20/9/11


Δήλωση Κυβερνητικού Εκπροσώπου για δηλώσεις σχετικά με τη συνάντηση της Αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών

20/09/2011





Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου προέβη χθες το απόγευμα στην ακόλουθη δήλωση σχετικά με σχόλια ανώτερου Αμερικανού αξιωματούχου γύρω από το περιεχόμενο της συνάντησης που είχε προηγουμένως η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών κα Χίλαρυ Κλίντον με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών κ. Αχμέντ Νταβούτογλου και ειδικά γύρω από το θέμα των ερευνών για εξόρυξη υδρογονανθράκων:

Ερώτηση: Ο κ. Νταβούτογλου αυτές τις μέρες έκανε αρκετές απειλητικές δηλώσεις όπως και άλλοι Τούρκοι επίσημοι. Σήμερα συναντήθηκε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών με την ομόλογο του Χίλαρυ Κλίντον και θα θέλαμε να σχολιάσετε την τοποθέτηση Ανώτερου Αξιωματούχου του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών γι’ αυτή την συνάντηση.

Απάντηση: Είναι πολύ σημαντική δήλωση. Θα ήθελα να επισημάνω τρία σημεία: Το πρώτο είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ξεκαθαρίζουν ότι σέβονται και αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνά τον δικό της πλούτο και να μπορεί να τον εκμεταλλευτεί κάτι που είναι ένα αυτονόητο κυριαρχικό δικαίωμα. Το δεύτερο είναι ότι αυτό το δικαίωμα το αποσυνδέει από τη λύση του κυπριακού προβλήματος.

Εμείς έχουμε τοποθετηθεί, έχει δηλώσει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι η λύση του Κυπριακού μπορεί να ωφελήσει όλους, και τους Τουρκοκύπριους περιλαμβανομένους. Και το τρίτο που θέλω να πω είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με αυτή τη δήλωση στηρίζουν τη διαδικασία που γίνεται σε ό,τι αφορά στην επίλυση του Κυπριακού. Είναι γνωστό ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως ηγέτης της ελληνοκυπριακής κοινότητας κάνει κάθε τι το δυνατό για να μπορέσουμε μέσα από την εντατική διαδικασία που ακολουθείται τώρα να βρούμε νέες συγκλίσεις και να μπορέσουμε να φθάσουμε σε συμφωνημένη λύση του Κυπριακού.