9/6/11

Ομιλία του Υπουργού Γεωργίας κ. Δημήτρη Ηλιάδη στην εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στη Λευκωσία
09/06/2011
Να μη μεταδοθεί πριν τις 8 μ.μ.



Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος από το 1972 είναι ένας θεσμός των Ηνωμένων Εθνών για να στέλνουν ισχυρό μήνυμα σ΄ ολόκληρο τον πλανήτη ότι η γη μας κινδυνεύει και είναι ευθύνη όλων μας να τη σώσουμε.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καθιερώσει την Πράσινη Εβδομάδα με στόχο την ενθάρρυνση των πολιτών να αναμειχθούν ενεργά στα περιβαλλοντικά δρώμενα.

Το 2011 έχει κηρυχθεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως Διεθνές Έτος Δασών, ενώ με τη φετινή Ημέρα Περιβάλλοντος, ο διεθνής οργανισμός εκπέμπει σήμα κινδύνου για την προστασία, την αειφορία και την ανάπτυξη των δασών του πλανήτη.

Η Κύπρος διαθέτει ένα μοναδικό δασικό οικοσύστημα που καλύπτει το 25% περίπου της έκτασης του νησιού. Το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος με το Τμήμα Δασών έχει υιοθετήσει μια ορθολογική δασική πολιτική προσαρμοσμένη στα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής αλλά και στις ανάγκες μιας σύγχρονης κοινωνίας, με ευαίσθητη περιβαλλοντική προσέγγιση και σαφή επίγνωση της σημασίας και της αξίας των κυπριακών δασών για την ποιότητα της ζωής μας.

Η ευρωπαϊκή Κύπρος έχει δεσμευτεί να διασφαλίσει την αειφορική διαχείριση και προστασία των δασών της και εργαζόμαστε υπεύθυνα και συστηματικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Προσπαθούμε να εφαρμόσουμε μια ολοκληρωμένη περιβαλλοντική πολιτική και κάθε μέρα κάνουμε βήματα μπροστά, με έργα και όχι με λόγια. Και έχουμε πολλά να κάνουμε. Προχωρούμε σε μεταρρυθμίσεις, παίρνουμε αποφάσεις, εφαρμόζουμε μέτρα για την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων, μελετούμε και προωθούμε νέες πολιτικές. Έχουμε αδυναμίες, όμως, εργαζόμαστε μεθοδικά και συλλογικά και προχωρούμε μπροστά.

Ενδεικτικά αναφέρονται: Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές καθώς και από βιομάζα οργανικών αποβλήτων. Ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης αποβλήτων, ευρύτατα προγράμματα ανακύκλωσης. Κατασκευή σύγχρονων αποχετευτικών συστημάτων. Οριοθέτηση και ετοιμασία διαχειριστικών σχεδίων για τις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000. Σύγχρονη Στρατηγική για την Αειφόρο Ανάπτυξη. Εφαρμογή Σχεδίου Δράσης για τις Πράσινες Συμβάσεις του Δημοσίου. Εκπόνηση μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων που εξετάζονται με ανοικτές διαδικασίες και πλήρη διαφάνεια. Ενιαία διαχείριση των υδάτινων πόρων, ολοκληρωμένη υδατική πολιτική και οριστική επίλυση του υδατικού προβλήματος. Καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης. Αυτά ως ελάχιστες ενδεικτικές αναφορές.

Επιδιώκουμε η ανάπτυξη να σέβεται το περιβάλλον, να είναι πράσινη, να αντέχει στο χρόνο, να είναι μόνιμα παραγωγική και αειφόρος.

Τελικά ο σεβασμός του περιβάλλοντος και της οικολογικής ισορροπίας δεν είναι μια ξεχωριστή πολιτική. Είναι μια αντίληψη που πρέπει να διαπερνά όλες τις πολιτικές μας ως κράτη, ως κοινωνίες και τις συμπεριφορές μας ως πολίτες του πλανήτη γη.

Οι κυβερνήσεις από μόνες τους δεν μπορούν: όλοι μαζί μπορούμε. Είμαστε σε μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία η πολιτεία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, η ιδιωτική επιχειρηματικότητα, οι κοινωνικοί φορείς, η κοινωνία των πολιτών για να προστατεύσουμε και να αναβαθμίσουμε το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής, τον πολιτισμό.

Τιμώντας φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αποφασίσαμε με τους συνεργάτες μου στο Υπουργείο να πρωτοτυπήσουμε. Να σμίξουμε την αγάπη και την ευαισθησία για το περιβάλλον με τους στίχους, τη μουσική και το τραγούδι, με τη χαρά της ζωής.

Έτσι το Υπουργείο προκήρυξε διαγωνισμό για τη σύνθεση του Κυπριακού Ύμνου για το Περιβάλλον. Ευχαριστούμε όλους που συμμετείχαν στον διαγωνισμό. Ευχαριστούμε την κριτική επιτροπή την οποία απαρτίζουν η κα Άντρη Χατζηγεωργίου Λυμπουρή, η κα Μάρω Σκορδή και ο κ. Ευαγόρας Καραγιώργης. Συγχαίρουμε τους συνθέτες που τα έργα τους βραβεύονται απόψε. Ευχαριστούμε τη χορωδία του Μουσικού Λυκείου Μάριος Τόκας και τη Μαέστρο κα Αγγελίνα Σπανού για την εκτέλεση, καθώς και την κα Χριστίνα Παυλίδου για την απαγγελία. Ευχαριστούμε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για την εξαίρετη συνεργασία. Ευχαριστούμε την κα Ελπίδα Ιακωβίδου για την παρουσίαση του αποψινού προγράμματος και τέλος ευχαριστώ θερμά όλους τους συνεργάτες στο Υπουργείο που ευσυνείδητα ανέλαβαν την ευθύνη και τον συντονισμό της εκδήλωσης.

Απόψε με τη μουσική και το τραγούδι υμνούμε το κυπριακό περιβάλλον. Και στέλνουμε ένα καθαρό μήνυμα αγάπης και έγνοιας για τον τόπο μας και τον πλανήτη μας. Στέλνουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον. Για ένα κόσμο καλύτερο. Για μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο, ένα πράσινο νησί της ειρήνης, της προόδου και του πολιτισμού για όλους τους ανθρώπους του. Για μας και τα παιδιά μας και τις γενιές που μας έρχονται.

Σας καλωσορίζουμε στην εκδήλωση και σας ευχαριστούμε που είσαστε μαζί μας. Να’ στε πάντα καλά.