19/6/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη στον Αγώνα Ηλιακών Οχημάτων του Ινστιτούτου Κύπρου «Solar Car Race 2011», στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις στην Πάφο
19/06/2011





Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας στον Αγώνα Ηλιακών Οχημάτων 2011 του Ινστιτούτου Κύπρου, μια εκδήλωση που βοηθά, μεταξύ άλλων, στην καλλιέργεια ενεργειακής συνείδησης στους πολίτες, τη στροφή τους σε προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον και την προώθηση των «πράσινων τεχνολογιών».
Είναι γεγονός ότι για τη χώρα μας το υψηλό κόστος εισαγωγών ενέργειας και η σχεδόν αποκλειστική εξάρτηση μας από εισαγόμενα καύσιμα παραμένουν προκλήσεις που επηρεάζουν άμεσα την οικονομία μας.

Αδιαμφισβήτητα η νέα εποχή, με τις αυξημένες απαιτήσεις και ανάγκες, καθιστά άμεση τη συλλογική και ριζοσπαστική αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων με περισσότερη ευαισθησία στις ανάγκες και απαιτήσεις του πολίτη. Βασική επιδίωξη του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού είναι η μείωση των εισαγωγών ενέργειας, η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, η διαφοροποίηση του ενεργειακού ισοζυγίου της χώρας μας, καθώς και η εκπλήρωση των δεσμεύσεων μας που απορρέουν τόσο από το κοινοτικό κεκτημένο όσο και από διεθνείς συμφωνίες.

Γι’ αυτούς τους λόγους έχουμε εντατικοποιήσει τα τελευταία χρόνια τις προσπάθειες για πληρέστερη εκμετάλλευση των περιθωρίων εξοικονόμησης ενέργειας, χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και εκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων της χώρας μας.

Το 2010 ετοιμάστηκε και κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το νέο Σχέδιο Δράσης της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις ΑΠΕ, το οποίο καλύπτει την περίοδο 2010-2020 και στοχεύει στην αύξηση του ποσοστού συνεισφοράς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην τελική κατανάλωση ενέργειας στο 13% το 2020, που αποτελεί και τον στόχο που έχει τεθεί για την Κύπρο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι το 2010 η συνεισφορά των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας της χώρας μας ήταν της τάξης του 5,2%, ξεπερνώντας τον ενδιάμεσο στόχο που τέθηκε από την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τη διετία 2011-2012, ο οποίος είναι 4,92%. Η επιτυχία αυτή αποτελεί τρανή ένδειξη ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Όμως δεν επαναπαυόμαστε και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο αυτή την τόσο σημαντική για τον τόπο προσπάθεια.

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα, τα οποία χρησιμοποιούνται και για την κίνηση των διαγωνιζόμενων οχημάτων στον σημερινό αγώνα, αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικότατο ρόλο στην επίτευξη των δεσμεύσεων μας. Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης αναμένεται η εγκατάσταση 192 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών συστημάτων για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής μέχρι το έτος 2020. Τα συστήματα αυτά αναμένεται ότι θα παράγουν το 4,2% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρισμού του 2020. Πέραν τούτου, με βάση τη νέα Οδηγία της ΕΕ για την προώθηση της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η ποσότητα της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ που καταναλίσκεται από ηλεκτρικά οχήματα μετρά 2,5 φορές στον υπολογισμό για την υλοποίηση του εθνικού στόχου για επίτευξη 10% Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην τελική κατανάλωση στις μεταφορές.

Έχοντας υπόψη τα πιο πάνω, θα ήθελα να συγχαρώ το Ινστιτούτο Κύπρου για τη διοργάνωση του σημερινού αγώνα, καθώς και τις τοπικές αρχές που τον υποστηρίζουν. Εύχομαι να υπάρξει και συνέχεια στις τόσο πρωτοποριακές πρωτοβουλίες, οι οποίες μεταδίδουν με τον δικό τους τρόπο το μήνυμα της υποστήριξης των ΑΠΕ και γενικά των πράσινων επενδύσεων.