27/7/11

Νέα αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Οίκο Moody`s
27/07/2011
Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει ότι ο Οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody`s προέβη σε νέα αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και αποφάσισε να προβεί σε υποβάθμιση από «A2» σε «Baa1», σημειώνοντας ότι οι προοπτικές είναι αρνητικές.



Όπως επισημαίνει ο Οίκος, υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι οι οποίοι οδήγησαν στην απόφαση αυτή:

1. Κυριότερος λόγος είναι η δημοσιονομική κατάσταση της Κύπρου, η οποία έχει επιδεινωθεί από τις επιπτώσεις λόγω της φονικής έκρηξης στο Μαρί και την καταστροφή του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού του Βασιλικού.
2. Η χειροτέρευση του γενικού πολιτικού περιβάλλοντος στην Κύπρο, γεγονός που αναμένεται να έχει αρνητικές συνέπειες στην εφαρμογή των μέτρων για δημοσιονομική εξυγίανση.
3. Η ύπαρξη του κινδύνου για ενδεχόμενη ανάγκη κρατικής ενίσχυσης κυπριακών τραπεζικών ιδρυμάτων λόγω της έκθεσης τους στην Ελλάδα.

Η Κυβέρνηση συμφωνεί με την άποψη του Οίκου Moody’s ότι τα γεγονότα που συνέβησαν στις 11 Ιουλίου 2011 επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την οικονομία τόσο από πλευράς ανάπτυξης όσο και από πλευράς δημόσιων οικονομικών.

Η Κυβέρνηση επίσης συμφωνεί ότι είναι απαραίτητη η ύπαρξη κλίματος πολιτικής συναίνεσης στο εσωτερικό μέτωπο, δεδομένης της δύσκολης συγκυρίας στην οποία βρίσκεται η κυπριακή οικονομία. Είναι γι’ αυτό τον λόγο που η Κυβέρνηση θεωρεί απαραίτητο να υπάρξουν συναινέσεις στα θέματα της οικονομίας που θα στείλουν και τα απαραίτητα μηνύματα στις αγορές.

Τέλος, η Κυβέρνηση θεωρεί ότι το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου παραμένει εύρωστο και ότι η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζικών συστημάτων έχει ενισχυθεί και είναι ικανοποιητική. Θετικές χαρακτηρίζονται και οι πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με τη στήριξη προς την Ελλάδα, στη βάση των οποίων στηρίζεται η ελληνική οικονομία με στόχο να μπορεί να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις της χώρας.

Θέλουμε ξανά να τονίσουμε ότι η Κυβέρνηση παραμένει συνεπής στο πακέτο μέτρων που αποφασίστηκε στη συνάντηση με τα κόμματα. Είναι γι’ αυτό που θεωρεί πολύ σημαντικό να πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τα πολιτικά κόμματα το συντομότερο έτσι ώστε να οριστικοποιηθούν τα μέτρα και, παράλληλα, να συζητηθούν μέτρα που άμεσα θα ενισχύσουν την οικονομία ενόψει της καταστροφής στο Μαρί. Η ύπαρξη εθνικής συναίνεσης και ομοψυχίας αποτελούν προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων.