3/8/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας δρος Χρίστου Πατσαλίδη κατά την παραλαβή των οκτώ νέων δημόσιων ασθενοφόρων, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας

03/08/2011





Τα οκτώ καινούρια ασθενοφόρα αποτελούν την πρώτη δόση από μια σειρά 30 ασθενοφόρων, τα οποία θα καλύψουν τις ανάγκες και θα ενισχύσουν τον στόλο της Υπηρεσίας σε παγκύπρια βάση. Αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται η παραλαβή άλλων 15 ασθενοφόρων και αρχές του νέου χρόνου των υπόλοιπων έξι.

Κάποιος αριθμός ασθενοφόρων είναι με κίνηση και στους τέσσερις τροχούς, έτσι ώστε να υπερπηδηθούν οι δυσκολίες πρόσβασης σε ορισμένες περιοχές εξαιτίας των αντίξοων καιρικών συνθηκών και δυσκολιών που προκύπτουν από τη μορφολογία του εδάφους, ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές, κατά τους χειμερινούς μήνες.

Όλα τα ασθενοφόρα είναι ενός φορείου. Έχουν την ιδιότητα των κινητών μονάδων επείγουσας διάσωσης και είναι εφοδιασμένα με όλο τον σύγχρονο εξοπλισμό.

Τα οκτώ ασθενοφόρα προορίζονται για όλα τα νοσοκομεία, καθώς επίσης και για το Κέντρο Υγείας Πύργου, κυρίως λόγω των ιδιαιτεροτήτων διακίνησής του.

Τα σύγχρονα οχήματα και ο εξοπλισμός αποτελούν τον ένα πυλώνα για τη σωστή έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των επειγόντων και πολύ περισσότερο των θυμάτων των τροχαίων ατυχημάτων που είναι μια κοινωνική και όχι μόνο, μάστιγα για τον τόπο μας.

Το προσοντούχο και άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό, καθώς και οι αναγκαίοι σταθμοί ασθενοφόρων, σε συνδυασμό με τη στοχευμένη διασπορά τους, συνθέτουν τους δυο άλλους πυλώνες.

Η εξαγγελία για εκπαίδευση του προσωπικού γίνεται πραγματικότητα. Ο θεσμός του «Διασώστη - Πλήρωμα ασθενοφόρου» παίρνει σάρκα και οστά. Έγινε προκήρυξη των θέσεων για το πρόγραμμα κατάρτισης, το οποίο θα είναι διαρκείας ενός χρόνου. Παρακάθισαν στις εξετάσεις 200 άτομα, τα αποτελέσματα έχουν ανακοινωθεί και, εκτός σοβαρού απροόπτου, το πρόγραμμα θα αρχίσει στις αρχές του Οκτωβρίου. Το πρόγραμμα θα το παρακολουθήσουν 50 άτομα, οι απόφοιτοι του οποίου θα έχουν την ευκαιρία να στελεχώσουν τους νέους σταθμούς και να καλύψουν ανάγκες που υπάρχουν σήμερα ή θα δημιουργηθούν μελλοντικά, καθώς επίσης και ανάγκες του ιδιωτικού τομέα.

Η έγκαιρη μετάβαση του ασθενοφόρου σε ένα επείγον περιστατικό αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στην αποτελεσματική προνοσοκομειακή φροντίδα. Η δημιουργία σταθμών εκτός νοσοκομείου σε διάφορες περιοχές ελαττώνει το διάστημα μετάβασης του ασθενοφόρου και κερδίζεται πολύτιμος χρόνος.

Με αυτή τη φιλοσοφία προγραμματίζεται σε πρώτη φάση η δημιουργία τεσσάρων νέων σταθμών στη Λακατάμεια, στο κέντρο πόλεως Λεμεσού, στην Ορόκλινη Λάρνακας και στην Πέγεια στην Πάφο. Οι σταθμοί αυτοί θα στελεχωθούν με τους διασώστες πληρώματος ασθενοφόρου και θα λειτουργήσουν μόλις αποπερατώσουν την εκπαίδευσή τους.

Η εύκολη πρόσβαση του κοινού προς τις υπηρεσίες ασθενοφόρων, η σωστή επικοινωνία με τους πολίτες, η ψυχολογική και άλλη υποστήριξη, η ορθολογιστική και συντονισμένη διακίνηση των ασθενοφόρων συνθέτουν μια ξεχωριστή αλυσίδα στην όλη προσπάθεια αναβάθμισης της προσφερόμενης προνοσοκομειακής φροντίδας. Τον ρόλο αυτό διαδραματίζει το Κέντρο Ελέγχου Κλήσεων Ασθενοφόρων το οποίο εδρεύει στη Λευκωσία και καλύπτει προς το παρόν τις ανάγκες της πόλης και επαρχίας Λευκωσίας.

Προγραμματίζεται η επέκτασή του έτσι ώστε να καλυφτούν, σε πρώτο στάδιο, οι ανάγκες των επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου.

Μια άλλη καινοτομία, η οποία επήλθε στην Υπηρεσία Ασθενοφόρων, είναι η εγκατάσταση του συστήματος Γεωγραφικού Εντοπισμού (GPS). To σύστημα δίνει τη δυνατότητα στο Κέντρο Ελέγχου Κλήσεων να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πού βρίσκεται κάθε ασθενοφόρο. Έτσι διευκολύνεται, σε μεγάλο βαθμό, η διαχείριση του στόλου και η ευρυθμότερη κατανομή των κλήσεων.

Στο πλαίσιο της συνεχούς επιμόρφωσης του προσωπικού που στελεχώνει τα ασθενοφόρα εντάσσεται, μεταξύ άλλων, και η ευρείας κλίμακας άσκηση «Ιπποκράτης», η οποία οργανώνεται από το Υπουργείο Υγείας και σε αυτή συμμετέχουν, εκτός από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, η Αστυνομία Κύπρου, η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η Πολιτική Άμυνα. Η άσκηση προβλέπει αντιμετώπιση μεγάλου αριθμού τραυματιών από ένα πολύπλοκο ατύχημα ή από μια φυσική καταστροφή.

Η Υπηρεσία Ασθενοφόρων παρακολουθεί στενά όλες τις εξελίξεις σε διεθνή και ευρωπαϊκό επίπεδο, αξιολογεί τις ανάγκες, θέτει προτεραιότητες και προβαίνει στις ανάλογες βελτιώσεις.