25/7/11

* Δηλώσεις της Ειδικής Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο κας Λίζα Μπάτενχαϊμ*

25/07/2011

Μετά τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ντερβίς Έρογλου στο πλαίσιο των συνομιλιών που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο κα Λίζα Μπάτενχαϊμ προέβη στην εξής δήλωση προς τους δημοσιογράφους:



«Οι ηγέτες έχουν πραγματοποιήσει την πρώτη εκ των τεσσάρων συναντήσεων που επικεντρώνονται στα ζητήματα της διακυβέρνησης και της κατανομής εξουσιών. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα. Συζήτησαν καίρια ζητήματα που εμπίπτουν στο εν λόγω κεφάλαιο και του οποίου η συζήτηση θα συνεχιστεί στην επόμενη συνάντηση των ηγετών στις 29 Ιουλίου. Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι κατά τη διάρκεια της εντατικής αυτής περιόδου των διαπραγματεύσεων, η διασφάλιση της εμπιστευτικότητας των συνομιλιών είναι προϋπόθεση για πρόοδο».

Στη συνέχεια, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πού βρίσκεται ο κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ, Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, και αν απουσιάζει σε διακοπές, η κα Μπάτενχαϊμ απάντησε ότι θα επιστέψει στην Κύπρο την ερχόμενη εβδομάδα (τη Δευτέρα) και ότι αυτή τη στιγμή απασχολείται με κάποια άλλη εργασία, αποφεύγοντας να δώσει λεπτομέρειες.

Τέλος, κληθείς να ενημερώσει για την επόμενη συνάντηση των Συμβούλων των δυο ηγετών, η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο είπε ότι θα συναντηθούν την ερχόμενη Πέμπτη το πρωί για να συνεχίσουν τη συζήτηση κάποιου συγκεκριμένου θέματος το οποίο ηγέρθη στη συνάντηση σήμερα το πρωί.