31/8/11

Απάντηση του Υπουργείου Γεωργίας αναφορικά με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Σημερινή»

31/08/2011





Αναφορικά με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Σημερινή», ημερομηνίας 19/8/2011, με τίτλο «Οι Οικολόγοι καλούν τους αρμοδίους να αναλάβουν τις ευθύνες τους», στο οποίο γίνεται αναφορά σε ανακοίνωση του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών σχετικά με τον έλεγχο καταστημάτων πώλησης ζώων, το Υπουργείο Γεωργίας ενημερώνει ότι στα πλαίσια της εφαρμογής της νομοθεσίας για την Προστασία και Ευημερία των Ζώων, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες διεξάγουν ελέγχους σε υποστατικά όπου κρατούνται ή και εκτρέφονται ζώα, ανάμεσα στα οποία είναι και τα υποστατικά πώλησης ζώων συντροφιάς.

Τα υποστατικά αυτά είναι καταγεγραμμένα από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και επιθεωρούνται περιοδικά. Ανάλογα με την περίπτωση και όπου κρίνεται αναγκαίο λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα.

Επιπλέον, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες έχουν ετοιμάσει προσχέδιο Κανονισμών για τη λειτουργία υποστατικών πώλησης ζώων συντροφιάς, το οποίο βρίσκεται υπό νομοτεχνική επεξεργασία. Οι Κανονισμοί αυτοί έχουν ως στόχο τη δημιουργία ενός ρυθμιστικού πλαισίου σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των υποστατικών πώλησης ζώων συντροφιάς, ώστε ο εξοπλισμός τους και οι χώροι παραμονής των ζώων να ανταποκρίνονται στις ανάγκες κάθε είδους ζώου που διατηρείται σε αυτά και να εξασφαλίζεται η υγιεινή των χώρων, καθώς και η υγεία, η προστασία και η καλή διαβίωση των ζώων.

Τονίζεται ότι για τα υποστατικά όπου κρατούνται ή και εκτρέφονται ζώα, πρωταρχική ευθύνη για την ευημερία και υγεία των ζώων έχουν οι ιδιοκτήτες τους.