8/9/11

* Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου * Συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ *"Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης" Ι.Ι. Μάγερ

08/09/2011
Αυτοί που καθημερινά παρεμβαίνουν με σωρεία δηλώσεων και τοποθετήσεων με αφορμή τις καταθέσεις και τα έγγραφα που αφορούν το Μαρί κατηγορούν άλλους για προσπάθεια παρέμβασης στη διαδικασία είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.



Σε δηλώσεις του το απόγευμα στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «προκαλεί θυμηδία, αυτοί που έχουν προαποφασίσει από την πρώτη μέρα της έκρηξης για τις ευθύνες της τραγωδίας, αυτοί που αμφισβητούσαν για μέρες την ερευνητική διαδικασία, αυτοί που καθημερινά παρεμβαίνουν με σωρεία δηλώσεων και τοποθετήσεων με αφορμή τις καταθέσεις και τα έγγραφα που αφορούν το Μαρί, να κατηγορούν άλλους για προσπάθεια παρέμβασης στη διαδικασία.

Αν η διευκρίνιση για τα καθήκοντα του κ. Παντελίδη, προς διόρθωση εικόνας που δημιουργήθηκε από δημοσιεύματα, και αυτό ήταν χθες βράδυ η δική μου γραπτή δήλωση, είναι επέμβαση στη διαδικασία, τότε η προαπόφαση για το αποτέλεσμα της διαδικασίας, πώς μπορεί να χαρακτηριστεί;

Ο στόχος βέβαια της δήλωσης είναι εμφανής. Να μιλούν μόνο αυτοί που όλοι μέρα τίποτα άλλο δεν κάνουν από το να κατηγορούν τον Πρόεδρο και την Κυβέρνηση. Ο στόχος είναι να φιμώσουν τη φωνή της λογικής και να ακούεται η δική τους φωνή που εξάπτει τα μίση και τα πάθη και προωθεί την εμπάθεια, τη μισαλλοδοξία και τη διχόνοια».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ κ. Νίκου Αναστασιάδη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «μόνο θλίψη μπορεί να προκαλούν οι θλιβερές, απαράδεκτες και ανεύθυνες δηλώσεις στις οποίες προβαίνει ο κ. Αναστασιάδης. Σήμερα μίλησε για παραποίηση εγγράφων και γεγονότων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κατά τα άλλα προχθές ο κ. Αναστασιάδης δήλωνε ότι δεν θα σχολιάσει από σεβασμό στη διαδικασία. Τόση συνέπεια!
Με τις σημερινές δηλώσεις ο κ. Αναστασιάδης έχει ξεπεράσει κάθε όριο και έριξε το επίπεδο του πολιτικού λόγου σε τέτοιο χαμηλό επίπεδο που δικαίως διερωτούνται οι πολίτες πού οδηγεί τον τόπο ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και η ηγεσία του Κόμματός του. Σε μια περίοδο μάλιστα που οι απειλές της Τουρκίας και η ένταση που προκαλεί στην περιοχή, επιβάλλουν τη μέγιστη ενότητα και τη συναίνεση στον τόπο».

Στη συνέχεια κληθείς να σχολιάσει απόφαση της ΟΗΟ ΣΕΚ για κινητοποιήσεις αναφορικά με το θέμα της ΑΤΑ και του 13ου μισθού, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η διαδικασία συζήτησης και διαβουλεύσεων για το δεύτερο πακέτο μέτρων συνεχίζονται, για αυτό δεν θα θέλαμε να πούμε οτιδήποτε άλλο, διότι θέλουμε πραγματικά και εδώ να επικρατήσει η συναίνεση για να μπορέσουμε σύντομα να στείλουμε το δεύτερο πακέτο μέτρων στη Βουλή».

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα για συνεννόηση μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ για αντιμετώπιση κοινών τουρκικών απειλών σχετικά με την ΑΟΖ, καθώς και δημοσιεύματα για ματαίωση της άσκησης «Νικηφόρος», ο κ. Στεφάνου είπε ότι «σε ό,τι αφορά στην άσκηση, όπως έχει λεχθεί, δεν έχουν ληφθεί οποιεσδήποτε αποφάσεις. Σε ό,τι αφορά στα ζητήματα της ΑΟΖ και εδώ χρειάζεται να παραμείνουμε ψύχραιμοι. Εμείς, όπως έχουμε πει και όπως έχει δηλώσει και σήμερα ο Υπουργός ΄Αμυνας λειτουργούμε στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και μέσα σε αυτά τα πλαίσια, ειδικά της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, ενεργούμε προς υλοποίηση και εφαρμογή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Επίσης, κληθείς να σχολιάσει δήλωση για την Τουρκία από τον Επίτροπο Διεύρυνσης της ΕΕ, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «είχαμε δηλώσει ότι ο διεθνής παράγοντας και ειδικά η ΕΕ θα πρέπει να παρέμβουν προς την κατεύθυνση της Τουρκίας και η δήλωση του είναι προς αυτή την κατεύθυνση ,διότι η Τουρκία πρέπει να πάρει το μήνυμα ότι όλα τα κράτη θα πρέπει να ενεργούν στα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας. Διότι έτσι διασφαλίζεται και η ειρήνη και οι καλές σχέσεις μεταξύ γειτονικών κρατών. Δυστυχώς, η Τουρκία επιλέγει να προκαλεί και επιλέγει να δημιουργεί ένταση».


Ερωτηθείς για παρόμοιες δηλώσεις και από πλευράς του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «είχαμε μια σαφή τοποθέτηση από μέρους της Ρωσίας, είχαμε τη δήλωση που έγινε από μέρους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε θέματα διεθνή και όχι μόνο, η διεθνής κοινότητα ακολουθεί και θα πρέπει να απαιτεί την εφαρμογή του διεθνούς νόμου. Και αυτό ισχύει και στην περίπτωση της Τουρκίας».

Τέλος, σε ερώτηση αν δεχόμαστε πιέσεις για αναστολή των εργασιών σε σχέση με την ΑΟΖ με αφορμή και τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε «όχι».