10/7/11

Να μη μεταδοθεί πριν τις 7.30 μ.μ.

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη στην εκδήλωση προς τιμήν του Κωνσταντίνου Λεβέντη και Τάσσου Παπαδόπουλου για τη συμβολή τους στην αποκατάσταση του Ιερού Σπηλαίου Παναγίας Χρυσοσπηλιώτισσας, στον αίθριο χώρο του Σπηλαίου
10/07/2011






Να μη μεταδοθεί πριν τις 7.30 μ.μ.

Με ειλικρινά αισθήματα χαράς και συγκίνησης απευθύνω απόψε χαιρετισμό, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στη σεμνή εκδήλωση της Εκκλησιαστικής Επιτροπής του Ιερού Σπηλαίου Παναγίας Χρυσοσπηλιώτισσας Κάτω Δευτεράς, προς τιμήν των αείμνηστων Κωνσταντίνου Λεβέντη και Τάσσου Παπαδόπουλου.

Κάθε εποχή έχει ανάγκη από πρότυπα και αξίες και ιδιαίτερα σήμερα, με τη σύγχυση που επικρατεί και την κρίση αξιών, οφείλουμε να προβάλλουμε εκείνους που με τη στάση τους κατόρθωσαν να υπηρετήσουν υψηλούς στόχους και να αναδειχθούν σε προσωπικότητες παγκόσμιας ακτινοβολίας.

Ο Κωνσταντίνος Λεβέντης, ακολουθώντας τις κατευθύνσεις και γραμμές του Ιδρύματος Λεβέντη που είχε δώσει ο Αναστάσιος Λεβέντης, έδινε ιδιαίτερη σημασία στη διατήρηση και διάδοση της ελληνοκυπριακής πολιτιστικής κληρονομιάς. Είναι, λοιπόν, γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο που η προσπάθεια της συντήρησης του Σπηλαίου δεν θα μπορούσε να τον αφήσει ασυγκίνητο.

Με την οικονομική στήριξη που παρείχε για τη διεκπεραίωση του έργου και μέσω της ενεργής εμπλοκής τόσο του ιδίου προσωπικά όσο και του Ιδρύματος, προσέφερε σημαντική βοήθεια στις κυβερνητικές Υπηρεσίες για να καταστεί δυνατή η αποκατάσταση του Σπηλαίου.

Το ίδιο καταλυτικές για την αποπεράτωση του έργου ήταν και οι προσπάθειές του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου. Ο τέως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιδεικνύοντας έντονο προσωπικό ενδιαφέρον, ενεπλάκη ενεργά στις διαδικασίες επίσπευσης της αναπαλαίωσης και συντήρησης του Σπηλαίου, καλώντας τις αρμόδιες κρατικές Υπηρεσίες να δείξουν την ανάλογη προσοχή και ενδιαφέρον.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα να αναπτύξουμε μέσα σε λίγες μόνο γραμμές το σημαντικό έργο και την πρόσφορά των αείμνηστων Κωνσταντίνου Λεβέντη και Τάσσου Παπαδόπουλου.

Και οι δύο τους απέδειξαν έμπρακτα την αγάπη τους για τον λαό, την πατρίδα και την Εκκλησία μας και σε όλη τους τη ζωή αγωνίστηκαν με ιδιαίτερο ζήλο, συνέπεια και πάντοτε σεμνά, αθόρυβα και δημιουργικά, για το καλό της Κύπρου μας.

Κλείνοντας τον σύντομο αυτό χαιρετισμό, ευχαριστώ θερμά όλους εσάς που παρευρίσκεσθε σήμερα εδώ, για να τιμήσουμε όλοι μαζί τη μνήμη των επιφανών αυτών ανδρών της πατρίδας μας.