19/7/11

Εκδήλωση της κυπριακής παροικίας στο Λονδίνο για τις επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής

19/07/2011

Οι εκδηλώσεις της κυπριακής παροικίας στο Ηνωμένο Βασίλειο για τη συμπλήρωση 37 χρόνων από το προδοτικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή κορυφώθηκαν την Κυριακή 17 Ιουλίου με τη μεγάλη πορεία και συγκέντρωση στην ιστορική πλατεία Τραφάλγκαρ, που διοργανώνει η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου.


Κύριος ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου (βλ. σχετικό Ανακ. Αρ. 5, 17/7/2011).

Μιλώντας κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου κ. Πήτερ Δρουσιώτης είπε ότι οι Κύπριοι του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν συγκεντρωθεί στο κεντρικό Λονδίνο για να καταδικάσουν την εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή. Συγκεντρωθήκαμε εδώ σήμερα για να υπενθυμίσουμε στη Βρετανική Κυβέρνηση τις υποχρεώσεις που έχει έναντι της Κύπρου και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει, μαζί με την ΕΕ, έτσι ώστε να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία, επισήμανε και πρόσθεσε: «Βρισκόμαστε εδώ για να στηρίξουμε τις ακούραστες προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας και ολόκληρης της πολιτικής ηγεσίας στο νησί για την επανένωση της Κύπρου και του λαού της».

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν οι Βουλευτές κ.κ. Sir Alan Meale (LAB), Jim Sheridan (LAB) και Matthew Offord (CON) καθώς και ο Ευρωβουλευτής κ. Charles Tannock (CON). Όλοι οι ομιλητές διαμήνυσαν την αποφασιστικότητά τους να παραμείνουν στο πλάι της Κύπρου μέχρι να βρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. Μίλησαν, επίσης, η Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ κα Αντιγόνη Παπαδοπούλου, ο Δήμαρχος Μόρφου κ. Χαράλαμπος Πίττας (εκ μέρους των κατεχόμενων δήμων) και ο Πρόεδρος της Ένωσης Προσφύγων κ. Χριστάκης Πασχάλης.

Παρόντες στη συγκέντρωση ήταν η Υφυπουργός Μεταφορών κα Theresa Villiers, ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στο Λονδίνο Πρέσβης κ. Αλέξανδρος Ζήνων, οι πρώην Βουλευτές και σταθεροί φίλοι της Κύπρου κ.κ. Andrew Dismore, Tom Cox και Ian Twin, ο Δημοτικός Σύμβουλος και μέλος της Δημοτικής Συνέλευσης Λονδίνου κ. Brian Coleman, η ελληνοκυπριακής καταγωγής Δήμαρχος του Barnet κα Lisa Rutter, ελληνοκύπριοι δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι ομογενειακών οργανώσεων και πλήθος κόσμου.

Σημειώνεται ότι στη συγκέντρωση τηρήθηκε μονόλεπτη σιγή σε μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας που έπληξε την Κύπρο τη Δευτέρα, 11 Ιουλίου στη ναυτική βάση στο Μαρί.

Της εκδήλωσης στην πλατεία Τραφάλγκαρ προηγήθηκε η καθιερωμένη πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Λονδίνο με αφετηρία την Πρεσβεία της Τουρκίας. Αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας, με επικεφαλής τον Πρόεδρό της κ. Δρουσιώτη, άφησε στην είσοδο της Πρεσβείας επιστολή με την οποία ζητείται από την Τουρκία να συμβάλει με θετικό τρόπο και με καλή θέληση στις τρέχουσες προσπάθειες για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό. Επιστολή επιδόθηκε από την αντιπροσωπεία και στο Πρωθυπουργικό Γραφείο στην Downing Street, με την οποία ζητείται από τον Βρετανό Πρωθυπουργό και τη Βρετανική Κυβέρνηση να ασκήσουν πίεση προς την κατεύθυνση της Άγκυρας για να δοθεί τέλος στην παράνομη τουρκική κατοχή και διαίρεση της Κύπρου.

Αρχή