19/6/11

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στο Β΄ Παγκαρπασιακό Επιστημονικό Συνέδριο που διοργανώνει το σωματείο «Ελεύθερη Ενιαία Καρπασία», στη Λεμεσό
19/06/2011





Σας εκφράζω τα συγχαρητήρια μου για τη διοργάνωση του Β’ Παγκαρπασιακού Επιστημονικού Συνεδρίου «Ες γην των Αγίων και των ηρώων».


Ασφαλώς τα συγχαρητήρια αξίζουν πρώτα απ’ όλα στα στελέχη και τα μέλη του σωματείου «Ελεύθερη Ενιαία Καρπασία» που για δεύτερη φορά διοργανώνει το συνέδριο. Ένα συνέδριο που ξυπνά τις μνήμες για την περιοχή της Καρπασίας, αναδεικνύοντας και προβάλλοντας πολλές πτυχές από την ιστορία, την παράδοση, τον πολιτισμό, τη χλωρίδα και την πανίδα της. Μαζί με το ξύπνημα της μνήμης για τους παλαιότερους τρέφεται η γνώση στους νεότερους για την Καρπασία.

Μέσα από το συνέδριο θύμησες και γνώση δένουν σε ένα ενιαίο και αρμονικό σύνολο, γεγονός που προσδίδει σε αυτό μια τέτοια σημασία που ξεπερνά κατά πολύ τη γνωσιολογική και συναισθηματική πτυχή. Αυτό αποκτά πολιτική σημασία γιατί τροφοδοτεί και αναζωογονεί τη θέληση και τη δύναμη για συνέχιση του αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση του λαού μας. Δικαίωση που θα επέλθει με τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την επανένωση του τόπου μας. Με την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών ολόκληρου του λαού μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Με τη διασφάλιση του δικαιώματος των προσφύγων μας για επιστροφή στη γη των πατέρων και των παππούδων τους. Αυτούς τους στόχους αγωνιζόμαστε να πραγματώσουμε με τη λύση του Κυπριακού.

Τη θέληση για τη λύση οφείλουμε να τη διατηρήσουμε ζωντανή ενάντια στη λήθη του χρόνου. Ενάντια στην απαισιοδοξία την οποία γεννά η αποτυχία των προσπαθειών, που από το 1974 έχουν αναληφθεί, για επίτευξη λύσης. Πρέπει να γίνει πεποίθηση σε όλους ότι η παρούσα κατάσταση της κατοχής και της ντε φάκτο διαίρεσης δεν μπορεί να αποτελέσει λύση. Αυτή η κατάσταση υποθηκεύει το μέλλον της Κύπρου. Υποσκάπτει και δυναμιτίζει το μέλλον του λαού μας. Η διχοτόμηση είναι καταστροφή.

Ανεξαρτήτως των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε, άλλη επιλογή δεν υπάρχει από τη συνέχιση των προσπαθειών για να πετύχουμε λύση. Αυτή η λύση δεν είναι αόριστη. Έχει συγκεκριμένη βάση και πλαίσια και στηρίζεται σε αρχές. Αυτές βρίσκονται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ, στο διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο καθώς και στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και ’79 που προνοούν για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Αυτή είναι λύση συμβιβαστική για ξεπέρασμα των μεγάλων προβλημάτων που προκάλεσε το δίδυμο έγκλημα που διενεργήθηκε σε βάρος της Κύπρου το 1974. Το έγκλημα του προδοτικού πραξικοπήματος της Χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β’ και της παράνομης εισβολής της Τουρκίας που ακολούθησε.

Πριν το έγκλημα του 1974, η λύση ομοσπονδίας ήταν ανεφάρμοστη γιατί δεν υπήρχαν οι αντικειμενικές συνθήκες. Μετά το 1974 και την ντε φάκτο εδαφική και πληθυσμιακή διαίρεση που προκάλεσε η τουρκική εισβολή και κατοχή, η λύση ομοσπονδίας κατέστη η μοναδική διέξοδος για να απελευθερώσουμε την πατρίδα μας και να καταστήσουμε τον λαό μας πραγματικό αφέντη στον τόπο μας, χωρίς ξένες εξαρτήσεις και επεμβάσεις. Στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας εργάστηκαν όλοι οι Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας για επίτευξη λύσης. Σε αυτή τη βάση παραμένουμε συνεπείς, τιμώντας τη δέσμευση της ελληνοκυπριακής πλευράς έναντι της τουρκοκυπριακής πλευράς με την οποία την έχουμε συμφωνήσει, αλλά και έναντι του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που έχει υιοθετήσει τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία σε σειρά αποφάσεων του. Τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία έχουν υιοθετήσει η ΕΕ και πολλοί άλλοι διεθνείς οργανισμοί.

Στα πλαίσια αυτής της λύσης μπορεί να αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα και η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας που παραβιάζεται από την Τουρκία. Με τη λύση το κράτος θα παραμείνει ένα και θα έχει μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια. Θα υπάρχει πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων, έτσι όπως τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών την περιγράφουν.

Φίλες και φίλοι,

Η λύση του Κυπριακού πρώτα απ’ όλα εξαρτάται από την Τουρκία η οποία δυστυχώς, με την αρνητική στάση που τηρεί, δεν έχει επιτρέψει την επίτευξη λύσης. Εμείς, όμως, δεν παραμένουμε αδρανείς. Εργαζόμαστε εντατικά για να ανοίξουμε τον δρόμο της λύσης.

Αξιοποιούμε την παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να ασκείται επιρροή και πίεση στην Τουρκία ώστε να αναθεωρήσει τη στάση της και να συνεργαστεί για λύση που να στηρίζεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αυτό ακριβώς καλεί την Τουρκία να πράξει μέσα από τις αποφάσεις του.

Συνεχίζουμε να προσερχόμαστε στις διαπραγματεύσεις με καλή θέληση, με ρεαλισμό που στηρίζεται σε αρχές και πάντοτε συνεπείς στη συμφωνηθείσα βάση διαπραγμάτευσης. Αν και η άλλη πλευρά εργαστεί με την ίδια θέληση και την ίδια συνέπεια με τη δική μας, τότε ο δρόμος προς τη λύση μπορεί να ανοίξει και σύντομα να φτάσουμε σε λύση. Αυτή είναι η επιθυμία μας, την οποία καθημερινά αποδεικνύουμε στην πράξη με την όλη στάση και συμπεριφορά μας.

Φίλες και φίλοι Καρπασίτες,
Το συνέδριο σας, με το οποίο διατηρείτε άσβεστη τη μνήμη της κατεχόμενης Καρπασίας, μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε να διεκδικούμε τα δίκαια του λαού μας. Μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα για την Κύπρο μας και γι’ αυτό σας ευχαριστούμε.

Από το βήμα του επιστημονικού σας συνεδρίου στέλνω την αγάπη και την εκτίμηση μου σε όλους τους Καρπασίτες και γενικά σε όλο τον προσφυγικό κόσμο. Ιδιαίτερα, όμως, αποστέλλω τους χαιρετισμούς και την εκτίμηση μου στους εγκλωβισμένους μας οι οποίοι μέσα σε αντίξοες συνθήκες διατηρούν ζωντανή την ελπίδα για επιστροφή και επανένωση.

Κηρύσσοντας την έναρξη του συνεδρίου, εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του και σε όλους εσάς κάθε καλό.

____________
Σημ.: Τον χαιρετισμό διάβασε εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου