29/6/11

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Frederick, στη Λευκωσία
29/06/2011
Να μη μεταδοθεί πριν τις 8 μ.μ.



Εκφράζω τη χαρά μου γιατί είμαι απόψε μαζί σας, στην τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Frederick, η οποία αναμφισβήτητα είναι μια πολύ σημαντική μέρα για τους απόφοιτους και τους γονείς τους. Οι απόφοιτοι, από τη μια, πρέπει να είναι ικανοποιημένοι γιατί βλέπουν ότι η σκληρή δουλειά κατά τη διάρκεια των σπουδών τους απέφερε καρπούς και οι γονείς, από την άλλη, γιατί βλέπουν ότι η στήριξή τους - συναισθηματική, οικονομική και άλλη - στο παιδί τους είχε αποτέλεσμα. Όλοι όσοι είχαμε παιδιά που αποφοίτησαν ξέρουμε την ιδιαίτερη χαρά και περηφάνια που νιώθει ο γονιός όταν με πολλούς κόπους και μόχθους φτάνει στον στόχο της απόκτησης ενός πτυχίου. Από καρδιάς θερμά συγχαρητήρια σε όλους και όλες.

Θα απευθυνθώ στη συνέχεια στους απόφοιτους και στους γονείς τους, αλλά πρώτα επιτρέψετε μου να σημειώσω ότι η αποψινή τελετή είναι επίσης πολύ σημαντική και σημαδιακή στιγμή για όλους εδώ στο Πανεπιστήμιο. Δεν συμπληρώνεται απλά το ακαδημαϊκό έτος και αξιολογείται το έργο της ακαδημαϊκής χρονιάς. Φέτος κλείνει η τετραετής περίοδος λειτουργίας του Πανεπιστημίου με Αρχική Άδεια (2007-2011), και το Πανεπιστήμιο κρίνεται ταυτόχρονα και για τα πεπραγμένα της τετραετίας αυτής. Το Πανεπιστήμιο Frederick λειτουργεί σε δύο πόλεις της Κύπρου (Λευκωσία και Λεμεσό) και απόψε, εδώ στη Λευκωσία, τιμούμε τους αποφοίτους των τάξεων του Πανεπιστημίου και των δύο πόλεων.

Συγχαίρω το Πανεπιστήμιο Frederick, τη διοίκηση και τους ακαδημαϊκούς που με συστηματική δουλειά έχουν δημιουργήσει ένα σοβαρό εκπαιδευτικό ίδρυμα στο οποίο σήμερα λειτουργούν έξι Σχολές με 15 Τμήματα, προσφέροντας συνολικά 23 προγράμματα σπουδών. Η συνεισφορά σας στην κοινωνία είναι ορατή. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι τα επίπεδα της έρευνας με ανταγωνιστικά προγράμματα και εξωτερική χρηματοδότηση βρίσκονται σε πορεία αναβάθμισης.
Αγαπητά μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου Frederick, αγαπητοί απόφοιτοι, αγαπητοί γονείς,

Δέσμευση της Κυβέρνησή μας είναι η συνέχιση των προσπαθειών για την ποιοτική ανάπτυξη της Ανώτερης Εκπαίδευσης στην Κύπρο. Παράλληλα επιμένουμε στον στόχο που τέθηκε πριν από μερικά χρόνια, για καθιέρωση της Κύπρου ως ποιοτικού περιφερειακού εκπαιδευτικού και ερευνητικού κέντρου, το οποίο θα αποτελεί πόλο έλξης για ακαδημαϊκούς, ερευνητές και φοιτητές από τον διεθνή χώρο και από την περιοχή μας.

Δίνουμε βέβαια ιδιαίτερη σημασία στη διασφάλιση της ποιότητας στην Ανώτερη Εκπαίδευση και, όπως είναι γνωστό, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έχει ήδη προχωρήσει στην ετοιμασία σχετικού νομοσχεδίου για ίδρυση και λειτουργία ανεξάρτητου Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης και Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών.

Ευχαριστώ το Πανεπιστήμιο Frederick γιατί με τιμά σήμερα για τη στήριξη που παρέχουμε ως Κυβέρνηση στους φοιτητές και φοιτήτριές μας. Από το 2010, μέσα σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, προχωρήσαμε σε εφαρμογή του ειδικού φοιτητικού πακέτου στοχευμένων μέτρων με βάση κοινωνικοοικονομικά κριτήρια, συνολικού ύψους €12 εκ., το οποίο φέτος παραχωρήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά στους φοιτητές. Το μέτρο αυτό στοχεύει στην απάμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και τη διασφάλιση ίσων ευκαιριών στην Ανώτερη Εκπαίδευση. Περιλαμβάνει πρόνοιες για την αύξηση των κονδυλίων του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου, ώστε να παρέχονται υποτροφίες σε φοιτητές του εξωτερικού στη βάση κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων. Περιλαμβάνει, επίσης, πρόνοιες για την επιχορήγηση των Ανώτερων και Ανώτατων Ιδρυμάτων για ενοικίαση διαμερισμάτων ή δωματίων για κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των προπτυχιακών φοιτητών, ενώ, παράλληλα, στο πλαίσιο του πακέτου, διατίθενται κουπόνια σίτισης και κουπόνια για αγορά πανεπιστημιακών βιβλίων. Το πρωτοποριακό αυτό μέτρο περιλαμβάνει, ακόμη, επιδότηση των προπτυχιακών φοιτητών για αγορά κάρτας απεριόριστων διαδρομών των αστικών συγκοινωνιών και επιδότηση των νεοεισερχόμενων φοιτητών για την αγορά ή την αναβάθμιση ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Τι προσπαθήσαμε δηλαδή, με δύο λόγια, να εφαρμόσουμε; Προσπαθήσαμε να στηρίξουμε εκείνους τους φοιτητές και φοιτήτριές μας που δυσκολεύονται λόγω οικονομικής κατάστασης να συμπληρώσουν τις σπουδές τους. Για εμάς οι νέοι και οι νέες μας είναι προτεραιότητα. Γι’ αυτό τον λόγο εν μέσω μιας πρωτοφανούς παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, εκεί που σε άλλες χώρες ξηλώνεται το κράτος πρόνοιας και σταματά η στήριξη στους φοιτητές, εμείς δίνουμε επιπρόσθετα πολλά εκατομμύρια για στήριξη των φοιτητών μας και των οικογενειών τους που έχουν ανάγκη. Θέλω να τονίσω ότι ήταν δική μου ισχυρή πεποίθηση από την πρώτη στιγμή ότι στους δικαιούχους έπρεπε να περιλαμβάνονται και οι φοιτητές των ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Χιλιάδες είναι οι φοιτητές μας που στηρίχθηκαν, είμαι σίγουρος ότι πολλοί βρίσκονται σήμερα εδώ μαζί μας. Με τη στήριξη της πολιτείας μπόρεσαν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Νιώθω επίσης ιδιαίτερα συγκινημένος γιατί τιμάται σήμερα δύο αείμνηστους Υπουργούς Παιδείας. Τον αείμνηστο Πεύκιο Γεωργιάδη και τον αείμνηστο Άκη Κλεάνθους. Δύο ανθρώπους με τους οποίους είχα την τύχη να συνεργαστώ με ιδιαίτερη μάλιστα επιτυχία. Ο αιώνιος έφηβος Πεύκιος και ο πάντα μειλίχιος Άκης πρόσφεραν πολλά στην παιδεία του τόπου μας. Ας είναι αιωνία η μνήμη τους.

Επιτρέψτε μου τώρα να απευθυνθώ στους νέους αποφοίτους και στους γονείς τους.

Αγαπητοί απόφοιτοι,

Ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως πολίτης αυτού του τόπου, ως γονιός, αλλά και πάνω απ’ όλα ως άνθρωπος, σας καλώ να εργαστείτε για την πρόοδο και την ανάπτυξη της Κύπρου και την προετοιμασία της κοινωνίας μας να πορευτεί στο μέλλον χωρίς την κατοχή και την καταστροφική διχοτόμηση. Από σήμερα αποτελείτε ένα ιδιαίτερο κομμάτι της κυπριακής κοινωνίας, η οποία αναμένει από σας να αποδείξετε ότι είστε πραγματικά η καλύτερη επένδυση για το μέλλον αυτού του τόπου και αυτού του λαού. Προσωπικά δεν έχω καμία αμφιβολία.

Ποτέ να μην ξεχνάτε ότι ο τόπος μας υποφέρει ακόμα από τη διχοτόμηση και την ξένη στρατιωτική κατοχή. Σας καλώ να εργαστείτε, τόσο για την προσωπική σας ανέλιξη όσο και για τα προβλήματα των συνανθρώπων σας, πάντοτε με κοινωνική ευαισθησία. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι θα αναδειχθείτε άξιοι των προσδοκιών της πολιτείας, της κοινωνίας και των γονιών σας, οι οποίοι σας καμαρώνουν απόψε, πολλοί με βουρκωμένα μάτια.

Η αποφοίτησή σας αποτελεί αναμφίβολα μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής σας. Με τη συμπλήρωση των σπουδών σας, είμαι βέβαιος ότι έχετε αποκτήσει όχι μόνο τα ακαδημαϊκά εφόδια, τις γνώσεις και τις εμπειρίες, αλλά έχετε αποκτήσει και την ωριμότητα που απαιτείται, για προσωπική και επαγγελματική επιτυχία. Κάποιοι από εσάς θα ενταχθούν στην αγορά εργασίας και κάποιοι άλλοι θα προχωρήσουν σε μεταπτυχιακές σπουδές. Όποιον από τους δυο δρόμους και αν ακολουθήσετε, θα σας συνοδεύει η αγάπη, η έγνοια και η υποστήριξή μας. Κατανοούμε τις ευθύνες της πολιτείας για δημιουργία θέσεων εργασίας και σας διαβεβαιώνουμε ότι θα εργαστούμε σοβαρά προς την κατεύθυνση αυτή.

Στους γονείς απευθύνω από καρδιάς θερμά συγχαρητήρια για την αποφοίτηση των παιδιών τους.

Θα είμαστε πάντα στο πλευρό των αποφοίτων μας. Αγαπητοί απόφοιτοι καλόν αέρα στα πανιά των ονείρων σας. Εύχομαι κάθε επιτυχία και ευτυχία.