάπας να προσφωνήσω και ακολούθως να εγκαινιάσω τη μόνιμη έκθεση Απολιθωμένων Ενδημικών Θηλαστικών της Κύπρου, στο Δημοτικό Μουσείο «Θάλασσα». Με την έκθεση αυτή δίδεται η ευκαιρία σε όλους μας να γνωρίσουμε ένα άγνωστο και πολύ ενδιαφέρον κομμάτι της φυσικής ιστορίας και της γεωλογικής εξέλιξης της Κύπρου.

Αλήθεια πόσοι από εμάς γνωρίζαμε ότι μέχρι και πριν δέκα χιλιάδες χρόνια, δηλαδή κατά τη Νεολιθική Εποχή, τα κυρίαρχα ζώα στην Κύπρο ήταν νάνοι ιπποπόταμοι και ελέφαντες; Η μόνιμη έκθεση που εγκαινιάζεται σήμερα στο Δημοτικό Μουσείο Αγίας Νάπας παρουσιάζει τα ευρήματα των παλαιοντολογικών ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν από το 2001 μέχρι σήμερα στην πλούσια σε απολιθώματα των ζώων αυτών περιοχή της Αγίας Νάπας.

Οι ανασκαφές έγιναν με τη στενή συνεργασία του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης και του Τομέα Ιστορικής Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αξίζει να λεχθεί ότι ο εντοπισμός της περιοχής οφείλεται στην παρατηρητικότητα ενός δημότη της Αγίας Νάπας, του κ. Ανδρέα Καραγιάννη, τον οποίο συγχαίρω θερμά και εύχομαι όλοι μας να δείχνουμε το ίδιο σεβασμό και ευαισθησία σε θέματα προστασίας της φυσικής κληρονομιάς και της ιστορίας του τόπου μας.

Οι ανασκαφές πραγματοποιήθηκαν από το 2001 έως το 2003 και από το 2005 έως το 2008 και χρηματοδοτήθηκαν από το Υπουργείο Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου, τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας της Ελλάδας και τον Δήμο Αγίας Νάπας, με την καθοριστική υποστήριξη μεγάλου αριθμού φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών στις ανασκαφές καθώς και στη συντήρηση και μελέτη των ευρημάτων.

Η μόνιμη έκθεση στο Δημοτικό Μουσείο «Θάλασσα» προβάλλει τα ευρήματα των ανασκαφών και παρουσιάζει τα αποτελέσματα των ερευνών συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά στην ενημέρωση του κοινού για θέματα που αφορούν τη φυσική ιστορία του τόπου και τις μεταβολές του παγκόσμιου κλίματος. Τέτοιες δραστηριότητες και εκδηλώσεις κτίζουν σταδιακά την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα προστασίας της απολιθωμένης πανίδας της Κύπρου. Η έκθεση θα βοηθήσει στη βαθύτερη γνώση της ιστορίας της ζωής όπως αποτυπώνεται στα γεωλογικά στρώματα με τα απολιθώματα, η μελέτη και γνώση των οποίων δίνει τα αναγκαία στοιχεία για την ανάλυση του παλαιοπεριβάλλοντος και, κατά συνέπεια, συμβάλλει στη μελέτη του σημερινού περιβάλλοντος και στην καλύτερη αξιολόγηση για βελτίωση και διατήρησή του.

Συγχαίρω θερμά τον Δήμο Αγίας Νάπας, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης για την οργάνωση της έκθεσης. Ιδιαίτερα, θέλω να συγχαρώ τους Επιστημονικούς Υπεύθυνους των ανασκαφών, τον Δρα Γεώργιο Θεοδώρου, Καθηγητή Παλαιοντολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον κ. Ιωάννη Παναγίδη, Ανώτερο Γεωλογικό Λειτουργό στο Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης, ενώ ταυτόχρονα θα ήθελα να ευχαριστήσω τους φοιτητές που αποτελούν τους άγνωστους στρατιώτες της όλης αποστολής.

Ολοκληρώνοντας, εύχομαι και ελπίζω η έκθεση αυτή να παρακινήσει τον επισκέπτη, όχι μόνο να γνωρίσει καλύτερα την Κύπρο και την παλαιοφυσιογνωμία της, αλλά να τον προκαλέσει, να τον προβληματίσει, να τον ευαισθητοποιήσει και να τον ωθήσει να αναζητήσει τρόπους για τη διάσωση, τη διατήρηση και αξιοποίηση της φυσικής και γεωλογικής κληρονομιάς του τόπου μας.