20/7/11

Ο Υπουργός Εθνικής ΄Αμυνας της Ελλάδας ολοκλήρωσε την τριήμερη επίσκεψή του στην Κύπρο
20/07/2011





Πέρα από τα λόγια η ευθύνη και το εθνικό χρέος είναι μεγάλα, είπε σήμερα σε δηλώσεις του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας κ. Παναγιώτης Μπεγλίτης ολοκληρώνοντας την τριήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο.

Συνοδευόμενος από τον Υπουργό Άμυνας κ. Δημήτρη Ηλιάδη επισκέφθηκε το πρωί το στρατιωτικό κοιμητήριο στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση καταθέτοντας στεφάνι. Στη συνέχεια παρέστη στο μνημόσυνο πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή στον Ιερό Ναό Παναγιάς Φανερωμένης στη Λευκωσία όπου και ακολούθησε παράκληση για την απελευθέρωση της Κύπρου, επιστροφή των προσφύγων και ανεύρεση των αγνοουμένων.

Ακολούθως ο κ. Μπεγλίτης συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Χρυσόστομο Β’ και προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Σας ευχαριστώ που με δεχθήκατε Μακαριότατε σε αυτό το κτήριο που ενεργοποιεί την ιστορική μνήμη μιας άλλης τραγικής εποχής. Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία και την ανταλλαγή απόψεων σε μια σειρά θεμάτων που αφορούν τις σχέσεις των δύο χωρών και την τρέχουσα συγκυρία. Θέλω να πω ότι πάντα οι συναντήσεις με τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου είναι σημαντικές. Ο Αρχιεπίσκοπος κουβαλάει μια εμπειρία ζωής και όλοι οφείλουμε να αξιοποιούμε αυτή την εμπειρία. Ασφαλώς πάντα ο καθένας κρατά τις θέσεις του, οι οποίες είναι σεβαστές.

Να μου επιτρέψετε ένα σχόλιο γι’ αυτή την ημέρα, γι’ αυτή την τραγική επέτειο των 37 χρόνων από την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή από τα τουρκικά στρατεύματα ενός σημαντικού τμήματος της κυπριακής επικράτειας. Πέρα από τα λόγια, η ευθύνη και το εθνικό χρέος είναι μεγάλα. Να συνεχίσουμε όχι απλά να θυμόμαστε, αλλά να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να αποτρέψουμε τις επώδυνες συνέπειες αυτής της εισβολής και αυτής της κατοχής. ΄Αρα, λοιπόν, το χρέος μας είναι να αναζητήσουμε λύση, όχι την οποιαδήποτε λύση, ούτε με το οποιοδήποτε περιεχόμενο. Αλλά μια λύση στο πλαίσιο του ΟΗΕ και με βάση τις αποφάσεις του και αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα επανενώσει το νησί, που θα επανενώσει Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, χωρίς εκπτώσεις και χωρίς συμβιβασμούς που είναι πέρα από τις αντοχές του ευρύτερου Ελληνισμού.

Και επειδή τούτη την ημέρα ο Τούρκος Πρωθυπουργός κ. Ερντογάν έκρινε ότι έπρεπε να κάνει αυτές τις δηλώσεις επισκεπτόμενος παρανόμως τα κατεχόμενα, θέλω να πω εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά ότι η Τουρκία δεν είναι ειλικρινής. Δεν επιθυμεί λύση του Κυπριακού ή, για να το πω διαφορετικά, επιθυμεί μια λύση που να είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της και στα συμφέροντά της.
Οι δηλώσεις αυτές είναι απαράδεκτες από κάθε πλευρά. Πιστεύω ότι η διεθνής κοινότητα αλλά και η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση πρέπει να εγκύψουν και να αναλύσουν αυτές τις δηλώσεις οι οποίες δείχνουν ότι για τον Τούρκο Πρωθυπουργό, παρά τα επικοινωνιακά παίγνια, τα πρόσφατα και τα παρελθόντα, ένα ισχύει: ΄Οτι δεν θέλουν να λύσουν το Κυπριακό. ΄Αρα λοιπόν ας το κρατήσουμε αυτό υπόψη, ας το κρατήσει υπόψη του ο ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση για να δούμε ποιοι πραγματικά εργάζονται, ποιοι πραγματικά έχουν την πολιτική βούληση για να λύσουν το Κυπριακό και ποιοι όχι.

Πρέπει να ξαναφέρουμε το θέμα των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής. Πρέπει όπως το κάνουμε, και η Κυπριακή Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Χριστόφιας και εμείς από την πλευρά μας, η Ελληνική Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα, να θέτουμε συνεχώς όπου και αν βρισκόμαστε το ζήτημα της παράνομης παρουσίας των κατοχικών δυνάμεων στην Κύπρο και να δείχνουμε πάντα ποιος είναι ο υπεύθυνος, ποιος έχει την ευθύνη από τη μια πλευρά και ποιος έχει την πολιτική βούληση από την άλλη για να λύσει το Κυπριακό».

Στη συνέχεια ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα είναι δίπλα στην Κύπρο, δίπλα στον κυπριακό Ελληνισμό, είναι δίπλα σε αυτή τη δύσκολη και τραγική συγκυρία, μετά από το ατύχημα στη ναυτική βάση. «Παρά τις δύσκολες εποχές που περνάμε και εμείς στην Ελλάδα, θα βοηθήσουμε με κάθε τρόπο για να συμβάλουμε έτσι ώστε να επουλωθούν το συντομότερο δυνατό οι πληγές στον οικονομικό και κοινωνικό ιστό που άφησε αυτό το τραγικό ατύχημα. Να είστε βέβαιοι, οι Κύπριοι πολίτες, ότι η Ελλάδα στάθηκε, στέκεται και θα σταθεί δίπλα σας στις δύσκολες ώρες», κατέληξε ο κ. Μπεγλίτης.