29/6/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη στην Ημερίδα πληροφόρησης στα πλαίσια του Έργου CREAMED με θέμα τη «Δημιουργικότητα και Καινοτομία - βασικές αρχές συνεχούς ανάπτυξης και προόδου», στη Λεμεσό
29/06/2011





Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα στην εκδήλωση σας εκπροσωπώντας τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη, ο οποίος λόγω άλλων ειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπορεί να βρίσκεται σήμερα μαζί μας. Σας μεταφέρω την ευαρέσκεια του για τη συμμετοχή του Δήμου Αθανασίου στο πρόγραμμα CREAMED (Creativity for Mediterranean) «Δημιουργικότητα για τη Μεσόγειο» και για τη διοργάνωση της σημερινής ημερίδας. Ελπίζουμε το παράδειγμα αυτό να ακολουθήσουν και άλλοι Δήμοι.

Το Υπουργείο αγκαλιάζει και ενθαρρύνει τέτοιες εκδηλώσεις και όχι μόνο είναι ανοιχτό στο διάλογο και στις εισηγήσεις από ενδιαφερόμενους φορείς καινοτομίας, αλλά τους καλεί σε συνεργασία για να προωθήσουν μαζί την επιχειρηματική καινοτομία και δημιουργικότητα. Στόχος του Υπουργείου είναι να προωθήσει δράσεις ενίσχυσης της καινοτομίας πλήρως ευθυγραμμισμένες με τις προτεραιότητες της ΕΕ, ώστε να επιτυγχάνεται διεθνής συνεργασία αλλά ταυτόχρονα οι δράσεις αυτές να είναι προσαρμοσμένες στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Κύπρου. Άλλωστε, η καινοτομία είναι πολύ σημαντική για τη διατήρηση της ανάπτυξης και του βιοτικού επιπέδου του λαού μας.

Η Ευρώπη και η Κύπρος σήμερα αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις, όπως είναι η οικονομική κρίση, η έλλειψη ενεργειακών πηγών, η γήρανση του πληθυσμού και η κλιματική αλλαγή. Όμως οι προκλήσεις αυτές δημιουργούν ταυτόχρονα ευκαιρίες που μόνο με καινοτόμες λύσεις μπορεί να αντιμετωπιστούν ικανοποιητικά και να δημιουργήσουν κοινωνική και οικονομική πρόοδο.

Η γήρανση του πληθυσμού, που δημιουργεί την ανάγκη ιατρικής και υποστηρικτικής φροντίδας της τρίτης ηλικίας, μαζί με τη μείωση του ενεργού πληθυσμού, δημιουργούν την ανάγκη για πολύ μεγάλη αύξηση της παραγωγικότητας που μόνο με καινοτόμες λύσεις μπορεί να προέλθει.

Δεύτερη πρόκληση είναι η μείωση των διαθέσιμων πόρων που αυξάνει την ανάγκη εξοικονόμησης τους για να συνεχίσουν να υπάρχουν για τις επόμενες γενεές και για τα παιδιά μας. Η εξοικονόμηση των πόρων είναι άμεσα συνδεδεμένη με την παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος.

Για την εξεύρεση λύσεων στις σύγχρονες προκλήσεις χρειάζεται να αναπτυχθεί νοοτροπία καινοτομίας, όχι μόνο από τις τεχνολογικά αναπτυγμένες χώρες, αλλά από όλες τις χώρες. Η Ευρώπη καλεί όλα τα κράτη μέλη να αγκαλιάσουν την καινοτομία και να συνεργαστούν για να δημιουργηθεί η κρίσιμη μάζα που χρειάζεται, για να πετύχουν περισσότερα ώστε να επιτευχθούν οι αναμενόμενες λύσεις. Κάθε περιοχή που παρουσιάζει διαφορετικά χαρακτηριστικά απαιτεί και διαφοροποιημένες λύσεις. Γι’ αυτό και είναι σημαντική η συμμετοχή σε συνεργατικά έργα, όπως είναι το CREAMED, που απευθύνονται σε μια περιοχή με κοινά χαρακτηριστικά. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια από την Ευρώπη να αναπτυχθούν κέντρα καινοτομίας που να συνεργάζονται σε ένα εικονικά ενιαίο χώρο καινοτομίας, ώστε η τοποθεσία εγκατάστασης να μην είναι περιοριστικός παράγοντας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την Κύπρο που βρίσκεται στην περιφέρεια και δίδει ευκαιρίες στους Δήμους που θέλουν να προωθήσουν την καινοτομία και να δημιουργήσουν περιοχές καινοτομίας, όπως δημιουργούσαν τις προηγούμενες δεκαετίες βιομηχανικές περιοχές.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της σημερινής ημερίδας και στην παραπέρα πορεία του προγράμματος, και σας διαβεβαιώνω ότι το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού θα βρίσκεται πάντα δίπλα σας για στήριξη των προσπαθειών σας.

Σημ.: Τον χαιρετισμό διάβασε ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Τεχνολογίας του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Πάμπος Χαραλάμπους.