21/6/11

*Παρουσίαση του βιβλίου «Η Πάφος της Αντίστασης – Μαρτυρίες» στο «Σπίτι της Κύπρου», στην Αθήνα *

21/06/2011
Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιουνίου στο «Σπίτι της Κύπρου», στην Αθήνα,παρουσιάστηκε το βιβλίο των Πανίκου Καννάουρου και Αντρέα Κ. Φυλακτού, «Η Πάφος της Αντίστασης – Μαρτυρίες».


Ο Μορφωτικός Σύμβουλος κ. Κώστας Λυμπουρής προλόγισε την προβολή ενός σπάνιου οπτικού ντοκουμέντου για την οργάνωση της αντίστασης στην Πάφο, ενάντια στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 1974, επισημαίνοντας ότι οι συγγραφείς του βιβλίου ήταν μεταξύ αυτών που έγραψαν και την ιστορία της Αντίστασης.

Στη συνέχεια απηυθύνε χαιρετισμό ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα κ. Ιωσήφ Ιωσήφ, ο οποίος εξήρε την αμεσότητα των μαρτυριών του βιβλίου, τονίζοντας ότι η αξία του έγκειται στο ότι ρίχνει φως σε επιμέρους γεγονότα, τα οποία όμως διαδραμάτισαν ιδιαίτερο ρόλο στα μεγάλα γεγονότα του καλοκαιριού του 1974.

Στην ομιλία του ο Ελληνας Βουλευτής κ. Πέτρος Ευθυμίου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το βιβλίο και τα ντοκουμέντα που παρουσιάζει, με βάση καταγεγραμμένες αυθεντικές μαρτυρίες των πρωταγωνιστών της αντίστασης, αποτελεί κατάθεση μεγάλης ιστορικής και εθνικής αξίας, καθώς επαναφέρει με καίριο τρόπο το τι συμβολίζει το Κυπριακό, εθνικά και δημοκρατικά.

Ο κ. Ευθυμίου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόσωπο και τους αγώνες του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος λαμβάνοντας τον λόγο τόνισε ότι η παρουσίαση του συγκεκριμένου βιβλίου στην Αθήνα επιβαλλόταν «καθώς τα τραγικά γεγονότα του 1974, αλλά και τα όσα προηγήθηκαν και τα όσα ακολούθησαν, συνδέονται ακατάλυτα και άρρηκτα με την κοινή μοίρα και με την κοινή πορεία κυπριακού και μητροπολιτικού Ελληνισμού».

Αναφερόμενος στο βιβλίο ο κ. Ομήρου είπε, μεταξύ άλλων, ότι συνιστά μια πολύτιμη κατάθεση για την αντικειμενική και αμερόληπτη καταγραφή της λαϊκής εξέγερσης του λαού της Πάφου κατά του πραξικοπήματος, η οποία ρίχνει καινούργιους προβολείς που βοηθούν στην αποκωδικοποίηση εκείνης της ταραγμένης περιόδου και επιπλέον συνιστά «μια θωράκιση απέναντι στην αμνησία, την πλαστογράφηση της αλήθειας και την αποσιώπηση και συσκότιση των πραγματικών γεγονότων».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τις ομιλίες και τις ευχαριστίες των συγγραφέων κ.κ. Πανίκου Καννάουρου και Αντρέα Κ. Φυλακτού.

Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο πρώην Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Καθηγητής κ. Ανδρέας Φιλίππου, οι πανεπιστημιακοί κ.κ. Ανδρέας Δημητρίου, Παναγιώτης Κοντός και Ανδρέας Βοσκός, ο κ. Περικλής Νεάρχου, πρώην Πρέσβης της Κύπρου στο Παρίσι, ο κ. Λεωνίδας Μασσοστασής, Πρόεδρος ΕΔΕΚ Αθήνας, ο κ. Γρηγόρης Κουνναμάς, Γενικός Γραμματέας ΕΔΕΚ Αθήνας, ο κ. Λευτέρης Κωνσταντινίδης, Αντιπρόεδρος ΕΔΕΚ Αθήνας και προσωπικό της Πρεσβείας της Κύπρου στην Αθήνα.