31/8/11

Η Υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη και στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης
31/08/2011





Η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη που θα πραγματοποιηθεί την 1η Σεπτεμβρίου 2011 στο Παρίσι, κατόπιν κοινής πρωτοβουλίας του Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί και του Βρετανού Πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

Στη συνέχεια, η δρ Μαρκουλλή θα μεταβεί στην Πολωνία όπου θα συμμετάσχει στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Gymnich), στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου 2011. Κατά τη διάρκεια του Άτυπου Συμβουλίου, οι Υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ θα επικεντρωθούν στα πρόσφατα γεγονότα στη Λιβύη και τη Συρία. Περαιτέρω, θα συζητηθεί η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα ενόψει της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Αναμένεται ότι στην ημερήσια διάταξη θα βρίσκεται επίσης το θέμα της εφαρμογής της αναθεωρημένης Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας καθώς και η κατάσταση στην Ουκρανία.

Πρόθεση της Υπουργού Εξωτερικών είναι όπως κατά τη διάρκεια των εργασιών του Άτυπου Συμβουλίου εγείρει το θέμα των πρόσφατων απειλών της Τουρκίας, γεγονός για το οποίο έχει ήδη ενημερωθεί τόσο η Ύπατη Εκπρόσωπος για τις Εξωτερικές Σχέσεις και την Πολιτική Ασφαλείας Βαρώνη Ashton όσο και οι Υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.