17/6/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Δημήτρη Ηλιάδη στα εγκαίνια του κοινοτικού πάρκου Σωτήρας Αμμοχώστου
17/06/2011


Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκλησή σας να παρευρεθώ και να τελέσω τα εγκαίνια αυτού του ωραίου πάρκου που έχετε δημιουργήσει.

Η δημιουργία του σημαντικού αυτού έργου για την κοινότητα δεν είναι τυχαία και οφείλεται στο ενδιαφέρον και τις προσπάθειες του Προέδρου και των μελών του Κοινοτικού Συμβουλίου, που πραγματικά τους αξίζουν συγχαρητήρια.

Είναι παραδεκτό ότι τα τελευταία χρόνια η ανάπτυξη πάρκων στις πόλεις και τις κοινότητές μας αποτελεί αναγκαιότητα. Είναι με ικανοποίηση που βλέπουμε τις Τοπικές Αρχές σε όλη την Κύπρο να παίρνουν την πρωτοβουλία να εντοπίζουν κατάλληλους χώρους και να προχωρούν στη δημιουργία και λειτουργία πάρκων με την ενεργή συμμετοχή των κατοίκων, της κοινωνίας των πολιτών.

Η δημιουργία πάρκων αποτελεί στόχο της Κυβέρνησης, η οποία τον ενθαρρύνει γιατί συμβάλλει στην αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Τα πάρκα στη σημερινή εποχή, και ιδιαίτερα εκείνα που βρίσκονται εντός ή κοντά σε κατοικημένες περιοχές, δημιουργούν σταδιακά ένα δίκτυο χώρων πρασίνου και άλλων διευκολύνσεων φιλικών με το περιβάλλον, που προσφέρουν ευκαιρίες για ανάπαυση, ψυχαγωγία, αναψυχή, άθληση, εκπαίδευση, ενίσχυση της κοινωνικής επαφής μεταξύ των πολιτών και συμβάλλουν στην αναβάθμιση του κοινωνικού περιβάλλοντος.

Η επιλογή αυτού του χώρου και η αναμόρφωσή του με εμπλουτισμό της υπάρχουσας βλάστησης θα αποτελέσει ένα ακόμη όμορφο στοιχείο που αναβαθμίζει την αξία της περιοχής τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους πολλούς ξένους επισκέπτες. H συνολική δαπάνη ανήλθε στις €400.000 με κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού 2007-2010.

Η διαμόρφωση του πάρκου, τα παιχνίδια, το πλακόστρωτο, ο φωτισμός, το περίπτερο και, βεβαίως, το αμφιθέατρο συγκροτούν ένα σύγχρονο συνολικό συγκρότημα που αποτελεί κόσμημα όχι μόνο για την κοινότητα της Σωτήρας αλλά και για την ευρύτερη περιοχή. Η πρωτοβουλία σας για διαμόρφωση αυτού του πάρκου συμβάλλει στην καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης, στην αγάπη για το πράσινο, αλλά και στη γνωριμία με την κυπριακή φύση.

Στις μέρες μας, που ο πληθυσμός συγκεντρώνεται στις πόλεις, με την καθιστική ζωή και το καθημερινό άγχος, τα αστικά και περιαστικά δάση καθώς και οι χώροι πρασίνου στις δομημένες περιοχές αποκτούν σημαντική και ξεχωριστή αξία.

Ιδιαίτερα στις τουριστικές μας περιοχές η προστασία και η ανάπτυξη του φυσικού περιβάλλοντος με τη δημιουργία πάρκων, όπως αυτό που εγκαινιάζουμε σήμερα, αποκτά μεγάλη σημασία. Εμπλουτίζουμε τον τουριστικό μας χάρτη και προσφέρουμε στους επισκέπτες μας την ευκαιρία μαζί με τη θάλασσα και τον ήλιο μας να απολαύσουν χώρους πρασίνου που αναδεικνύουν την ομορφιά της κυπριακής φύσης.

Η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στις σύγχρονες κοινωνίες δεν επιτυγχάνεται μόνο με το ψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, αλλά και με τις δυνατότητες που έχει στη διάθεσή του ο πολίτης να περνά ευχάριστα τις ελεύθερές του ώρες και να απολαμβάνει τα αγαθά του φυσικού περιβάλλοντος και τα ευεργετήματα της φύσης. Να μπορεί να εξασφαλίζει τη σωματική και ψυχική του ηρεμία.

Το περιβάλλον ανήκει σε όλους μας, σαν δικαίωμα και σαν ευθύνη. Ως Κυβέρνηση εφαρμόζουμε μια ολοκληρωμένη περιβαλλοντική πολιτική. Κάθε μέρα κάνουμε βήματα μπροστά. Ωστόσο οι Κυβερνήσεις μόνες τους δεν μπορούν. Όλοι μαζί μπορούμε Κυβέρνηση, Τοπικές Αρχές, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ιδιωτικοί φορείς, η κοινωνία των πολιτών. Μπορούμε και προσπαθούμε να κάνουμε τον τόπο μας ένα πράσινο νησί της ειρήνης, της προόδου και του πολιτισμού. Σ΄ αυτό συμβάλλει με το σημερινό δημιούργημα το Κοινοτικό Συμβούλιο της Σωτήρας που προσθέτει ένα ακόμη ωραίο στοιχείο στη φυσική ομορφιά της περιοχής. Συγχαρητήρια ξανά στον πρόεδρο και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου.

Με έργα σαν κι΄ αυτό υπηρετείτε την κοινότητα και την κοινωνία και καταξιώνετε τον ρόλο και την αποστολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Να΄στε πάντα καλά και να συνεχίσετε αυτή την πορεία .