6/6/11

* Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Πρωθυπουργό της Σερβίας*Ακούστε Ζωντανά / www.euro- Vouli.net-Live Radio

06/06/2011
Η Κυπριακή Δημοκρατία υποστηρίζει θερμά τις προσπάθειες της Σερβίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εκφράζει βαθιά ευγνωμοσύνη για τις σταθερές θέσεις αρχών της Σερβίας στο Κυπριακό είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρωθυπουργό της Σερβίας κ. Μίρκο Τσβέτκοβιτς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.



Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Σέρβος Πρωθυπουργός είχαν σήμερα το πρωί κατ’ ιδίαν συνάντηση, και στη συνέχεια ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Ακολούθως ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο κ. Τσβέτκοβιτς προέβησαν σε δηλώσεις προς τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Στην εναρκτήρια του δήλωση προς τους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «με αισθήματα βαθιάς εκτίμησης και ειλικρινούς φιλίας καλωσορίζω στην Κύπρο εκ μέρους ολόκληρου του κυπριακού λαού, της Κυβέρνησης και εμού προσωπικά τον Πρωθυπουργό της Σερβίας και φίλο κ. Μίρκο Τσβέτκοβιτς, ολόκληρη τη σερβική αντιπροσωπεία καθώς και τους επιχειρηματίες που τον συνοδεύουν.

Αυτή η επίσκεψη αποτελεί επιστέγασμα των μακρόχρονων παραδοσιακά εξαίρετων σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Σερβίας, οι οποίες χρονολογούνται από την πρώτη Σύνοδο των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων των Αδεσμεύτων, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι το 1961. Οι Πρόεδροι Μακάριος και Τίτο ήταν από τους πρωταρχικούς εμπνευστές της ίδρυσης του Κινήματος Αδεσμεύτων.

Με τον Πρωθυπουργό της Σερβίας είχαμε μια εγκάρδια και ουσιαστική συνάντηση. Συζητήσαμε σε βάθος τις εξαίρετες διμερείς σχέσεις μας και τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης τους.

Η Κυπριακή Δημοκρατία υποστηρίζει θερμά τις προσπάθειες της Σερβίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. H σύλληψη από τις Αρχές της Σερβίας και η μεταφορά του Ράτκο Μλάντιτς στη Χάγη και η απόδοση της δικαιοσύνης ευχόμαστε να συμβάλει ουσιαστικά στη συμφιλίωση στα Βαλκάνια. Ευχόμαστε ακόμη να μην προβληθούν νέες δικαιολογίες για καθυστέρηση λήψης απόφασης για έναρξη του διαλόγου για ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ακόμη μια φορά ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν αναγνωρίζει ούτε πρόκειται να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, μια θέση αρχής, που είναι συνεπής με το διεθνές δίκαιο. Η λύση πρέπει να είναι προϊόν αμοιβαίας διμερούς διαβούλευσης που θα οδηγήσει σε μια συμφωνημένη διευθέτηση η οποία σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας και θα εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Χαιρετίζουμε τον διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα, για τον οποίο με ενημέρωσε εκτενώς ο Πρωθυπουργός.

Από αυτό εδώ το βήμα, μου δίνεται η ευκαιρία να εκφράσω για άλλη μια φορά τη βαθιά ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για τις σταθερές θέσεις αρχών της Σερβίας στο Κυπριακό πρόβλημα. Η θετική συμβολή της φίλης χώρας εκφράζεται έμπρακτα μέσα από τη συμμετοχή της στην ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο. Οι θέσεις της Σερβίας στο Κυπριακό εδράζονται στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ενημερώσαμε τον Πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις και για τη βούληση μας για επίτευξη μιας συμφωνημένης αμοιβαία αποδεκτής λύσης, μιας λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ για ένα κράτος με μια αδιαίρετη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια.

Εκφράσαμε ξανά τη δέσμευση μας να κάνουμε το παν ώστε ο διάλογος να επιφέρει σύντομα το αποτέλεσμα που όλοι επιθυμούμε. Καλούμε την άλλη πλευρά να σεβαστεί τη συμφωνημένη βάση των συνομιλιών. Δεν αποδεχόμαστε την όποια προσπάθεια για αλλαγή της διαδικασίας η οποία είναι συμφωνημένη μεταξύ των δύο πλευρών και του Γενικού Γραμματέα.

Προσβλέπουμε στην τρίτη σε σειρά συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στις 7 Ιουλίου. Ευελπιστούμε πως η Τουρκία θα τερματίσει τις θεωρητικές διακηρύξεις και τις διαβεβαιώσεις περί ύπαρξης από πλευράς της της αναγκαίας πολιτικής βούλησης και στήριξης των συνομιλιών, χωρίς πρακτικό αντίκρισμα στις διαπραγματεύσεις.

Επιπρόσθετα, η Τουρκία θα πρέπει να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις που η ίδια έχει αναλάβει έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ΕΕ, στο πλαίσιο της ενταξιακής της πορείας, συμπεριλαμβανομένης και της ουσιαστικής της συμβολής στις προσπάθειες μας για λύση.

Θέλω και πάλι να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό Τσβέτκοβιτς για τις ειλικρινείς, εγκάρδιες και ουσιαστικές συνομιλίες».

Από την πλευρά του ο Σέρβος Πρωθυπουργός, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε ότι οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – Σερβίας βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο παραδοσιακά και στηρίζονται και στη φιλία των δύο λαών.

Πρόσθεσε ότι «η Σερβία αποδίδει μεγάλη σημασία στη συνεργασία της με την Κυπριακή Δημοκρατία και ελπίζουμε να αναπτυχθεί περαιτέρω. Η Κύπρος μπορεί να βοηθήσει τη Σερβία στην πορεία της προς την ΕΕ», είπε ο Σέρβος αξιωματούχος, επισημαίνοντας ότι η ανάληψη από την Κύπρο της προεδρίας της ΕΕ θα συμβάλει προ τον σκοπό αυτό.

Εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη της χώρας του προς την Κύπρο για τη στάση αρχών που τηρεί στο θέμα του Κοσόβου και της Μετοχίας, ενώ υπογράμμισε ότι η Σερβία υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια για λύση του Κυπριακού στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου.
Πρόσθεσε ότι «η οικονομική μας συνεργασία πρέπει να προωθηθεί ούτως ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική στο μέλλον. Προς την κατεύθυνση αυτή πιστεύω ότι η αυριανή συνάντηση επιχειρηματιών των δύο χωρών στην οποία θα παραστεί ο Πρόεδρος Χριστόφιας και εγώ, θα συμβάλει στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων σε τομείς όπως ο τουρισμός και η οικοδομική βιομηχανία».

Ανέφερε ακόμη ότι απηύθυνε στον Πρόεδρο Χριστόφια πρόσκληση για να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Σερβία.
Στη συνέχεια ερωτηθείς για την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «θα καλέσουμε τους επιχειρηματίες των δύο πλευρών να δραστηριοποιηθούν περισσότερο στον τομέα των εμπορικών ανταλλαγών, της οικοδομικής βιομηχανίας, της ενέργειας, του τουρισμού, διότι διαπιστώνουμε και οι δύο πλευρές ότι υπάρχει πολύ μεγάλη δυνατότητα ανάπτυξης αυτών των σχέσεων ούτως ώστε να φθάσουν στο επίπεδο που βρίσκονται οι πολιτικές σχέσεις».

Σε ερώτηση πώς θα βοηθήσει η Κύπρος τη Σερβία στην ένταξη της στην ΕΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «σε όλα τα ΄Οργανα της ΕΕ η Κύπρος υποστηρίζει και υπερασπίζεται την προσπάθεια της Σερβίας για ένταξη στην ΕΕ. Είπα και στον φίλο Πρωθυπουργό ότι εύχομαι μέχρι τον επόμενο Ιούλιο που θα αρχίσει η κυπριακή Προεδρία να ληφθούν όλες οι αναγκαίες αποφάσεις ούτως ώστε να κλείσουν οι ενταξιακές συνομιλίες. Επί της ουσίας θέλω να σας πω με πολλή ειλικρίνεια και φιλικότατα ότι η ΕΕ δεν είναι μια οικογένεια αγγέλων. Αντιμετωπίζονται και εκεί τα πράγματα με βάση τα συμφέροντα, αλλά γίνεται και μια προσπάθεια να είναι μια οντότητα η ΕΕ για να αντιμετωπίσει και τον ανταγωνισμό και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και βεβαίως και από την Ασία. Το ότι δεν είναι μια γειτονιά ή οικογένεια αγγέλων το αισθάνεστε ήδη από τη στάση πολλών χωρών έναντι σας σε σχέση με το Κόσοβο και τη Μετοχία. Αλλά καλύτερα εντός της ΕΕ και να δίνεις τις μάχες σου, παρά εκτός της ΕΕ».

Τέλος, ερωτηθείς αν με τη σύλληψη του Μλάντιτς έχει σημειωθεί οποιαδήποτε θετική εξέλιξη ως προς την επίσπευση της ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ, ο Πρωθυπουργός της Σερβίας είπε ότι η χώρα του επιθυμεί να καταστεί πλήρες μέλος της ΕΕ και πρόσθεσε ότι αναφορικά με το θέμα της σύλληψης του Μλάντιτς «εμείς είχαμε υποχρέωση να κάνουμε αυτό που κάναμε και ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα μπορούν να είναι πολύ πιο αισιόδοξα στο μέλλον».

Στο περιθώριο της συνάντησης του Προέδρου Χριστόφια και του Πρωθυπουργού της Σερβίας υπογράφηκε Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ των δύο χωρών για την Ευρωπαϊκή Ενσωμάτωση.