20/9/11

Απάντηση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ερώτηση αναφορικά με τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Τουρκικής Κυβέρνησης

20/09/2011





Στο πλαίσιο της χθεσινής ενημέρωσης των Εκπροσώπων Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητήθηκε η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με τις δηλώσεις του Αναπληρωτή Πρωθυπουργού της Τουρκίας κ. Besir Atalay, σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία θα παγώσει τις σχέσεις της με την ΕΕ όταν η Κυπριακή Δημοκρατία αναλάβει την Προεδρία της ΕΕ.

Η Εκπρόσωπος Τύπου της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας κα Maja Kocijancic, απάντησε τα εξής: «Μπορώ μόνο να επαναλάβω αυτό που και ο ίδιος ο Επίτροπος Φούλε έχει ήδη πει τον Ιούλιο. Όπως είναι γνωστό, στις αρχές Ιουλίου ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ συναντήθηκε και με τον Ελληνοκύπριο και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στη Γενεύη και αποφάσισαν να εισέλθουν σε μια εντατική περίοδο διαπραγματεύσεων προς την εξεύρεση μιας συνολικής λύσης. Η ΕΕ υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες των δύο ηγετών και καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να κάνουν κάθε προσπάθεια για να βοηθήσουν να βρεθεί μια συνολική λύση το συντομότερο δυνατόν. Είναι για αυτόν τον λόγο που τώρα δεν είναι η ώρα για εικασίες για οποιοδήποτε άλλο θέμα, θέλουμε να δούμε μια συνολική λύση».

Απαντώντας στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης του δημοσιογράφου για το κατά πόσο οι δηλώσεις του Τούρκου αξιωματούχου βοηθούν στη διαδικασία επίλυσης και αν προκαλούν ανησυχία στην ΕΕ, η κα Maja Kocijancic, απάντησε: «Νομίζω το έχω κάνει αρκετά ξεκάθαρο ότι θέλουμε να δούμε μια συνολική λύση και σε αυτό το πλαίσιο έχουμε επίσης αναφέρει ότι στο παρελθόν ζητούσαμε αυτοσυγκράτηση. Έτσι όλα τα μέρη πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να διευκολύνουν την επιτυχή έκβαση αυτής της διαδικασίας. Σχετικά με τις γεωτρήσεις για εξόρυξη φυσικού αερίου έχουμε πει, γενικά μιλώντας, ότι καλούμε την Τουρκία να απέχει από οποιουδήποτε είδους απειλές ή πηγές τριβών ή ενεργειών, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τις καλές σχέσεις γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση συνοριακών διενέξεων. Έχουμε επίσης υπογραμμίσει τη σημασία της επίτευξης προόδου στην ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και των κρατών μελών της ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Κύπρου. Σε πιο γενικό επίπεδο, θέλουμε να δούμε στο επίκεντρο των προσπαθειών να είναι μια συνολική λύση το συντομότερο δυνατόν. Αυτό είναι που μας ενδιαφέρει αυτήν τη στιγμή».