17/6/11

*Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου *

17/06/2011

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας προήδρευσε σήμερα συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο.



Μετά τη λήξη της συνεδρίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου προέβη στις ακόλουθες ανακοινώσεις:

«Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα την πλήρωση κενωθείσας θέσης στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΡΙΚ, η οποία προέκυψε από την παραίτηση του κ. Γιώργου Γεωργίου, ο οποίος εκλέχθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων και ως εκ τούτου έχει παύσει να είναι μέλος του ΡΙΚ. Στη θέση του το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να διορίσει τον κ. Γιώργο Άρη Γεωργίου, ο οποίος γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1965 και από το 1971 διαμένει στη Λευκωσία. Σπούδασε αρχαιολογία στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και απέκτησε τον τίτλο του Διδάκτορα Αρχαιολογίας από το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Εργάζεται στο Τμήμα Αρχαιοτήτων στη θέση του Αρχαιολογικού Λειτουργού Α΄ και χειρίζεται θέματα Μουσείων και Αρχαιολογικών Μνημείων.

Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο ενημερώθηκε σήμερα από τον Υπουργό Οικονομικών για την πορεία των δαπανών του κράτους και αυτό στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης και συζήτησης στο Υπουργικό Συμβούλιο, αναφορικά με την πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού του κράτους. Για τη διατήρηση των δαπανών στο πλαίσιο του προϋπολογισμού, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε ως πρόσθετη ασφαλιστική δικλείδα να θέσει μέγιστη οροφή δαπανών για τα Υπουργεία και τις διάφορες κυβερνητικές Υπηρεσίες ακριβώς για να διατηρηθούν οι δαπάνες στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2011.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, η Κύπρος αναδείχθηκε πρώτη και χαρακτηρίστηκε το ‘Αστέρι στην Επίδοση’ (Star Performer) με 100% συμμόρφωση με τις υποχρεωτικές τιμές, αλλά και τις πιο αυστηρές ενδεικτικές τιμές της νέας Οδηγίας για τη διαχείριση της ποιότητας νερών κολύμβησης. Η επίδοση αυτή είναι αποτέλεσμα σκληρής και συνεχούς προσπάθειας και θα θέλαμε ειδικά να συγχαρούμε το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος που έχει τη συνολική ευθύνη για την εφαρμογή της Οδηγίας, καθώς επίσης της Υγειονομικές Υπηρεσίες και το Γενικό Χημείο, τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και την κοινωνία των πολιτών που συνεργάζονται άψογα στην υλοποίηση των στόχων.

Από το 2005 η Κύπρος αναδεικνύεται πρώτη και αυτό αποτελεί τιμή για την Κύπρο και όχι μόνο, διότι η άμεση σχέση της ποιότητας νερών κολύμβησης με την υγεία και το περιβάλλον είναι σημαντική και αυτονόητη. Υπάρχει, επίσης, άμεση συσχέτιση της ποιότητας των νερών κολύμβησης με τον τουρισμό και, επομένως, τα άριστα αποτελέσματα της Κύπρου είναι πολύ σημαντικά και για την οικονομία της Κύπρου. Ιδιαίτερα κάτω από τις σημερινές συνθήκες κρίσης αυτή η επίδοση αποτελεί αισιόδοξη και ενθαρρυντική εξέλιξη καθώς και τιμή για την Κύπρο».

Στη συνέχεια προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Χθες, ο κ. Έρογλου προβαίνοντας σε δηλώσεις μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων, κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι δήθεν κάνει βήματα προς τα πίσω σε συμφωνημένα θέματα. Καλούμε τον κ. Έρογλου να τερματίσει τα επικοινωνιακά παιγνίδια. Θα μπορούσε και η ελληνοκυπριακή πλευρά να προβεί σε δηλώσεις αναφορικά με το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων και σίγουρα αυτές δεν θα άρεσαν, διότι δεν είμαστε ικανοποιημένοι από το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων. Δεν θα το κάνουμε, όμως, διότι θέλουμε να υπάρχει αλληλοσεβασμός και να συνεχίσουμε να διατηρούμε την εποικοδομητική στάση που τηρεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επειδή θέλουμε να είμαστε εποικοδομητικοί, βοηθητικοί για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση έχοντας ως πάγιο στόχο την επίτευξη αμοιβαίας, συμφωνημένης λύσης στο Κυπριακό, στο πλαίσιο της συμφωνηθείσας βάσης που είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία».

Στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ως εξής:

Ερώτηση: Για τη μέγιστη οροφή για τις δαπάνες των Υπουργείων υπάρχουν περισσότερα στοιχεία;

Απάντηση: Υπάρχει ένας προϋπολογισμός που έχει εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων που προβλέπει συγκεκριμένες δαπάνες. Είναι πολύ φυσικό και πολύ υπεύθυνο από μέρους της Κυβέρνησης, ειδικά στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης που υπάρχει παγκόσμια και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, να γίνεται συνεχής έλεγχος για την πορεία των δαπανών. Σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο έχει γίνει ενημέρωση για την πορεία των δαπανών - και ασφαλώς οι δαπάνες είναι στο κάθε Υπουργείο και στην κάθε Υπηρεσία - για να συγκρίνονται αυτές οι δαπάνες με το τι προβλέπεται στον προϋπολογισμό. Αυτή η εργασία γίνεται για να υπάρχουν και οι ανάλογες αναπροσαρμογές, αν χρειάζεται να γίνουν, έτσι ώστε να διατηρούμαστε πάντοτε στον προϋπολογισμό. Αυτό εναπόκειται στην πορεία εξέλιξης των πραγμάτων. Ο κάθε οικονομικός μήνας δεν είναι ο ίδιος με τον προηγούμενο ή τον επόμενο, υπάρχουν ιδιομορφίες. Όπως, για παράδειγμα, το πρώτο τρίμηνο παραδοσιακά στην Κύπρο είναι συνήθως με λιγότερα έσοδα και πολλές φορές με περισσότερα έξοδα. Όταν αρχίζει η τουριστική περίοδος τα έσοδα ανεβαίνουν – και ευτυχώς φαίνεται ότι ο τουρισμός φέτος θα είναι πάρα πολύ καλός, με αυξημένα έσοδα – και υπάρχουν κάποια άλλα ετεροχρονισμένα έσοδα που έρχονται στο κράτος. Αυτά λαμβάνονται υπόψη από την Κυβέρνηση για να γίνονται εκεί και όπου χρειάζονται οι απαραίτητες ενέργειες για να διατηρούμαστε πάντοτε στο πλαίσιο του προϋπολογισμού. Ανάλογα με την πορεία των δαπανών που υπήρξαν μέχρι σήμερα έχουν τεθεί και οροφές για να ξέρουμε ότι θα διατηρηθούν στα πλαίσια που έχω πει.

Ερώτηση: Οι περικοπές φτάνουν στα €500 εκ., όπως αναφέρθηκε σε δημοσίευμα;

Απάντηση: Αυτό που έχει δημοσιευθεί είναι επίσης σχετικό, στο πλαίσιο αυτών που έχω πει, με την έννοια ότι υπάρχει μια πορεία των οικονομικών και προσαρμόζονται ανάλογα οι δαπάνες με αυτή την πορεία για να είμαστε πιο ευέλικτοι. Για παράδειγμα μπορεί να υπάρχουν έργα σε εξέλιξη, ή άλλες δαπάνες που έχουν γίνει και που δεν είχαν προβλεφθεί, όπως αυτές που υπήρξαν για τις Κυπριακές Αερογραμμές στην αρχή της χρονιάς, και πρέπει πάντοτε να γίνονται αυτές οι αναπροσαρμογές.
Ερώτηση: Αυτό το μέτρο θα είναι νομικά κατοχυρωμένο ή θα αφορά σύσταση στο κάθε Υπουργείο;

Απάντηση: Οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου είναι αποφάσεις. Για να γίνεται κάτι με οργανωμένο τρόπο και να είμαστε στα πλαίσια των σχεδιασμών της Κυβέρνησης έτσι όπως έχουν κατατεθεί στον προϋπολογισμό.

Ερώτηση: Όταν μιλάμε για περικοπές σημαίνει ότι, αν για παράδειγμα ένα Υπουργείο είχε στον προϋπολογισμό του διαθέσιμα για να δαπανήσει €100 εκ., με το να περικόψουμε €500 εκ. συνολικά, τότε ίσως από αυτό το Υπουργείο να περικοπούν γύρω στα €10-20 εκ.;

Απάντηση: Κατ΄αρχάς δεν έχω πει ότι θα περικοπούν €500 εκ. Επίσης, πάντοτε όταν γίνεται ένας προϋπολογισμός γίνονται κάποιοι σχεδιασμοί. Υπάρχουν δαπάνες δεδομένες και πάγιες, καθώς και δαπάνες που στηρίζονται στους διάφορους σχεδιασμούς και πάντοτε με την εξέλιξη των πραγμάτων γίνονται οι προσαρμογές. Άρα, υπάρχουν δαπάνες που έτσι και αλλιώς επιδιώκει η Κυβέρνηση να περιοριστούν και να περικοπούν, υπάρχουν δαπάνες που δεν είναι ορθό να περικόψεις, όπως είναι το αναπτυξιακό μέρος του προϋπολογισμού διότι δίνουμε έμφαση στην ανάπτυξη. Είναι με αυτό τον πολύ συγκεκριμένο τρόπο που εργάζεται το Υπουργικό Συμβούλιο, με την ενημέρωση του Υπουργείου Οικονομικών που είναι το υπεύθυνο Υπουργείο, έτσι ώστε να γίνονται οι ανάλογες προσαρμογές και εκεί που χρειάζεται να γίνονται και περικοπές για να περιοριστούμε σε αυτά που είχαμε προϋπολογίσει.

Ερώτηση: Πόσο υπολογίζεται να φτάσει το ύψος των περικοπών;

Απάντηση: Στον προϋπολογισμό του 2011 προβλέπεται αύξηση των δαπανών γύρω στο 4%. Εμείς θέλουμε να διατηρήσουμε τις δαπάνες στο ύψος που προβλέπει ο προϋπολογισμός.

Ερώτηση: Η Κεντρική Τράπεζα με ανακοίνωση της καλεί για λήψη μέτρων προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω επιδείνωση της οικονομίας. Την ίδια θέση εξέφρασε και ο κ. Ομήρου.
Απάντηση: Η αγαπημένη φράση όλων είναι να ληφθούν μέτρα. Η Κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα, λαμβάνει μέτρα και θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα και είναι πολύ συγκεκριμένα αυτά τα μέτρα που λαμβάνει. Δεν είναι τυχαίο που την ερχόμενη βδομάδα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντήσει τις συνδικαλιστικές και τις εργοδοτικές οργανώσεις. Είναι ακριβώς για να αποφασίσουμε τη λήψη περαιτέρω μέτρων που αφορούν και τη μείωση των δαπανών της κρατικής μηχανής και τη συνεισφορά του καθενός ανάλογα με τις δυνατότητες που έχει για να συνεισφέρει, ούτως ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την οικονομική κρίση. Αλλά η Κυβέρνηση λαμβάνει και μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα. Είναι σε αυτά τα πλαίσια που η Κυβέρνηση έχει ετοιμάσει αναλογιστική μελέτη για το συνταξιοδοτικό του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα και είναι γι’ αυτό που θα εισέλθει σε διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους πάνω στη βάση της αναλογιστικής μελέτης για να επιλύσει και το θέμα του συνταξιοδοτικού. Άρα, όποια μέτρα έχουν ληφθεί και στο παρελθόν, λαμβάνονται και τώρα, και θα συνεχίσει η Κυβέρνηση να τα λαμβάνει τόσο για να είμαστε από δημοσιονομικής άποψης εντάξει και να υλοποιήσουμε τους στόχους που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει στην Κυπριακή Δημοκρατία για το 2011 και το 2012 – διότι έχουμε εκπληρώσει τους στόχους του 2010 με τα μέτρα που έχουν ληφθεί – όσο και για να εξυγιάνουμε την κυπριακή οικονομία με την επίλυση των συσσωρευμένων για δεκαετίες διαρθρωτικών προβλημάτων. Αυτή η συζήτηση που έγινε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο αυτό τον στόχο έχει. Συνεχώς γρηγορούμε, λαμβάνουμε μέτρα. Προσαρμόζουμε και παίρνουμε αποφάσεις για να είμαστε εντάξει με την οικονομία.

Ερώτηση: Η συζήτηση που θα ξεκινήσει σύντομα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για μείωση της φρουράς πολιτικών προσώπων βρίσκεται σε αυτά τα πλαίσια;

Απάντηση: Το θέμα της μείωσης της φρουράς των πολιτικών προσώπων έχει καιρό που συζητείται. Όταν θα είναι έτοιμο το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα φέρει και τη συγκεκριμένη πρόταση.

Ερώτηση: Υπήρξε πρόταση γι’ αυτό το θέμα στο Υπουργικό Συμβούλιο;

Απάντηση: Όχι.

Ερώτηση: Το χαμηλότερο ποσό οροφής για τις δαπάνες ποιο είναι;

Απάντηση: Εάν αρχίσουμε να μιλούμε για ποσά, τελικά αυτοπαγιδευόμαστε διότι έχουμε τα δεδομένα ως προς το τι προβλέπει ο προϋπολογισμός, πού βρισκόμαστε μέχρι σήμερα, τι χρειάζεται να γίνει, γιατί είμαστε εδώ – πρέπει να το μετρούμε αυτό, δηλαδή ποιές δαπάνες έχουν προκύψει. Αν θέλεις να είσαι σοβαρός και υπεύθυνος, αυτά πρέπει να τα συνυπολογίζεις και να ελέγχεις συνεχώς, την πορεία των οικονομικών με βάση και τον προϋπολογισμό για να κάνεις τις απαραίτητες προσαρμογές και να παίρνεις μέτρα. Είναι σε αυτά τα πλαίσια που κάναμε τη συζήτηση.

Ερώτηση: Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι υπήρξε προσπάθεια εκ μέρους της Κυβέρνησης για εκμετάλλευση των επιτυχιών στο Ευρωκοινοβούλιο κατά τις βουλευτικές εκλογές και ότι, ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κύπρο, ενδεχόμενες επιτυχίες δεν θα πρέπει να υπάρξει προσπάθεια ούτε από την Κυβέρνηση ούτε από τα κόμματα για να τις καρπωθούν.

Απάντηση: Η Κυβέρνηση δεν εκμεταλλεύτηκε την επιτυχία κανενός. Η Κυβέρνηση όταν έχουμε επιτυχίες ως Κύπρος τις αποδίδει πρώτα απ’ όλα στην Κύπρο και αυτή πρέπει να είναι η έγνοια όλων, δηλαδή το πώς η Κύπρος έχει επιτυχίες και πώς δικαιώνεται στον διεθνή χώρο και αυτό έχει να κάνει και με τις επιτυχίες στο ίδιο το Ευρωκοινοβούλιο. Πολλές φορές έχουμε συγχαρεί τους Ευρωβουλευτές μας για τη δουλειά που κάνουν υπέρ της Κύπρου και τα κόμματα από τα οποία προέρχονται οι Ευρωβουλευτές και για τη δραστηριότητα που έχουν υπέρ της Κύπρου, αλλά κανείς δεν μπορεί, να μηδενίσει και τη συνεισφορά της Κυβέρνησης για τις επιτυχίες - τις όποιες επιτυχίες - σε διάφορους τομείς, όπως αυτές και στο Ευρωκοινοβούλιο. Εκτός και αν θεωρεί ο κ. Κασουλίδης ότι μπορούν διάφοροι να έχουν συνεισφορά για αυτές τις επιτυχίες, αλλά ότι η Κυβέρνηση απαγορεύεται να έχει αυτή τη συνεισφορά. Εμείς θεωρούμε ότι σε ό,τι, αφορά ειδικά την Κύπρο και το Κυπριακό, η προσπάθεια πρέπει να είναι συλλογική, και είναι γι’ αυτό που αναζητούμε συναινέσεις, και είναι γι’ αυτό που πάντοτε λέμε στο εσωτερικό μέτωπο να σταθούμε σε αυτά που μας ενώνουν για να έχουμε κοινή προσπάθεια. Σε ό,τι αφορά την Προεδρία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα είναι μια Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας που πιστεύουμε ότι θα πάει καλά, θα έχει να κερδίσει η Κύπρος και ο λαός μας. Γι’ αυτό ας μη σπέρνει δαιμόνια τώρα για το τι θα κάνει η Κυβέρνηση και αν η Κυβέρνηση, δήθεν προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την Προεδρία για πολιτικούς ή άλλους λόγους. Αυτό που θα κάνει η Κυβέρνηση, και το κάνει ήδη, είναι να έχουμε μια Προεδρία που πραγματικά να τιμά την Κύπρο και τον λαό μας, που να δείχνει ότι η Κύπρος είναι ένα ισότιμο, δραστήριο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχει και κύρος και αξιοπιστία.

Ερώτηση: Είπατε, «δεν είμαστε ικανοποιημένοι από το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων»;

Απάντηση: Ναι, από τις ίδιες τις διαπραγματεύσεις με την έννοια ότι αν υπήρχε εποικοδομητική στάση, αν ήμασταν όλοι αφοσιωμένοι στη συμφωνηθείσα βάση και εργαζόμασταν προς την κατεύθυνση της λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας θα είχαμε μεγαλύτερη πρόοδο.

Ερώτηση: Τα γεγονότα στην Ελλάδα αποδυναμώνουν τη θέση μας ενόψει της τριμερούς;

Απάντηση: Όχι ασφαλώς, δεν μας αποδυναμώνουν. Άλλωστε η συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ έχει να κάνει με την πορεία του Κυπριακού. Είμαστε σε μια διαδικασία διακοινοτικού διαλόγου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει εποικοδομητική στάση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είναι συνεπής στις αρχές λύσης του Κυπριακού έτσι όπως αυτές διατυπώνονται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ, στις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, αλλά και στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979. Ταυτόχρονα ο Πρόεδρος αναλαμβάνει πρωτοβουλίες διότι πραγματικά θέλουμε να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό το συντομότερο δυνατόν.