19/6/11

19/06/2011
Δεν εξαρτάται μόνο από εμάς αν και κατά πόσον θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια συμφωνημένη λύση, αλλά εξαρτάται και από τη στάση της άλλης πλευράς, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.


Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο περιθώριο των εργασιών του Β’ Παγκαρπασιακού Επιστημονικού Συνεδρίου, που διοργάνωσε το Σωματείο «Ελεύθερη Ενιαία Καρπασία», στη Λεμεσό, ο κ. Στεφάνου κληθείς να σχολιάσει το θέμα πιθανού ανασχηματισμού στην Κυβέρνηση είπε ότι «ο ανασχηματισμός είναι θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας», προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει κάτι επί τούτου.

Κληθείς να αναφέρει αν διευθετήθηκε συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Προέδρου του ΔΗΚΟ κ. Μάριου Καρογιάν, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «όταν διευθετηθεί η συνάντηση θα ανακοινωθεί. Από κει και πέρα τα περισσότερα σχόλια ή οι διάφορες πληροφορίες που γράφονται ή λέγονται δεν έχουν καμία θέση επ’ αυτού».

Ερωτηθείς για το θέμα του φυσικού αερίου και τις εργασίες που λαμβάνουν χώραν για τον εντοπισμό του, ο κ. Στεφάνου είπε: «Έχουμε πει πάρα πολλές φορές ως Κυβέρνηση ότι, χωρίς πολύ θόρυβο και συνετά, η Κυβέρνηση χειρίζεται τα ζητήματα που αφορούν τα θέματα της ενέργειας, της αξιοποίησης των όποιων φυσικών πόρων προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των καλώς νοούμενων συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας, πάντοτε προς όφελος του λαού μας. Δεν πρόκειται να κάνουμε θέμα δημοσίως ή να το έχουμε συνεχώς στις συζητήσεις για τον απλούστατο λόγο ότι δεν θέλουμε να γίνεται θόρυβος επ’ αυτού του πολύ σημαντικού θέματος. Είναι πολύ πιο επωφελές, συνετά και χωρίς πολλά λόγια, να κάνουμε, αυτό που χρειάζεται να κάνουμε, και το μήνυμα που θέλω να στείλω προς τον κόσμο είναι ότι η Κυβέρνηση πολύ συγκεκριμένα και συγκροτημένα εργάζεται σε αυτό τον τομέα».

Σε ερώτηση αν το θέμα του φυσικού αερίου δυνατόν να επηρεάσει την πορεία των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, ο κ. Στεφάνου είπε: «Το Κυπριακό είναι ένα θέμα το οποίο εργαζόμαστε για να επιλύσουμε μέσα από τις διαπραγματεύσεις και με τη διεθνή δραστηριότητα που αναπτύσσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση. Το θέμα της αξιοποίησης του όποιου πλούτου ενδεχομένως βρεθεί, είναι ένα θέμα που έχει να κάνει με τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτά ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, στον λαό μας και η θέση μας είναι μέσα από τη λύση του Κυπριακού, τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση, να επωφελούνται όλοι, και Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι».

Ερωτηθείς για το θέμα της διεθνούς διάσκεψης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επανέλαβε τη θέση της Κυβέρνησης ότι «εργαζόμαστε μέσα από τις διαπραγματεύσεις για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια αμοιβαία συμφωνημένη λύση και θέλουμε αυτό να γίνει το συντομότερο δυνατόν. Όμως δεν εξαρτάται μόνο από εμάς αν και κατά πόσον θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια συμφωνημένη λύση, αλλά εξαρτάται και από τη στάση της άλλης πλευράς. Ο στόχος μας, όμως, είναι να φτάσουμε σε μια αμοιβαία συμφωνημένη λύση. Αναφορικά με το θέμα της διεθνούς διάσκεψης η δική μας θέση είναι ότι αυτή πρέπει να γίνει όταν φτάσουμε σε ακτίνα συμφωνίας στα ζητήματα της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στη διεθνή διάσκεψη η οποία θα ασχοληθεί με τις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού και στην οποία θα συμμετέχουν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα πέντε Μόνιμα Μέλη, οι εγγυήτριες δυνάμεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κυπριακή Δημοκρατία και οι δύο κοινότητες. Αυτή είναι η δική μας θέση, όπως και η θέση μας για τις διαπραγματεύσεις είναι ότι δεν περιλαμβάνεται στους σχεδιασμούς - ούτε και τα Ηνωμένα Εθνη υποστηρίζουν ένα τέτοιο πράγμα – το να έχουμε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και διαδικασίες επιδιαιτησίας».

Σε ερώτηση για το θέμα πρόσληψης εκτάκτων υπαλλήλων για ικανοποίηση των αναγκών που θα προκύψουν από την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «υπάρχουν διαδικασίες που διέπονται από νόμους και κανονισμούς. Είμαστε στη διαδικασία πρόσληψης εκτάκτων υπαλλήλων για να βοηθήσουν στην προσπάθεια να έχουμε μια επιτυχημένη Κυπριακή Προεδρία».

Ερωτηθείς για δημοσιεύματα που αφορούν τον Επικεφαλής της Γραμματείας της Κυπριακής Προεδρίας κ. Ανδρέα Μολέσκη, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «αυτό είναι θέμα που χειρίζεται η Γενική Ελέγκτρια».