3/8/11

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου
03/08/2011

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ κ. Μάριο Καρογιάν.



Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου προέβη στην ακόλουθη δήλωση στους δημοσιογράφους:

«Συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε σήμερα η συζήτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ κ. Μάριο Καρογιάν.

Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατόν να υπάρχει συμφωνία επί όλων των θεμάτων που έχουν συζητηθεί, γι’ αυτό και η συνεργασία σε κυβερνητικό επίπεδο δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός αυτό. Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξακολουθεί να τείνει χέρι φιλίας και προσπάθειας στο ΔΗΚΟ για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και των προβλημάτων που εγείρονται ενώπιον της χώρας για το καλό του τόπου, έστω και χωρίς τη συμμετοχή του ΔΗΚΟ στην Κυβέρνηση.

Η ενότητα, η σύνεση και η συναίνεση όλων των δυνάμεων είναι το ζητούμενο στις στιγμές που διερχόμαστε και για αυτή θα συνεχίσει να εργάζεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Εντός των αμέσως επόμενων ημερών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ανακοινώσει τη νέα σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου».

Ερωτηθείς αν ο στόχος είναι το Υπουργικό Συμβούλιο να είναι ευρείας αποδοχής και να συγκεντρώνει άτομα και από άλλους χώρους, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «ο στόχος είναι με τη νέα Κυβέρνηση πολύ δυναμικά και αποφασιστικά να αντιμετωπιστούν προκλήσεις που εγείρονται ενώπιον της χώρας. Σε ό,τι αφορά στη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου, αυτό είναι επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας που πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί και ο καθένας μπορεί να κρίνει εκ του αποτελέσματος».

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει και συνεννόηση με το ΑΚΕΛ, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ασφαλώς θα έχει επαφή με το ΑΚΕΛ που συμμετέχει στην Κυβέρνηση, όπως επιδίωξε και είχε επαφές και συζητήσεις και με το ΔΗΚΟ που μέχρι σήμερα συμμετείχε στην Κυβέρνηση»

Κληθείς να πει αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναζητήσει άλλο εταίρο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «αυτά θα τα δούμε στη συνέχεια».

Ερωτηθείς πόσο σύντομα θα διοριστεί το νέο Υπουργικό Συμβούλιο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «εντός των επόμενων ημερών, πολύ σύντομα, διότι οι ανάγκες είναι πολύ πιεστικές είναι ασφαλώς και το θέμα της οικονομίας για το οποίο προωθείται προς υλοποίηση πακέτο μέτρων και ασφαλώς υπάρχει και η ανάγκη για συζήτηση περαιτέρω μέτρων για αντιμετώπιση των επιπτώσεων που έχουν δημιουργηθεί μετά και από τη φονική έκρηξη στο Μαρί. Όπως είναι γνωστό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει διευθετήσει συνάντηση με τις ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ΠΑΣΥΔΥ, ΠΕΟ και ΣΕΚ, αύριο το απόγευμα, ακριβώς για να συζητηθούν ζητήματα που αφορούν στο πακέτο μέτρων».

Σε ερώτηση πού δεν υπήρξε συμφωνία με το ΔΗΚΟ, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «είναι γνωστό ότι υπήρχε ένα θέμα αναφορικά με το Κυπριακό, αλλά το θέμα της απόσυρσης προτάσεων είναι ένα θέμα που όπως και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πει μερικές φορές στο Εθνικό Συμβούλιο, εξαρτάται από την πορεία των διαπραγματεύσεων. Και τώρα βρισκόμαστε στη φάση της εντατικοποιημένης συζήτησης του Κυπριακού επί όλων των θεμελιωδών θεμάτων του Κυπριακού».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η Κυβέρνηση βάλλεται από όλους πλην του ΑΚΕΛ και ερωτηθείς κατά πόσο αυτό προβληματίζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «το τι αποφασίζει το κάθε κόμμα και το τι κάνει είναι σεβαστό και είναι θέμα του κάθε κόμματος. Το κάθε κόμμα αποφασίζει σύμφωνα με τους δικούς του υπολογισμούς. Επίσης, δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχει Κυβέρνηση που στηρίζεται από ένα κόμμα. Αυτό που προέχει τούτη την ώρα δεν είναι να αναζητήσουμε γιατί υπάρχει αυτή η κατάσταση. Αυτό που θα πρέπει να πούμε, όμως, είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχει η κατάσταση της κάθετης αντιπαράθεσης, της συνεχούς αντιπαράθεσης, των συνεχών επιθέσεων, διότι οι καιροί δεν το επιτρέπουν ούτε στο Κυπριακό ούτε στην εσωτερική διακυβέρνηση και, πολύ περισσότερο, στα ζητήματα της οικονομίας. Είναι γι’ αυτό που έχω επαναλάβει τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για να υπάρξει σύνεση και συναίνεση τουλάχιστον για τα βασικά, έτσι ώστε να μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αισθάνεται απομονωμένος είτε στην εσωτερική διακυβέρνηση είτε στο Κυπριακό, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «όχι, δεν αισθάνεται απομονωμένος και λέω ξανά ευθαρσώς ότι είναι ένα θέμα το ζήτημα της συνεργασίας, έστω και στα πλαίσια μιας μίνιμουμ ενότητας που πρέπει να υπάρχει στο εσωτερικό μέτωπο για τα βασικά ζητήματα. Άλλωστε, γι’ αυτό υπάρχει το Εθνικό Συμβούλιο στο οποίο γίνεται συζήτηση αναφορικά με το Κυπριακό και για τους χειρισμούς στο Κυπριακό, αλλά και οι συσκέψεις για την οικονομία σε μια προσπάθεια να υπάρχει όσο το δυνατόν ευρύτερη συναίνεση σε θέματα πολύ σημαντικά, όπως είναι η οικονομία, και που ασφαλώς η συναίνεση περιλαμβάνει και την Κυβέρνηση και τα κόμματα, αλλά και τους κοινωνικούς εταίρους».

Τέλος, κληθείς να πει πώς προχωρεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τα πολιτικά κόμματα σε σχέση με τη συζήτηση για το πακέτο μέτρων, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «ο Πρόεδρος προχωρεί με άμεσο ανασχηματισμό της Κυβέρνησης».