9/9/11

Δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο

08/09/2011
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ντερβίς ΄Ερογλου είχαν σήμερα συνάντηση στο πλαίσιο των συνομιλιών που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.




Μετά το πέρας της συνάντησης ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες είχαν μια αρκετά μακρά συνάντηση, στην οποία επικεντρώθηκαν αποκλειστικά στο κεφάλαιο του περιουσιακού, προσπαθώντας να οικοδομήσουν βασικές συγκλίσεις σε μια σειρά θεμάτων. Οι ηγέτες, πρόσθεσε, θα συναντηθούν εκ νέου τη Δευτέρα για να συζητήσουν το θέμα της ιθαγένειας, μετανάστευσης, αλλοδαπών και ασύλου και πάλι την Τετάρτη θα γίνει συνάντηση. Ακολούθως, θα συναντηθούν την Παρασκευή για να συζητήσουν το θέμα της οικονομίας.

Στη συνέχεια ο κ. Ντάουνερ απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Ερωτηθείς σχετικά με τις συγκλίσεις που υπάρχουν μεταξύ δύο πλευρών στο θέμα του περιουσιακού, ανέφερε ότι οι ηγέτες προσέρχονται με νέες προτάσεις σε κάθε συνάντηση. «Ελπίζω ότι θα συνεχίσουν να το κάνουν αυτό και τον Οκτώβριο θα εξετάσουμε κάποια από αυτά τα θέματα πάλι. Στο μεταξύ, προχωρούμε με αυτή τη διαδικασία κεφάλαιο με κεφάλαιο», διευκρίνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την τηλεδιάσκεψη που είχε χθες με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι αυτή διήρκεσε μιάμιση ώρα περίπου, κατά τη διάρκεια της οποίας ενημέρωσε το Σώμα για το πώς προχωρεί η εντατικοποιημένη φάση των συνομιλιών.

«Κατέστησα απόλυτα σαφές στο Συμβούλιο Ασφαλείας χωρίς να κάνω προβλέψεις για το τι θα γίνει, ωστόσο είναι δυνατή μια συμφωνία για την επανένωση της Κύπρου, ότι σίγουρα είναι κάτι που μπορούν να επιτύχουν οι δύο ηγέτες. Για να το επιτύχουν όμως χρειάζεται αρκετό κουράγιο και αποφασιστικότητα, ωστόσο είναι δυνατό, τόνισε.

Ο κ. Ντάουνερ σημείωσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας επέδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για το Κυπριακό και μεγάλη στήριξη στη διαδικασία. Συμμετείχαν στη συζήτηση και τα 15 μέλη του Σώματος, επισήμανε, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένα μέλος που δεν υποστηρίζει τη διαδικασία επίλυσης του προβλήματος.

Τα μέλη του Συμβουλίου επιθυμούν πολύ οι δύο ηγέτες να επιτύχουν στις διαπραγματεύσεις, είπε ο κ. Ντάουνερ, υπογραμμίζοντας πως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι το κορυφαίο διπλωματικό Σώμα στον κόσμο. Ο κόσμος, συνέχισε, δεν πρέπει να υποτιμά τη σημασία της ισχυρής στήριξης του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων. Υπάρχουν και άλλα θέματα που απασχολούν το Συμβούλιο Ασφαλείας, όπως αυτό της Λιβύης, είπε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν έχει την έντονη άποψη ότι το Κυπριακό πρόβλημα, μετά από 37 χρόνια, πρέπει επιτέλους να επιλυθεί, μέσω μιας επιτυχούς επανένωσης της Κύπρου, συμβατής με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ερωτηθείς κατά πόσον τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν εγείρει το θέμα του φυσικού αερίου, ο κ. Ντάουνερ απάντησε θετικά, λέγοντας ότι το θέμα συζητήθηκε, χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.