2/6/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη στην τελετή απονομής της «Γαλάζιας Σημαίας», στην παραλία «Παναγιές» της κοινότητας Πύργου Λεμεσού
02/06/2011







Χαίρομαι ιδιαίτερα που παρευρίσκομαι σήμερα στην τελετή απονομής της «Γαλάζιας Σημαίας», που διοργανώνει η κοινότητα Πύργου Λεμεσού για τις δύο παραλίες της που διακρίθηκαν φέτος.

Συγχαίρω θερμά την κοινότητα Πύργου για την επιτυχία της καθώς και για τη διοργάνωση αυτής της εξαιρετικής τελετής στην πανέμορφη και τώρα βραβευμένη παραλία, «Παναγιές».

Η «Γαλάζια Σημαία» είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας, το πιο γνωστό, ίσως, περιβαλλοντικό σύμβολο στον κόσμο και απονέμεται από το 1987 σε όσες ακτές και μαρίνες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις του. Δεν αρκεί οι ακτές να διαθέτουν μόνο την επιθυμητή ποιότητα των νερών κολύμβησης. Πρέπει να πληρούνται και τα 32 συνολικά κριτήρια που αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών και προστασία του περιβάλλοντος της ακτής και του παράκτιου χώρου.

Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους τουριστικούς προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, επιμένοντας στις καλές υπηρεσίες που προσφέρονται στην ακτή, όπως και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, να προσδίδουμε όλοι την απαραίτητη σημασία στην προστασία των παραλιών μας με την ανάλογη υψηλού επιπέδου παροχή υπηρεσιών, ώστε στις κυπριακές παραλίες να κυματίζει παντού η «Γαλάζια Σημαία» της τιμητικής διάκρισης και αναγνώρισης ποιότητας και ασφάλειας λουομένων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι αποτελεί μεγάλη τιμή και σημαντικό γεγονός για την Κύπρο, και ιδιαίτερα για τις παραλίες της, η κατάληψη κορυφαίων θέσεων σε πρόσφατη ψηφοφορία της γνωστής ιστοσελίδας «Trip Advisor». Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι παραλίες της Αγίας Νάπας βρίσκονται στην πρώτη θέση και του Πρωτάρα στην τρίτη από όλη την Ευρώπη, κατατάσσοντας ουσιαστικά το νησί μας ως τον κορυφαίο προορισμό για τις καταπληκτικές παραλίες που διαθέτει.

Σημειώνεται ότι αυτή η διάκριση είναι μια από πολλές άλλες, που κέρδισαν οι παραλίες της Κύπρου. Κατά το 2010, 54 παραλίες μας βραβευτήκαν με «Γαλάζια Σημαία», ενώ τα νερά κολύμβησης της Κύπρου έχουν επανειλημμένα καταταγεί ως τα καθαρότερα και ποιοτικότερα σε σύγκριση με αυτά όλων των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά τους ελέγχους που έγιναν με βάση τη σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία.

Από πλευράς του, ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τέτοιες διακρίσεις και με συγκεκριμένες ενέργειες των γραφείων του στο εξωτερικό τις προβάλλει μέσα από διάφορες ευκαιρίες για προβολή και προώθηση της Κύπρου.

Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να συγχαρώ και πάλι την κοινότητα Πύργου Λεμεσού, καθώς και όλες τις κοινότητες και Δήμους μας που βραβεύτηκαν και να ευχηθώ όπως τον επόμενο χρόνο σε ακόμη περισσότερες παραλίες μας να κυματίζουν «Γαλάζιες Σημαίες». Συγχαίρω, τέλος, τον ΚΟΤ και τη CYMEPA επειδή οι προσπάθειες και η στενή συνεργασία τους έφεραν τον διεθνή αυτό θεσμό και στην Κύπρο.