17/6/11

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Michael Owen, στη Λάνια της επαρχίας Λεμεσού
17/06/2011
Να μην μεταδοθεί πριν τις 8 μ.μ.



Με όπλα του τον χρωστήρα και τη σμίλη και μοναδικό εφόδιο τη δημιουργική του φαντασία ο καλλιτέχνης αντιμάχεται ό,τι απειλεί να διαβρώσει την κοινωνία. Αντιμάχεται την ιδιοτέλεια, την υποδούλωση του πνεύματος στα ευτελή και ασήμαντα. Γι’ αυτό και κάθε γνήσια και αυθεντική καλλιτεχνική πρόταση δεν υπήρξε ποτέ πράξη εσωστρέφειας, μια ιδιωτική υπόθεση του δημιουργού. Το αντίθετο. Είναι η προέκταση των εσωτερικών αισθημάτων του καλλιτέχνη προς τα έξω, ένας διάλογος με τους ανθρώπους, τη φύση ακόμη και με την ιστορία.

Είναι γι’ αυτό που κάθε έκθεση ενός καλλιτέχνη συνιστά αφ’ εαυτής ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός. Σε κάθε του έκθεση ο καλλιτέχνης εκτίθεται στην ουσία ο ίδιος, κομίζοντας στο κοινό την άποψη του, παρέχοντας με τον τρόπο αυτό τις γόνιμες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του διαλόγου και της προβληματικής γύρω από την τέχνη.

Κάθε έκθεση, και ευρύτερα κάθε πρόταση οποιασδήποτε μορφής τέχνης, αποτελεί και μια νίκη κατά της αλλοτρίωσης που απειλεί τις ευαισθησίες, τις αρχές και τις αξίες μας, την ίδια την ανθρώπινη υπόσταση μας, γιατί η τέχνη και τα επιτεύγματα της είναι ο ζωοδότης ήλιος που με το φως του διασκορπίζει το αποπνικτικό σκοτάδι της καθημερινότητας που εδώ και αρκετά χρόνια βιώνουμε.

Με τη σημερινή παρουσία μου στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του αγαπητού Michael Owen επιβεβαιώνω για ακόμη μια φορά τη δέσμευση μου για στήριξη και συμπαράσταση προς την τέχνη και τον πολιτισμό. Από το βήμα που μου παρέχεται μεταφέρω μήνυμα συμπαράστασης προς τους καλλιτέχνες οι οποίοι αντιστέκονται στην ευτέλεια που πολιορκεί τη ζωή μας και απειλεί να μας καταπνίξει.

Η έκθεση την οποία εγκαινιάζουμε σήμερα έχει τον τίτλο «Σύνοψη», ο οποίος εύγλωττα συμπυκνώνει τη θεματολογία της έκθεσης, αφού τα σαράντα πέντε έργα που παρουσιάζονται σήμερα αποτελούν την επιτομή των σαράντα χρόνων δουλειάς του Michael Owen στην Κύπρο.

Ο Michael Owen γεννήθηκε στο Northumberland. Η ζωγραφική τον κέρδισε κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας στη Malaya. Ως ένας σύγχρονος Οδυσσέας ταξίδεψε στη Σκανδιναβία και τη Μέση Ανατολή, και το 1965 έφτασε στη Νέα Ζηλανδία όπου μαθήτευσε κοντά στη μεγάλη ζωγράφο Louise Hendreson. Από το 1969 μέχρι το 1971 εξερεύνησε, ζωγραφίζοντας, την Αυστραλία και τη νέα Γουινέα. Την «Ιθάκη» του ο Michael Owen την βρήκε το 1971 ερχόμενος στην Κύπρο. Έκτοτε, αναμετράται με το κυπριακό τοπίο έχοντας ως στόχο ζωής να αποδώσει κάθε μια από τις μύριες εκφάνσεις του.

Για την τέχνη του ο Michael Owen αντλεί από τις κατακτήσεις των ιμπρεσιονιστών διηθώντας, όμως, τα διδάγματα τους μέσα από το δικό του αλάνθαστο αισθητήριο χάρη στο οποίο κατορθώνει να διεισδύσει στην πεμπτουσία του χαρακτήρα του κυπριακού τοπίου και να αναδείξει τις σχεδόν μεταφυσικές διαστάσεις που το συγκροτούν.

Πηγή έμπνευσης του Michael Owen είναι τα τραχιά τοπία της κυπριακής υπαίθρου με τη χλωρίδα και την πανίδα τους, εκεί όπου δεν κατάφερε να φθάσει η ανθρώπινη «πρόοδος». Γι’ αυτό και στα έργα του Owen δεν υπάρχει ανθρώπινη παρουσία παρά μόνο ως ένδειξη και μέτρο κλίμακας. Τα ανθρώπινα δημιουργήματα που υπάρχουν στα έργα του Owen είναι σπαράγματα αρχαίων μνημείων που πια ενσωματώθηκαν στη γη και αποτελούν οργανικό τμήμα της.

Κυρίες και κύριοι,

Σε μια εποχή που η τεχνολογική και βιομηχανική εξέλιξη φαίνεται να έχει αγγίξει τα όρια της απειλώντας, μέσω της αλλαγής του κλίματος και της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος, την ίδια τη ζωή μας η απάντηση ίσως και να βρίσκεται στη στάση ζωής με την οποία προσεγγίζει τη φύση ο Michael Owen. Αλλά μήπως δεν είναι αυτός ο ρόλος κάθε πραγματικής τέχνης; Να διευρύνει τους ορίζοντες μας δείχνοντας το δρόμο για ένα αρμονικό μέλλον.

Με τις σκέψεις αυτές θέλω να συγχαρώ τον αγαπητό Michael για τη δουλειά του και να σας καλέσω να δούμε από κοντά και να απολαύσουμε τα έργα του.