25/7/11

Επιμνημόσυνος λόγος του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Λουκά Λουκά στο ετήσιο θρησκευτικό μνημόσυνο για τους ήρωες της κοινότητας Λυθροδόντα, χθες

25/07/2011





Με ιδιαίτερη συγκίνηση βρίσκομαι ξανά μαζί σας, για να τιμήσουμε και να μνημονεύσουμε τους ήρωες της κοινότητας Λυθροδόντα, Φίλιο Τσιγαρίδη, Αντώνη Συμεωνίδη, Αντώνη Ασπρή, Φυλακτή Κυριακίδη, Λεόντιο Κωστή, Νικόλα Αγαπίου, Ανδρέα Γεωργίου Θέρισσο και Ανδρέα Πέτρου Ορφανίδη, εκλεκτά παλικάρια του Λυθροδόντα που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της τουρκικής ανταρσίας το 1963-64 αλλά και της εισβολής του 1974.

Στο πάνθεο των ηρώων του κυπριακού αγώνα συγκαταλέγονται οι δύο ήρωες Αντώνης Συμεωνίδης και Φίλιος Τσιγαρίδης, οι οποίοι στα γεγονότα του 1963-64 προσέτρεξαν στο κάλεσμα της πατρίδας και πλήρωσαν με την ίδια τη ζωή τους την αγάπη και την αφοσίωση τους σ’ αυτή.

Ο Αντώνης Χριστοφόρου Συμεωνίδη γεννήθηκε το 1945 στον Λυθροδόντα. Σε ηλικία 13 χρονών πήγε στη Λευκωσία και έγινε ένας καλός μηχανικός και τορναδόρος. Ζωηρό και ανήσυχο πνεύμα, γαλουχημένος από τους αείμνηστους γονείς του με τις αξίες της ελευθερίας και της φιλοπατρίας, ο Αντώνης Συμεωνίδης σε ηλικία 17 χρονών εντάχθηκε εθελοντικά στον λόχο Σταυροβουνίου και εκπαιδεύτηκε στα βαρέα όπλα.

Ευσυνείδητος πατριώτης και συνειδητοποιημένος αγωνιστής, παρά το νεαρό της ηλικίας του, κλήθηκε στην Εθνική Φρουρά όπου επρόκειτο να καταταχθεί στις 10 Αυγούστου 1964. Ανέμενε με χαρά και ανυπομονησία την ένταξη του αλλά δυστυχώς δεν πρόλαβε. Στις 30 Ιουλίου 1964 απήχθη από τους Τούρκους καθοδόν για το μεροκάματο, εντελώς αναίτια και ανεξήγητα. Προσευχόμαστε σήμερα για την τύχη του Αντώνη Συμεωνίδη, εφόσον η Τουρκία ουδέποτε έδωσε πληροφορίες σχετικά με αυτήν, ενώ η οικογένειά του καταβάλλει, έκτοτε, προσπάθειες για διακρίβωσή της.

Ο δεύτερος ήρωας του 1963 που τιμούμε σήμερα, ο Φίλιος Τσιγαρίδης, κατατάγηκε στην Αστυνομική Δύναμη με το που τέλειωσε το γυμνάσιο, από όπου και προσέφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στους αγώνες της Κύπρου. Νυμφευμένος στον Λυθροδόντα με την Άννα Ευτυχίου, με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά, ο Φίλιος Τσιγαρίδης κατάφερε γρήγορα να ανέλθει σε σημαντικό βαθμό στην ιεραρχία της Αστυνομίας χάρη στην αφοσίωση του στο καθήκον, τον ζήλο και την εργατικότητα προς την υπηρεσία του.

Όταν ξέσπασε η τουρκική ανταρσία, υπηρετούσε στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας. Στις 24 Απριλίου 1964 τέθηκε επικεφαλής διμοιρίας και μετέβη στον Άγιο Θεόδωρο Λάρνακας για να προστατεύσει τους Έλληνες κατοίκους από τους Τούρκους της κοινότητας. Μετά από πολύωρες μάχες και παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών επιτεύχθηκε εκεχειρία. Ενώ ο Τσιγαρίδης επιθεωρούσε τους άνδρες του πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε σοβαρά, υποκύπτοντας λίγο αργότερα στα τραύματά του κατά τη μεταφορά του με ελικόπτερο των Ηνωμένων Εθνών.

Η κοινότητα Λυθροδόντα τιμά σήμερα, επίσης, και τους ήρωες του πολέμου του 1974. Τα λείψανα των τεσσάρων μέχρι πρόσφατα αγνοουμένων του Λυθροδόντα ταυτοποιήθηκαν τελευταίως με τη μέθοδο του DNA.

Το μαύρο καλοκαίρι του 1974, ο Φυλακτής Κυριακίδης εκτελούσε τη στρατιωτική του θητεία. Θεάθηκε για τελευταία φορά στην περιοχή του Αγίου Επικτήτου/Παχύαμμος. Στο Τζιάος θεάθηκαν για τελευταία φορά οι άλλοι τρεις άνδρες του 398 Τ.Π.: Ο Αντώνης Ασπρής, έφεδρος και πατέρας πέντε παιδιών, ο Νικόλας Αγαπίου, πατέρας τριών παιδιών και ο έφεδρος Λεόντιος Κωστή που είχε μόλις αποστρατευτεί.

Ο Ανδρέας Γεωργίου Θέρισσος, πατέρας δύο παιδιών, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της πατρίδας κατετάγη έφεδρος και έπεσε ηρωικά μαχόμενος, δύο μέρες μετά την εισβολή στην Παναγία τη Γλυκιώτισσα.

Μαζί με άλλους συγχωριανούς του και οικογενειάρχες που έσπευσαν στο κάλεσμα της πατρίδας, ο Ανδρέας Πέτρου Ορφανίδης, τον οποίο κηδεύσαμε μόλις την περασμένη εβδομάδα, κατετάγη στο ηρωικό Τάγμα του Τάσου Μάρκου στη Μια Μηλιά. Τα λείψανα του Ανδρέα Ορφανίδη, που βρέθηκαν πρόσφατα μαζί με άλλα 23 σε τοποθεσία έξω από το τουρκοκυπριακό χωριό Μπέκιογιου, κατέδειξαν ότι ο ήρωας μεταφέρθηκε εκεί όπου και εκτελέστηκε εν ψυχρώ.

Τιμώντας τη μνήμη των ηρώων και μαρτύρων μας, σήμερα, στον ακρωτηριασμένο τούτο τόπο, αποτίνουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής στα ηρωικά μας παλικάρια που αγωνίστηκαν για την πατρίδα τους και έδωσαν γι΄ αυτήν ό,τι πολυτιμότερο είχαν.

Η θυσία τους δεν θα πάει χαμένη. Τιμώντας τους σήμερα περήφανα, επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε τον αγώνα και τις προσπάθειες εξεύρεσης της λύσης εκείνης του κυπριακού προβλήματος, που θα τερματίζει την κατοχή και θα διασφαλίζει συνθήκες ειρήνης, ευημερίας και προόδου για όλους τους κατοίκους της Κύπρου. Αυτό είναι το χρέος μας απέναντι στους ήρωες αλλά και απέναντι στους σημερινούς νέους και τις επερχόμενες γενιές.

Ας είναι αιωνία τους η μνήμη.