2/6/11

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια κατά την τελετή λήξης του ακαδημαϊκού έτους 2010-2011 και την αποφοίτηση της σειράς εκπαίδευσης 142, στην Αστυνομική Ακαδημία Κύπρου
02/06/2011
Να μη μεταδοθεί πριν τις 8 μ.μ.


Θέλω πρώτα να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου στους σημερινούς απόφοιτους της Αστυνομικής Ακαδημίας Κύπρου και να τους ευχηθώ κάθε επιτυχία στο λειτούργημά τους ως όργανα της τάξης. Θα ήθελα επίσης να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου και στις οικογένειές σας, οι οποίες σας στήριξαν στην πορεία σας να βρίσκεστε σήμερα εδώ. Παράλληλα, δεν πρέπει να υποτιμούμε το εξαίρετο έργο που επιτελούν οι εκπαιδευτές και γενικότερα το προσωπικό της ακαδημίας, δίνοντάς σας τα απαραίτητα εφόδια για τα καθήκοντα που θα κληθείτε να επιτελέσετε.

Επισημαίνω, ωστόσο, ότι η απόκτηση του διπλώματος αποφοίτησης δεν είναι το τέλος της εκπαίδευσης αλλά η αρχή. Κάποιοι από εσάς θα ακολουθήσουν περαιτέρω εκπαίδευση. Ένα μεγάλο όμως μέρος των γνώσεων θα το αποκτήσετε κατά τη διάρκεια της καριέρας σας, καθώς θα έχετε διάφορες καταστάσεις να αντιμετωπίσετε. Κάθε όργανο της τάξεως θα πρέπει να περάσει από την πρακτική πείρα και τη δοκιμασία των αρετών του, του ήθους του, της γνώσης και της φυσικής ευφυΐας του στους αστυνομικούς σταθμούς, στη γειτονιά, στη συνάφειά του με τον απλό πολίτη και τα προβλήματά του, κυρίως στους δρόμους και τις γειτονιές των πόλεων και των κοινοτήτων.

Η Αστυνομική Ακαδημία Κύπρου λειτουργεί από το 1990 και υπάγεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Για χρόνια επιτελεί αξιόλογο κοινωνικό έργο. Ειδικά φέτος έχουμε μια πολύ σημαντική καινοτομία. Το πρόγραμμα Δοκίμων Αξιωματικών έχει αναβαθμιστεί σε πρόγραμμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, μια εξέλιξη πολύ σημαντική στην ιστορία της ακαδημίας.

Είναι αλήθεια ότι οι καταστάσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν τα όργανα της τάξεως δεν είναι τα ίδια στις διάφορες εποχές. Καθώς ο κόσμος εξελίσσεται, παρόμοια πορεία ακολουθούν τα διάφορα εγκληματικά στοιχεία που διακινούνται στην κυπριακή κοινωνία. Έχουν εμφανιστεί νέες μορφές εγκληματικότητας όπως το ηλεκτρονικό έγκλημα και άλλα αδικήματα που διαπράττονται μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών. Γι’ αυτόν τον λόγο κρίνονται αναγκαίες και οι αναβαθμίσεις των εκπαιδευτικών συστημάτων και των γνώσεων που παρέχονται στους μελλοντικούς αστυνομικούς.

Στις σύγχρονες πολιτείες, η επιδίωξη της Κυβέρνησης και η προσδοκία του πολίτη είναι η δημιουργία και η καθιέρωση αυτού που περιγραφικά αποκαλείται «ευνομούμενη πολιτεία». Υπάρχουν πολλά στοιχεία και προαπαιτούμενα για τη δημιουργία μιας ευνομούμενης πολιτείας. Όμως στη συνείδηση του απλού πολίτη και στο πλαίσιο της καθημερινής του ζωής, το πρώτο δείγμα μιας ευνομούμενης πολιτείας είναι η ικανότητα και η αποτελεσματικότητα των οργάνων του νόμου και της τάξης, η Νομική Υπηρεσία, τα Δικαστήρια και πάνω απ΄ όλα η Αστυνομική Δύναμη. Ο πολίτης αναμένει και δικαιούται να απαιτεί από την Αστυνομική Δύναμη και το κάθε μέλος της να αποδεικνύουν καθημερινά την αποτελεσματικότητά τους, να εφαρμόζουν τον νόμο, να διασφαλίζουν το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών, να αποτρέπουν, αλλά και να καταπολεμούν κάθε παρανομία.

Ανεξάρτητα από την περιοχή όπου θα υπηρετήσει ο καθένας σας, οι απαιτήσεις στις οποίες θα πρέπει να αντεπεξέλθετε θα είναι υψηλές. Καθήκον σας είναι να προστατέψετε την κοινωνία από τα διάφορα εγκληματικά στοιχεία. Να είστε παράδειγμα προς μίμηση. Είναι στο χέρι σας να καταστήσετε την κοινωνία μας ένα ασφαλές σύνολο. Είμαι σίγουρος ότι, παρά τις υψηλές απαιτήσεις που τίθενται, έχετε όλα τα εφόδια που χρειάζεστε για να ανταποκριθείτε επάξια.

Επιλέγοντας αυτό το επάγγελμα που είναι στην υπηρεσία της δικαιοσύνης, έχετε επιλέξει ένα έργο που αγγίζει τα όρια των «στρατιωτικών καθηκόντων». Είναι αναμενόμενο ότι σε αρκετές περιπτώσεις θα έχετε να αντιμετωπίσετε κινδύνους. Να θυμάστε όμως ότι το κράτος θα είναι πάντοτε δίπλα σας.