28/7/11


Έλληνας ΥΠΕΞ: Το Κυπριακό βρίσκεται στην κορυφή των εθνικών θεμάτων της Ελλάδας
28/07/2011





Κορυφή στα εθνικά θέματα της Ελλάδας χαρακτήρισε το Κυπριακό ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών κ. Σταύρος Λαμπρινίδης. Μιλώντας χθες στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, ο κ. Λαμπρινίδης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις τις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης για επίλυση του Κυπριακού και επανένωση του τόπου και του λαού. Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού κατά την πρόσφατη παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα, καθώς και στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών (www.mfa.gr), ο κ. Λαμπρινίδης ανέφερε τα ακόλουθα: «Κυρίες και κύριοι βουλευτές, πέρα από τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις άμεσες, καθημερινές προκλήσεις στα εθνικά μας θέματα.

Το Κυπριακό είναι στην κορυφή. Η Ελλάδα στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις τις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης για επανένωση του νησιού, στο πλαίσιο μιας ομοσπονδίας με ενιαία κρατική υπόσταση, υπηκοότητα και νομική προσωπικότητα, επί τη βάσει των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών αλλά και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, ώστε η επανενωμένη Κύπρος να μπορεί να λειτουργήσει ομαλά ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η απόφαση για το μέλλον της Κύπρου ανήκει αποκλειστικά και μόνον στον κυπριακό λαό. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, θα πρέπει να αποφασίσουν ελεύθερα και χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις για το κοινό τους μέλλον. Η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να είναι από τους Κύπριους, για τους Κύπριους.

Και όμως, ενώ το είπα αυτό, είναι προφανές ότι η Τουρκία κρατάει το κλειδί της λύσης, διότι το Κυπριακό, κυρίες και κύριοι βουλευτές, και αυτό το υπενθυμίζουμε σε κάθε ευκαιρία εντονότερα από ποτέ, εξακολουθεί να είναι διεθνές ζήτημα εισβολής και κατοχής. Η οριστική λύση του Κυπριακού εξαρτάται από την απόφαση της Τουρκίας να εγκαταλείψει την αδιέξοδη πολιτική της εκμετάλλευσης, αν θέλετε, της τουρκοκυπριακής κοινότητας και της Κύπρου για την εξυπηρέτηση των δικών της συμφερόντων. Ο στρατός κατοχής πρέπει να φύγει οριστικά και αμετάκλητα και άμεσα από την Κύπρο.

Οι δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού, αυτές που ακούσαμε τελευταία, είναι αντίθετες προς τις θέσεις των Ηνωμένων Εθνών, υπονομεύουν την προσπάθεια και επιβεβαιώνουν τις εμμονές που επικρατούν στην Άγκυρα. Τις καταδίκασα, όπως γνωρίζετε, πρώτος και άμεσα και σκληρά. Η Τουρκία είναι αυτή που ζητάει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Τουρκία, όσο και να προσπαθεί, δεν μπορεί να αμφισβητήσει, ούτε να καθορίσει, προφανώς, τον τρόπο λειτουργίας και οργάνωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Κύπρος, καθόσον αφορά τον τρόπο που βλέπει τα πράγματα η Τουρκία, είναι ήδη μέλος της Προεδρίας της Τρόϊκας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μαζί με την Πολωνία και τη Δανία. Όταν η Τουρκία κρούει την πόρτα της Ευρώπης, πρέπει επομένως να είναι σαφές στην ίδια από όλους ότι για να ενταχθεί στην Ευρώπη θα πρέπει να αλλάξει η ίδια και να γίνει πιο ευρωπαϊκή, όχι να γίνει η Ευρώπη πιο τουρκική. Αυτό δε θα συμβεί, δε θα το επιτρέψουμε. Δεν το έχουμε κάνει ως τώρα, δε θα γίνει από εδώ και πέρα.

Πριν δέκα ημέρες, μάλιστα, σας ενημερώνω ότι είχα σε βάθος συζήτηση με τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση, τον κύριο Fuele, στις Βρυξέλες, ακριβώς για να συντονιστούμε και να συζητήσουμε αυτό το θέμα. Θέλουμε, κυρίες και κύριοι βουλευτές, την Τουρκία ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή είναι μία θέση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτικών κομμάτων και δυνάμεων στη χώρα. Τη θέλουμε, όχι γιατί την αγαπάμε, ούτε πρέπει κάποιος που δε θέλει την Τουρκία ως μέλος, να μη τη θέλει διότι δεν την αγαπάει. Τέτοιου είδους συναισθηματισμοί δεν έχουν καμία θέση στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Βασίζεται σε πραγματικά συμφέροντα, στην εκτίμησή τους και στην προώθησή τους. Αλλά προϋποθέτει, βέβαια, η πλήρης ένταξη, την εκπλήρωση των υποχρεώσεων και συμμόρφωση με το σύστημα αρχών της Ευρώπης.