18/6/11

18/06/2011
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού είχε σήμερα συνάντηση με τον νέο Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Σταύρο Λαμπρινίδη, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στην Κύπρο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.


Ο κ. Κυπριανού ενημέρωσε τον Έλληνα ομόλογό του για την εν εξελίξει διαδικασία των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού και για την επερχόμενη συνάντηση της Γενεύης στις 7 Ιουλίου. Στη συνάντηση των δύο Υπουργών συζητήθηκαν, επίσης, οι διμερείς σχέσεις Κύπρου-Ελλάδας, τα ευρωτουρκικά, οι προετοιμασίες για την ανάληψη από την Κυπριακή Δημοκρατία της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δεύτερο εξάμηνο του 2012, οι τελευταίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής καθώς και άλλα περιφερειακά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο κ. Κυπριανού εξέφρασε τη χαρά και ικανοποίησή του για την ευκαιρία που είχε να συναντηθεί τόσο γρήγορα με τον φίλο και συνάδελφό του κ. Λαμπρινίδη με τον οποίο, όπως είπε, είχαν συνεργαστεί και στο παρελθόν υπό διαφορετικές ιδιότητες. «Εκτιμούμε ιδιαίτερα την ταχύτητα με την οποία ο νέος Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας ήρθε στην Κύπρο», δήλωσε ο κ. Υπουργός, σημειώνοντας ότι η σημερινή συνάντηση παρέχει τη δυνατότητα για ανταλλαγή απόψεων τόσο για το Κυπριακό όσο και για θέματα που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και ζητήματα που αφορούν την περιοχή μας. Ανέφερε, επίσης, ότι Κύπρος και Ελλάδα έχουν δραστηριοποιηθεί ανά τον κόσμο και ειδικότερα τη Μέση Ανατολή με έναν πολύ συντονισμένο τρόπο γιατί τα τεκταινόμενα στην περιοχή παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τις δύο χώρες.

Συνεχίζοντας, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε: «Θέλω να εκφράσω για άλλη μια φορά την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού και της Κυπριακής Κυβέρνησης για τη συνεχή συμπαράσταση και στήριξη της Ελλάδας και της Ελληνικής Κυβέρνησης στις προσπάθειές μας για επίλυση του κυπριακού προβλήματος και να ευχαριστήσω για τον μεταξύ μας συντονισμό και τη στήριξη στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Κύπρος διεθνώς, οι οποίες έχουν ιδιαίτερη σημασία και στον εθνικό μας αγώνα και στη στήριξη της κρατικής μας οντότητας αλλά και στην εδραίωση της Κύπρου στον διεθνή χώρο».

Τέλος, ο κ. Κυπριανού πρόσθεσε ότι θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν και στο Λουξεμβούργο την ερχόμενη βδομάδα στη Σύνοδο των Συμβουλίων Γενικών και Εξωτερικών Υποθέσεων και θα βρίσκονται σε συνεχή επαφή καθώς πλησιάζει η κρίσιμη συνάντηση στη Γενεύη, η οποία θα είναι καθοριστικής σημασίας για τη μετέπειτα πορεία των συνομιλιών.