7/6/11

Ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετέχει στη 10η Υπουργική Συνάντηση Ευρώπης – Ασίας στη Βουδαπέστη

07/06/2011





Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού εκπροσωπεί την Κύπρο στη 10η Υπουργική Συνάντηση Ευρώπης-Ασίας (ASEM) με θέμα: «Συνεργασία για την αντιμετώπιση μη παραδοσιακών προκλήσεων σε θέματα ασφάλειας», η οποία πραγματοποιείται στις 6 και 7 Ιουνίου στη Βουδαπέστη.

Στα πλαίσια της Υπουργικής Συνάντησης ο κ. Κυπριανού πραγματοποίησε αριθμό διμερών συναντήσεων με τους ομολόγους του από την Ινδία, την Ινδονησία, την Κίνα, το Μπρουνέι την Ταϊλάνδη και τις Φιλιππίνες. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν το Κυπριακό και οι διμερείς σχέσεις.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της συνάντησης και στα πλαίσια θεμάτων σχετικών με περιφερειακά προβλήματα όπως επίσης και με θέματα μη παραδοσιακών απειλών, ο κ. Υπουργός στις παρεμβάσεις του αναφέρθηκε στις εξελίξεις σε Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή, στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, στο πρόβλημα της ενεργειακής ασφάλειας και, τέλος, στη διαχείριση του υδατικού προβλήματος.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τον αραβικό κόσμο ο κ. Υπουργός τόνισε τη σημασία της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής για την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής. Επίσης, ειδική αναφορά έγινε στην επίδραση που έχει η σταθερότητα στον αραβικό κόσμο στην ενεργειακή ασφάλεια Ευρώπης και Ασίας.

Σχετικά με τη διαχείριση του υδατικού ο κ. Κυπριανού τόνισε τη σχέση μεταξύ της έλλειψης νερού και της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ειδική αναφορά έγινε στο υδατικό πρόβλημα της Κύπρου και στην ανάγκη παγκόσμιας δράσης για την επίλυση του προβλήματος.

Στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης ο κ. Υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στα αίτια του προβλήματος τα οποία σχετίζονται με τη φτώχεια, την πολιτική αστάθεια, τις κοινωνικές ανισότητες, τις φυσικές καταστροφές και γενικά την καταστροφή του περιβάλλοντος. Τέλος, ο κ. Κυπριανού υπογράμμισε την ανάγκη για κοινή δράση ΕΕ και εταίρων ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Οι κοινές δράσεις, είπε, θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να προωθούν την αναπτυξιακή βοήθεια στις χώρες που την έχουν ανάγκη.