7/6/11

* Ανακοίνωση της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους*Ακούστε Ζωντανά / www.euro- Vouli.net-Live Radio

Σε σημερινή ανακοίνωση της η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) αναφέρει ότι το Ανθρωπολογικό Εργαστήριο της Διερευνητικής Επιτροπής ενισχύεται με αυξημένο επιστημονικό προσωπικό με στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας ταυτοποίησης. 



Η ΔΕΑ βελτιώνει τη λειτουργική της δομή και τις διαδικασίες με στόχο να επιταχύνει περαιτέρω τη διαδικασία ταυτοποίησης, διατηρώντας παράλληλα την επιστημονική αξιοπιστία των συμπερασμάτων της.

Κατ΄ αρχάς, αναφέρεται στην ανακοίνωση, επεκτείνεται το Ανθρωπολογικό Εργαστήριο της ΔΕΑ που βρίσκεται στην Προστατευόμενη Περιοχή από τα Ηνωμένα ΄Εθνη δίπλα στο παλιό αεροδρόμιο Λευκωσίας. Αυτό θα δώσει στην Επιτροπή τη δυνατότητα να αυξήσει τον αριθμό των επιστημόνων που εργάζονται εκεί, με αποτέλεσμα να επιταχυνθεί ο ρυθμός εργαστηριακής ανάλυσης των λειψάνων, που αποτελεί μια πολύ χρονοβόρα διαδικασία.

Θα δημιουργηθεί μια επιστημονική συμβουλευτική ομάδα, αποτελούμενη από ειδικούς διαφόρων επιστημονικών κλάδων για να βοηθήσει τόσο το Ανθρωπολογικό Εργαστήριο της ΔΕΑ όσο και το Εργαστήριο Δικανικής Γενετικής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής, Κύπρου για την εφαρμογή των συμφωνημένων διαδικασιών. Η επέκταση του Ανθρωπολογικού Εργαστηρίου και η αύξηση του αριθμού των επιστημόνων αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Στη συνέχεια θα συγκληθεί η επιστημονική συμβουλευτική ομάδα για να βοηθήσει στη διαδικασία αναγνώρισης και να δώσει όσο πιο γρήγορα απαντήσεις στους συγγενείς των αγνοουμένων για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων.

Η ΔΕΑ θα διορίσει επίσης έναν Συντονιστή Ταυτοποίησης, του οποίου το κύριο καθήκον θα είναι να συντονίζει την όλη διαδικασία αναγνώρισης μεταξύ των ανθρωπολογικού εργαστηρίου και του εργαστηρίου γενετικής. Τέλος, η ΔΕΑ θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για την αγορά λογισμικού, το οποίο είναι αναγκαίο για την επιτάχυνση της επεξεργασίας και ανάλυσης των πολύπλοκων επιστημονικών δεδομένων του εργαστηρίου γενετικής.