31/8/11

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας προήδρευσε συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου

31/08/2011





Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου είπε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο, σύμφωνα με τις πρόνοιες του νόμου της Εθνικής Φρουράς, διόρισε σήμερα τον Υποστράτηγο Ανδρέα Πετρίδη ως Υπαρχηγό της Εθνικής Φρουράς για περίοδο δύο ετών. Ο κ. Πετρίδης είναι Υποστράτηγος και υπηρετεί την Εθνική Φρουρά σε αυτό τον βαθμό τα τελευταία πέντε χρόνια.

Έχει γεννηθεί στις 17 Οκτωβρίου 1957. Ο διορισμός του με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού στο Όπλο του Πεζικού του Στρατού Ξηράς της Δημοκρατίας έγινε το 1977 και η ανέλιξη του έχει ως ακολούθως: Υπολοχαγός την 1η Ιουνίου 1980, Λοχαγός την 1η Σεπτεμβρίου 1985, Ταγματάρχης την 1η Σεπτεμβρίου 1990, Αντισυνταγματάρχης στις 15 Δεκεμβρίου 1995, Συνταγματάρχης στις 31 Δεκεμβρίου 2001, Ταξίαρχος την 1η Ιουλίου 2004, Υποστράτηγος στις 21 Ιουλίου 2006.

Ο κ. Πετρίδης έχει διοικητική πείρα ως Διοικητής Μονάδων, όπως και επιτελική εμπειρία ως Διευθυντής Επιτελικού Γραφείου Συντάγματος Πεζικού, Διευθυντής Επιτελικού Γραφείου Τέταρτης Ταξιαρχίας Πεζικού και Διευθυντής Επιτελικού Γραφείου ΓΕΕΦ».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι οι υποψήφιοι για τη θέση του Υπαρχηγού της Εθνικής Φρουράς ήταν δύο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η επιλογή έγινε μεταξύ δύο ανώτατων αξιωματικών διότι σύμφωνα με τον νόμο πρέπει να είναι στον βαθμό του Υποστράτηγου και η Εθνική Φρουρά διαθέτει δύο Υποστράτηγους, τον κ. Πετρίδη και τον κ. Ιεροδιακόνου. Πρόκειται για δύο εξαίρετους ανώτατους αξιωματικούς. Ο κ. Πετρίδης είναι αρχαιότερος στον βαθμό του Υποστράτηγου και κατά την αξιολόγηση λήφθηκαν υπόψη διάφορα ζητήματα και τελικά το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τον διορισμό του κ. Πετρίδη».

Στη συνέχεια, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο εξέτασε σήμερα θέμα για την κάλυψη του κόστους της ΑΗΚ αναφορικά με τις προσωρινές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο η ΑΗΚ να μην μετακυλήσει όλο το αυξημένο κόστος στους καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος έχοντας υπόψη την έκτακτη κατάσταση που έχουμε βρεθεί για ηλεκτρική ενέργεια, μετά από την έκρηξη στο Μαρί και την καταστροφή του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στο Βασιλικό που εφοδιάζει με περίπου 60% της ηλεκτρικής ενέργειας την Κύπρο.

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως διαθέσει ένα ποσό ύψους €49 εκ. για την κάλυψη του κόστους ενοικίασης των προσωρινών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας - αυτό το ποσό μπορεί να καλύψει το κόστος για ένα χρόνο – και αυτή η απόφαση έχει στόχο να διευκολύνει την ΑΗΚ στην αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

Πρόκειται για τις γεννήτριες που έχει ενοικιάσει η ΑΗΚ για να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα και ο λόγος που το Υπουργικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει αυτή την προσέγγιση είναι διότι, με βάση και τα δεδομένα της ΕΕ και τα ζητήματα των κρατικών ενισχύσεων που τίθενται υπάρχει δυνατότητα για κάλυψη δαπανών που αφορούν την υποδομή και οι προσωρινές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι υποδομή.

Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εξουσιοδοτήσει τον Γενικό Διευθυντή του Γραφείου Προγραμματισμού να περιλάβει το πιο πάνω ποσό στην αίτηση του προς την ΕΕ για εξασφάλιση σχετικής βοήθειας από την ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, αυτά είναι θέματα της ΡΑΕΚ η οποία λαμβάνοντας υπόψη και αυτό το δεδομένο θα καθορίσει την τιμή».

Στη συνέχεια ο κ. Στεφάνου απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ως εξής:

Ερώτηση: Έχει καταλήξει η Κυβέρνηση στο ποσό που θα ζητήσει από το Ταμείο Αλληλεγγύης;

Απάντηση: Ο φάκελος ετοιμάζεται με ευθύνη του Γραφείου Προγραμματισμού. Για να μπορέσουμε ως χώρα να αιτηθούμε συγκεκριμένο ποσό πρέπει να περιλάβουμε στον φάκελο συγκεκριμένα ποσά για το τι έχει κοστίσει στην Κύπρο η έκρηξη. Είμαστε στη φάση της εντατικής προετοιμασίας του φακέλου για να είναι πλήρης και να είμαστε όσο το δυνατόν πιο κοντά και στο πραγματικό κόστος για να μπορέσουμε να αιτηθούμε τα χρήματα, είτε από το Ταμείο Αλληλεγγύης είτε από άλλα διαθέσιμα ταμεία της ΕΕ έτσι ώστε να τύχουμε της κοινοτικής αλληλεγγύης.

Ερώτηση: Αυτό το ποσό των €49 εκ. δεν περιλαμβάνει το ρεύμα από τα κατεχόμενα;

Απάντηση: Όχι, αυτό έχει να κάνει με τις υποδομές και αυτό αντανακλά στην ενοικίαση των προσωρινών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή τις ηλεκτρογεννήτριες που ενοικιάζει η ΑΗΚ για σκοπούς παραγωγής ρεύματος.

Ερώτηση: Μέχρι πότε θα παίρνουμε ρεύμα από τα κατεχόμενα;

Απάντηση: Γίνεται μια πολύ εντατική προσπάθεια από μέρους της ΑΗΚ, της ΡΑΕΚ, του Ρυθμιστή, της Κυβέρνησης, έτσι ώστε το συντομότερο δυνατόν να καλυφθούν οι ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα και είμαστε ήδη πάρα πολύ κοντά - είναι γνωστές οι ανακοινώσεις που έχει κάνει η ΑΗΚ – μετά και από την έλευση των δύο ηλεκτρογεννητριών που έχουν ενοικιαστεί, και υπάρχει φιλοδοξία ότι εντός των ημερών αυτές οι βασικές ανάγκες θα μπορούν να καλυφθούν, πάντοτε βέβαια με την έκκληση και παράκληση προς τους καταναλωτές να συνεχίσουμε όλη αυτή την προσπάθεια εξοικονόμησης ηλεκτρικού ρεύματος. Από κει και πέρα υπάρχουν και τα θέματα εκείνα που αφορούν πλέον στις μόνιμες λύσεις που πρέπει να δοθούν στο ζήτημα και για το οποίο η Κυβέρνηση συζητά μαζί με τους τεχνοκράτες του κράτους για το πώς θα κινηθεί για να επιλύσουμε το όλο θέμα που έχει δημιουργηθεί.

Ερώτηση: Μπορούμε να έχουμε ένα σχόλιο για όσα λέχθηκαν από πλευράς του τέως Υπουργού Εξωτερικών στην Ερευνητική Επιτροπή;

Απάντηση: Όχι. Εμείς θα επιμείνουμε σε αυτό που είπαμε ευθύς εξ αρχής, ότι όλοι πρέπει να σεβαστούν την ερευνητική διαδικασία και στο τέλος, αφού ολοκληρωθούν οι ερευνητικές διαδικασίες – διότι είναι δύο – και εκδοθούν τα πορίσματα, όλοι να τα σεβαστούμε.

Ερώτηση: Ένα σχόλιο για τη σημερινή ανακοίνωση του ΕΥΡΩΚΟ;

Απάντηση: Αυτοί που από την πρώτη στιγμή έχουν πει ότι θα πρέπει να σεβαστούμε τις ερευνητικές διαδικασίες και να σεβαστούμε και τα πορίσματα δεν μπορούν να τελούν υπό το καθεστώς πανικού. Ενδεχομένως να τελούν υπό καθεστώς πανικού αυτοί που θέλουν να προκαταλάβουν τα όποια πορίσματα της ερευνητικής διαδικασίας.

Επαναλαμβάνω την έκκλησή μας για ακόμη μια φορά: να σεβαστούμε τις διαδικασίες και να σεβαστούμε και τα πορίσματα που θα προκύψουν από τις ερευνητικές διαδικασίες.