18/6/11

Δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας
18/06/2011
Ο Υπουργός Άμυνας κ. Κώστας Παπακώστας μετά την ολοκλήρωση της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «Δήμητρα 2011», απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ως ακολούθως:



Ερώτηση: Στη σημερινή άσκηση θα έπρεπε να υπήρχε αεροσκάφος. Ωστόσο δεν είδαμε κάτι τέτοιο, η ρίψη έγινε νοερά. Ποιος είναι ο λόγος;

Απάντηση: Επειδή δεν διαθέτουμε αεροσκάφη. Υπάρχει ένα αεροσκάφος το οποίο όμως δεν είναι κατάλληλο για τέτοια άσκηση. Όπως έχω πει προηγουμένως θα μπορούσαμε να είχαμε χρησιμοποιήσει ένα ελικόπτερο. Δεν χρησιμοποιήσαμε, καλώς πράξαμε για λόγους οικονομίας. Αντιλαμβάνεστε ότι πρωταρχικός μας στόχος ήταν και θα είναι η οικονομία. Και πρέπει να κάνουμε οικονομία εκεί που μπορούμε.

Ερώτηση: Αναφέρεστε στις περικοπές λόγω οικονομικής κρίσης; Πριν λίγες μέρες είπατε στη Βουλή ότι έχουμε πρόβλημα στην Εθνική Φρουρά λόγω οικονομικής κρίσης.

Απάντηση: Μα δεν είναι μόνο στην Εθνική Φρουρά που έχουμε πρόβλημα. Ως Κύπρος έχουμε πρόβλημα ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η οποία κτύπησε και τη δική μας πόρτα. Αν δούμε το τι γίνεται σήμερα στην Ελλάδα, όλα αυτά πρέπει να μας προβληματίσουν και να μας παραδειγματίσουν. Οπωσδήποτε χρειάζεται και επιβάλλεται να είμαστε προσεκτικοί έτσι ώστε να μην βρεθούμε σε δύσκολες καταστάσεις διότι όπως έχω πει, και θα το επαναλάβω και σήμερα, η οικονομική στρατηγική και η στρατιωτική στρατηγική πρέπει να συμβαδίζουν. Αν δεν συμβαδίζουν αλληλοσυγκρούονται και αλληλοκαταστρέφονται. Αυτό να το έχουμε όλοι υπόψη μας.

Ερώτηση: Που γίνονται περικοπές;

Απάντηση: Στη διακίνηση οχημάτων για παράδειγμα. Εκεί που ο κάθε αξιωματικός θα μπορούσε να μετακινείται ατομικά με το υπηρεσιακό όχημα τώρα θα μετακινούνται περισσότεροι μαζί. Αυτό εξυπονοεί εξοικονόμηση καυσίμων. Επίσης εξοικονόμηση από πλευράς ταξιδιών στο εξωτερικό.

Ερώτηση: Όσον αφορά τον εξοπλισμό; Σήμερα δεν είχαμε το αεροσκάφος που χρειαζόταν ...

Απάντηση: Να μην επανερχόμαστε στην απουσία αεροσκάφους σήμερα. Σημασία έχει ότι η άσκηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία, αλλά σίγουρα θα ήταν πιο θεαματική με την παρουσία ελικοπτέρου.