29/6/11

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου Ακούστε Ζωντανά / www.euro- Vouli.net-Live Radio

29/06/2011

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας προήδρευσε σήμερα συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο.



Μετά τη λήξη της συνεδρίας ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα τον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας παραπομπής αιτητών σε συνέντευξη για σκοπούς πλήρωσης ωρομισθίων θέσεων στο δημόσιο τομέα. Ο εκσυγχρονισμός αυτής της διαδικασίας στοχεύει στη διασφάλιση, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, της διαφάνειας, της αντικειμενικότητας και του ορθολογικού τρόπου διαχείρισης των παραπομπών.

Με τη διαδικασία αυτή, η κατάταξη των υποψηφίων θα γίνεται από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, με βάση προκαθορισμένα κριτήρια και οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν τη σειρά προτεραιότητάς τους σε καταλόγους που θα δημοσιεύονται ή θα αναρτώνται στα Γραφεία Εργασίας.

Η νέα διαδικασία αποτελεί προϊόν διαβούλευσης με τις Συντεχνίες ΠΕΟ και ΣΕΚ, και θα τεθεί σε εφαρμογή από τη 1η Νοεμβρίου του 2011».

Στη συνέχεια ο κ. Στεφάνου ανακοίνωσε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο προχώρησε σήμερα σε αποφάσεις που αφορούν τον διαχωρισμό οικοπέδων που παραχωρούνται για σκοπούς αυτοστέγασης σε εκτοπισθέντες.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε ο διαχωρισμός 86 συνολικά οικοπέδων για σκοπούς αυτοστέγασης εκτοπισθέντων, στις περιοχές των κοινοτήτων Μονή, Μοσφιλωτή, Τρεμιθούσα και Αναρίτα.

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της απόφασης για διαχωρισμό οικοπέδων που θα παραχωρηθούν ως αντιστάθμισμα στους δικαιούχους εκτοπισθέντες που διαμένουν σε τουρκοκυπριακές κατοικίες και στους δικαιούχους εκτοπισθέντες των οποίων οι κατοικίες βρίσκονται μερικά ή συνολικά σε τουρκοκυπριακές ιδιοκτησίες που δεν έχουν απαλλοτριωθεί και ως αποτέλεσμα αυτού δεν μπορούν οι εκτοπισθέντες να πάρουν τίτλους ιδιοκτησίας, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τον διαχωρισμό 49 οικοπέδων στην Παρεκκλησιά που θα παραχωρηθούν στις συγκεκριμένες ομάδες εκτοπισθέντων»

Στη συνέχεια ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ως εξής:

Ερώτηση: Για το θέμα της σύσκεψης των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων για την οικονομία που αναφέρθηκε χθες στο Εθνικό Συμβούλιο έχει γίνει κάποια προετοιμασία;

Απάντηση: Έχει λεχθεί χθες ότι για να γίνει μια σύσκεψη αρχηγών των κομμάτων μαζί με τον κάθε αρχηγό θα υπάρχουν και ειδικοί για τα θέματα οικονομίας για συζήτηση ζητημάτων που αφορούν την οικονομία. Αυτό έχει γίνει αποδεκτό από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά αυτή την ώρα δεν υπάρχει κάτι νεότερο επί του θέματος.

Ερώτηση: Υπάρχει νεότερο για το θέμα της πλήρωσης της θέσης του κ. Μολέσκη;

Απάντηση: Όχι ακόμη.

Ερώτηση: Σε ό,τι αφορά την πρώτη απόφαση που ανακοινώσατε, το αίτημα αυτό έγινε από τις Συντεχνίες;

Απάντηση: Μέσα από την πορεία υλοποίησης της διαδικασίας που αφορούσε το ωρομίσθιο προσωπικό είχαν επισημανθεί κάποιες αδυναμίες, αλλά και κάποιες δυνατότητες για εκσυγχρονισμό της διαδικασίας έτσι ώστε να γίνονται πιο διαφανείς και πιο αντικειμενικές οι διαδικασίες. Και με αυτό που σας έχω ανακοινώσει δίνεται έμφαση στο να υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια με βάση τα οποία θα καταρτίζεται κατάλογος από ηλεκτρονικό υπολογιστή, αυτό για να υπάρχει περισσότερη αντικειμενικότητα. Θα δίνεται επίσης η δυνατότητα στους δικαιούχους, δηλαδή σε αυτούς που υποβάλλουν αίτηση, να ξέρουν σε ποια θέση είναι στον κατάλογο, έτσι ώστε να υπάρχει έλεγχος μετά από την πρόσληψη των συγκεκριμένων για το αν έγινε με αξιοκρατικό τρόπο ή όχι. Άρα, θα υπάρχει και διαφάνεια.

Ερώτηση: Ποια είναι η αντίδραση της Κυβέρνησης στο θέμα των δηλώσεων του κ. Λίτινγκτον; Αν και έχει εκδοθεί ανακοίνωση από το Υπουργείο Εξωτερικών.

Απάντηση: Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών δεν εκδόθηκε τυχαία. Το Υπουργείο Εξωτερικών είναι της Κυβέρνησης. Άρα, αυτή είναι η αντίδραση της Κυβέρνησης και υπενθυμίζω ότι το Υπουργείο Εξωτερικών, χθες, με ανακοίνωση του χαρακτήρισε τουλάχιστον ατυχή τη δήλωση του κ. Λίτινγκτον αναφορικά με το θέμα του σφετερισμού περιουσιών στα κατεχόμενα.

Ερώτηση: Εναντίον Βρετανού, ο οποίος βρίσκεται σε βρετανικές φυλακές και αποφυλακίζεται τον Ιούλιο, εκκρεμεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για σφετερισμό περιουσιών στα κατεχόμενα και υπάρχει διαδικασία σε εξέλιξη για έκδοσή του στην Κύπρο. Πού βρίσκεται το θέμα;

Απάντηση: Αυτά είναι θέματα που χειρίζεται η Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας και όποιες ενέργειες χρειάζεται να γίνουν είναι έπειτα από τις γνωμοδοτήσεις και τις συμβουλές της Νομικής Υπηρεσίας.