20/6/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού δρος Αντρέα Δημητρίου στην τελετή λήξης των μαθημάτων του Σωματείου «Ανοικτό Σχολείο», στη Λεμεσό
20/06/2011
Να μη μεταδοθεί πριν τις 8 μ.μ.



Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος που βρίσκομαι και φέτος μαζί σας στη μεστή και γεμάτη αγάπη εκδήλωση για να γιορτάσουμε μαζί την τελετή λήξης των φετινών μαθημάτων του «Ανοικτού Σχολείου Δήμου Αγίου Αθανασίου», το οποίο συμπληρώνει την τέταρτη χρονιά λειτουργίας του.

Όπως γνωρίζετε, η λειτουργία του Ανοικτού Σχολείου είναι μια πρωτοποριακή δραστηριότητα για την οποία όλοι εσείς εδώ στον Δήμο Άγιο Αθανασίου είστε άξιοι συγχαρητηρίων και θα πρέπει να νιώθετε ιδιαίτερα περήφανοι. Υιοθετήσατε τον θεσμό αυτό από την πρώτη χρονιά εφαρμογής του, τον επεξεργαστήκατε, τον βελτιώσατε και τον αναδείξατε. Απόδειξη τούτου είναι και η φετινή σας συμμετοχή και στήριξη του πιλοτικού καλοκαιρινού προγράμματος για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Το Ανοικτό Σχολείο εντάσσεται στα πλαίσια της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και είναι ένας θεσμός ο οποίος υπηρετεί από τη μια τον στόχο της δια βίου μάθησης, ενώ παράλληλα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση των σχολικών εγκαταστάσεων, για επιμορφωτικές, ψυχαγωγικές, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες των νέων και όλων γενικά των δημοτών του Αγίου Αθανασίου. Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις αξιοποιείται με τον καλύτερο τρόπο ο ελεύθερος χρόνος κάθε ατόμου, ενώ παράλληλα προάγεται η συνεργασία, η συλλογικότητα, ο σεβασμός, η αλληλεγγύη και οι πανανθρώπινες αξίες οι οποίες καλλιεργούνται μέσα από υγιείς και ψυχωφελείς δραστηριότητες.

Με την εφαρμογή του θεσμού του Ανοικτού Σχολείου, ανοίξαμε σαν πολιτεία τις σχολικές μονάδες στην κοινωνία των πολιτών και ιδιαίτερα στους νέους και τις μετατρέψαμε σε εστίες πολιτισμού, αθλητισμού, εκπαίδευσης και δημιουργίας. Τα γήπεδα και τα γυμναστήρια, οι αίθουσες εκδηλώσεων και θεάτρου, τα εργαστήρια ηλεκτρονικών υπολογιστών και τέχνης, καθώς και οι βιβλιοθήκες που διαθέτουν σήμερα οι σχολικές μονάδες έχουν μετατραπεί από τον Δήμο σας σε χώρους μόρφωσης, άθλησης, πληροφόρησης και ψυχαγωγίας για κάθε μέλος της κοινωνίας κάθε ηλικίας.

Ο θεσμός αυτός, που περιλαμβάνεται στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια για την παιδεία, έχει αγκαλιαστεί από πολλούς Δήμους και σταδιακά διευρύνεται και βελτιώνεται. Αυτός ο στόχος, όπως πιο πάνω προδιαγράφεται, έχει ήδη υλοποιηθεί στον Δήμο σας με τεράστια επιτυχία και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πρώτα Ανοιχτά Σχολεία της Κύπρου, τα οποία σήμερα αποτελούν πρότυπα για την περαιτέρω επέκταση του θεσμού, σε άλλους Δήμους και κοινότητες του τόπου μας.

Με την ευκαιρία αυτή συγχαίρω τόσο τον Δήμο Αγίου Αθανασίου και πρώτιστα τον Δήμαρχο κ. Χατζηττοφή, όσο και τη Διοικούσα Επιτροπή του Ανοικτού Σχολείου, και κυρίως τη Συντονίστριά του, για τις προσπάθειες που καταβάλλει στην επιτυχημένη λειτουργία των προγραμμάτων του Ανοικτού Σχολείου. Συγχαρητήρια οφείλονται επίσης στη Σχολική Εφορεία Αγίου ΑΘανασίου, στους Συνδέσμους Γονέων, στις διευθύνσεις των σχολείων και σε όλους όσοι συμβάλλουν με οποιοδήποτε τρόπο στην επιτυχημένη λειτουργία του. Είναι άλλωστε κοινά αποδεκτό ότι η λειτουργία του θεσμού προϋποθέτει τη συνεργασία όλων των τοπικών φορέων με κοινό όραμα την προσφορά στους Δημότες όλων των ηλικιών.

Με αυτές τις σκέψεις χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση, ευχαριστώ όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωσή της και εύχομαι καλή δύναμη για ακόμα καλύτερη συνέχεια.