8/9/11

*Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού επισκέφθηκε σχολεία δημοτικής εκπαίδευσης

08/09/2011
Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργος Δημοσθένους επισκέφθηκε σήμερα το πρωί το Ζ’ Δημοτικό Σχολείο Λακατάμιας, συνοδευμένος από τον Διευθυντή Δημοτικής Εκπαίδευσης κ. Ελπιδοφόρο Νεοκλέους.




Ο κ. Υπουργός χαιρέτισε τους μαθητές, τους δασκάλους και τους γονείς των παιδιών που μαζεύτηκαν στο αίθριο του σχολείου και ευχήθηκε στα παιδιά καλή και παραγωγική χρονιά. Απευθυνόμενος στους δασκάλους, τους διαβεβαίωσε ότι έχουν γίνει όλοι οι σχεδιασμοί και ότι η επιμόρφωση τους όσον αφορά στα νέα αναλυτικά προγράμματα θα συνεχιστεί. Οι στόχοι μας, σημείωσε ο κ. Υπουργός, θα πετύχουν με τη σωστή προσέγγιση και μέθοδο. «Έχουμε όλοι μας απέναντι σε ανήλικους συμβόλαια τιμής και συνείδησης. Αυτά πρέπει να τα υπηρετήσουμε με υπευθυνότητα και αγάπη και πάνω απ΄ όλα με χαμόγελο και αισιοδοξία», συμπλήρωσε.

Ο κ. Υπουργός συνομίλησε με τους δασκάλους και τους γονείς των παιδιών και στη συνέχεια επισκέφθηκε τα τμήματα της Α’ τάξης του σχολείου όπου χαιρέτισε τους μαθητές και τους μοίρασε βιβλία και μολύβια.

Ακολούθως, ο κ. Δημοσθένους, σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους, είπε πως η φράση «Ξεκινάμε με χαμόγελο» δεν θα γίνει μόνο σλόγκαν, αλλά και πραγματικότητα. Με αυτό τον τρόπο, σημείωσε, όλοι οι στόχοι, οι οποίοι είναι πολλοί και φιλόδοξοι, μπορούν να επιτευχθούν.

Ο κ. Υπουργός, σχολιάζοντας το γεγονός ότι φέτος εφαρμόζονται να νέα ωρολόγια προγράμματα, δήλωσε πως είναι πολύ αισιόδοξος και σίγουρος ότι αυτά βαδίζουν προς τη σωστή κατεύθυνση. Όλοι τα έχουν αποδεχθεί, είπε, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως υπάρχει ακόμη λίγη ανάγκη όπως οι εκπαιδευτικοί νιώσουν την αυτοπεποίθηση και την αποφασιστικότητα ότι τα νέα ωρολόγια προγράμματα μπορούν να εφαρμοστούν. Πρόσθεσε επίσης: «Ο θεσμός της εμπέδωσης θα είναι μια καινοτομία στο σύστημά μας και κυρίως για τη δημοτική εκπαίδευση πιστεύω ότι θα είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο στη νέα χρονιά».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι εισάγεται το μάθημα της αγγλικής γλώσσας για τους μαθητές της Α΄ τάξης, ο κ. Υπουργός είπε: «Οτιδήποτε έχει σχεδιαστεί, έχει σχεδιαστεί για να ωφελέσει. Είμαι αισιόδοξος. Είμαστε εδώ για να αξιολογούμε την πορεία κάθε καινούργιου και καινοτόμου σχεδίου. Η εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας από την Α΄ τάξη θα γίνει με πολύ απλό τρόπο τον οποίο θα αγαπήσουν τα παιδιά, δηλαδή με ιστορίες και τραγούδια, και όχι μέσω της κλασικής διαδικασίας μάθησης».

Ερωτηθείς ποια εργοτάξια λειτουργούν ακόμα στα σχολεία, ο κ. Δημοσθένους διευκρίνισε πως τα εργοτάξια χωρίζονται σε τρεις τύπους: αυτά που αφορούν στην ολοκλήρωση ή αναπαλαίωση μεγάλων σχολικών μονάδων, τα πλείστα από τα οποία έχουν ήδη παραδοθεί, αυτά στα οποία εκτελούνται έργα που δεν ολοκληρώθηκαν εντός των καλοκαιρινών διακοπών, για τα οποία έχει ζητήσει και έχει λάβει από τον συντονιστή ασφάλειας και υγείας των εργολάβων και από τους υπεύθυνους μηχανικούς των έργων γραπτές διαβεβαιώσεις ότι έχουν ληφθεί να ενδεικνυόμενα μέτρα ασφάλειας και υγείας, και τέλος αυτά που αφορούν σε μικρές εργασίες εντός των σχολικών μονάδων, οι πλείστες από τις οποίες έχουν παραδοθεί. Αναφερόμενος σε όλα τα εργοτάξια εντός σχολικών μονάδων ο κ. Υπουργός τόνισε πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας και υγείας, σύμφωνα με την κυπριακή νομοθεσία.

Ακολούθως, ο κ. Δημοσθένους επισκέφθηκε το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου στην Ακρόπολη.