17/6/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέα Δημητρίου στην εκδήλωση με θέμα «Νέα Αναλυτικά Προγράμματα: Οικοδομώντας το Νέο, Δημοκρατικό και Ανθρώπινο σχολείο», στη Λευκωσία
17/06/2011





Να μη μεταδοθεί πριν από τις 7 μ.μ.

Η σχολική χρονιά 2010-2011, η έναρξη της οποίας συνέπεσε με την παράδοση των νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, αποτέλεσε χρονιά προετοιμασίας των στελεχών του Υπουργείου, των εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων για την ομαλή εισαγωγή τους τη χρονιά που ακολουθεί.

Η προετοιμασία αυτή κινήθηκε σε διάφορα επίπεδα, εστίασε όμως σε τέσσερις κυρίως δράσεις. Στην επιμόρφωση, στην παραγωγή επιπρόσθετου εκπαιδευτικού υλικού, στη μικρής κλίμακας, περιορισμένη εφαρμογή πτυχών των νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων, με στόχο την εξοικείωση των εκπαιδευτικών και των μαθητών με τη νέα φιλοσοφία, και στην αναδόμηση των Ωρολογίων Προγραμμάτων, με τρόπο ώστε η εφαρμογή των νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων να διευκολυνθεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

Αγαπητοί γονείς,

Με την εκπόνηση των νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων και την έναρξη της σταδιακής εφαρμογής τους, όλοι μαζί, ως κοινωνία, θέσαμε τις βάσεις για το αύριο. Μέσα από τη διαδικασία που προηγήθηκε για πρώτη ίσως φορά στην ιστορία των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων στην Κύπρο, όλοι όσοι εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία ή που ενδιαφέρονται να έχουν λόγο για την Παιδεία, είχαν την ευκαιρία να απαντήσουν σε θεμελιώδη ερωτήματα, καθορίζοντας με αυτό τον τρόπο όλα όσα πρέπει να επιτελεστούν στο πλαίσιο της εκπαίδευσης. Ούτε λίγο ούτε πολύ, μέσα από τον διάλογο που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια για τη διαμόρφωση των νέων Αναλυτικών και Ωρολογίων Προγραμμάτων καταφέραμε, ως κοινωνία, να καθορίσουμε τα χαρακτηριστικά που θέλουμε να έχει ο μορφωμένος άνθρωπος στον κόσμο που επιδιώκουμε να οικοδομήσουμε στο μέλλον.
Χαρακτηριστικά τα οποία αποτυπώνονται στους σκοπούς των νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων που, για πρώτη ίσως φορά, είναι πλήρως ευθυγραμμισμένοι και εναρμονισμένοι τόσο με τους σκοπούς εκπαιδευτικών συστημάτων άλλων χωρών που διακρίνονται για τα επιτεύγματά τους στους τομείς της εκπαίδευσης και των επιστημών όσο και με τους σκοπούς που έχει υιοθετήσει τα τελευταία χρόνια για την εκπαίδευση του 21ου αιώνα η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Φίλες και φίλοι,

Η εφαρμογή των νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων σε καμιά περίπτωση δεν θα μετατραπεί σε έναν αγώνα δρόμου. Αντίθετα θα είναι σταδιακή, νοικοκυρεμένη, χωρίς βιασύνη και προσεκτική.

Με σταθερά βήματα εργαζόμαστε με στόχο την εξοικείωση των παιδιών, των γονιών και των εκπαιδευτικών με τη νέα φιλοσοφία και τις νέες μεθόδους που εισάγονται.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την Παγκύπρια Συνομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης για τη συνδιοργάνωση, μαζί με το Υπουργείο, της αποψινής εκδήλωσης, η οποία μας δίνει την ευκαιρία να έρθουμε σε άμεση επαφή με τους γονείς και να συζητήσουμε για όλες τις αλλαγές που προγραμματίζονται.

Σας διαβεβαιώνω ότι ως Υπουργείο θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την οικοδόμηση ενός πραγματικά δημοκρατικού και ανθρώπινου σχολείου. Ενός σχολείου στο οποίο όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από ιδιαιτερότητες, όχι μόνο απλά θα φοιτούν αλλά θα αποκτούν όλα εκείνα τα εφόδια που χαρακτηρίζουν σήμερα τον μορφωμένο άνθρωπο και στο οποίο όχι μόνο δεν θα αποκλείονται, δεν θα περιθωριοποιούνται, δεν θα στιγματίζονται, δεν θα περιφρονούνται και δεν θα δυστυχούν, εξαιτίας κάποιας ιδιαιτερότητας, αλλά θα μπορούν να βιώνουν την παιδική και νεανική περίοδο της ζωής τους ως μια από τις πιο χαρούμενες, ευτυχισμένες και δημιουργικές περιόδους της ανθρώπινης ζωής.