3/6/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη στο πλαίσιο των βραβεύσεων της Green-Dot Κύπρου
03/06/2011







Σας ευχαριστώ θερμά γι’ αυτό το βραβείο της Green-Dot Κύπρου που απονέμεται για τη γρήγορη εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Αυτό το βραβείο ανήκει συλλογικά στην Κυβέρνηση, γιατί είναι κυβερνητική στόχευση και επιλογή η άμεση υλοποίηση αυτής της στρατηγικής. Ανήκει όμως και στο προσωπικό του Υπουργείου Εσωτερικών, σε όλους αυτούς τους πολύτιμους συνεργάτες μου, τους οποίους και από αυτό το βήμα ευχαριστώ θερμά για τον επαγγελματισμό που επιδεικνύουν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Στη βάση ευρωπαϊκών προτύπων, εν όψει και της υποχρέωσης που αναλάβαμε ως κράτος έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εναρμονιστούμε με το κοινοτικό δίκαιο και το περιβαλλοντικό κεκτημένο, και με γνώμονά μας την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, το Υπουργείο Εσωτερικών υλοποιεί μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για την οριστική αναβάθμιση των διαδικασιών διαχείρισης των Στερεών Οικιακών Απορριμμάτων μέχρι το 2020 και η οποία προνοεί την κατασκευή των αναγκαίων υποδομών, την προώθηση κατάλληλων νομοθεσιών και στοχευμένων ενεργειών ενημέρωσης του κοινού.

Η μακροπρόθεσμη αυτή στρατηγική είναι χωρισμένη σε τρία ανεξάρτητα και ταυτόχρονα αλληλένδετα επίπεδα. Ο βαθμός επιτυχίας και υλοποίησης κάθε επιπέδου επηρεάζει την επιτυχία του επόμενου επιπέδου.

Η υλοποίηση του πρώτου επιπέδου άρχισε και συνεχίζεται από το 2002 και αφορά τη συνεχή πληροφόρηση και ενημέρωση των πολιτών για τα οφέλη που συνεπάγεται για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία η εισαγωγή σύγχρονων μεθόδων ολοκληρωμένης διαχείρισης των στερεών οικιακών απορριμμάτων. Σήμερα πια, μπορούμε να πούμε ότι οι βάσεις για σωστή περιβαλλοντική κουλτούρα θεμελιώθηκαν, ιδιαίτερα ανάμεσα στις νεότερες γενιές.

Το δεύτερο επίπεδο αφορά την κατασκευή μεγάλων έργων υποδομής που περιλαμβάνουν Ολοκληρωμένες Μονάδες Διαχείρισης Στερεών Οικιακών Απορριμμάτων, τη δημιουργία ενός δικτύου Πράσινων Σημείων, το κλείσιμο και αποκατάσταση των υφιστάμενων χωματερών και τις Μονάδες ανακύκλωσης αδρανών υλικών από εκσκαφές, κατεδαφίσεις κ.ά. Ήδη, από την 1η Απριλίου 2010 βρίσκεται στη διάθεση του Κύπριου πολίτη η πρώτη σύγχρονη Μονάδα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Στερεών Οικιακών Απορριμμάτων που καλύπτει τις ανάγκες των επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου. Παράλληλα, προχωρούμε ταχύτατα με τις διαδικασίες για την κατασκευή ακόμη δύο τέτοιων σύγχρονων Μονάδων για τις επαρχίες Λεμεσού και Λευκωσίας και για την αναβάθμιση του Χ.Υ.Τ.Α. Πάφου σε Μονάδα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης. Στη βάση των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί, υλοποιούμε το πρόγραμμα για το κλείσιμο και αποκατάσταση και των 117 υφιστάμενων σκυβαλότοπων σε όλη την Κύπρο, τη δημιουργία του παγκύπριου δικτύου πράσινων σημείων, αλλά και των χώρων ανακύκλωσης απορριμμάτων από εκσκαφές, κατεδαφίσεις και κατασκευές.

Τώρα πια έχουμε φτάσει στο σημείο που πρέπει να περάσουμε στο τρίτο επίπεδο υλοποίησης της στρατηγικής μας, που αφορά την ευαισθητοποίηση των πολιτών για μείωση του όγκου των αποβλήτων που παράγουμε. Η Κύπρος κατέχει, δυστυχώς, το θλιβερό προνόμιο να κατατάσσεται ανάμεσα στις πρώτες χώρες της ΕΕ σε παραγωγή σκουπιδιών. Το γεγονός αυτό δημιουργεί μια συνεχή πρόκληση τόσο σε σχέση με τη διαχείριση τους όσο και με τη σπατάλη φυσικών πόρων. Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να υιοθετήσουμε και στην Κύπρο εναλλακτικούς τρόπους συμπεριφοράς που θα συμβάλλουν, αναμφίβολα, και στη βελτίωση της δικής μας ποιότητας ζωής, αλλά και στην καλύτερη λειτουργία των μεγάλων έργων υποδομής που υλοποιούμε. Αυτοί οι εναλλακτικοί τρόποι συμπεριφοράς περιλαμβάνουν τις λέξεις: μείωση, ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση και αξιοποίηση των αποβλήτων. Νέες συνήθειες, όπως η αγορά προϊόντων σε μεγαλύτερες συσκευασίες ή προϊόντα χύμα, η χρήση ρούχινων τσαντών για μεταφορά των προϊόντων μας, η χρησιμοποίηση προϊόντων που δημιουργήθηκαν από ανακυκλώσιμα υλικά, είναι πλέον επιτακτική ανάγκη.

Στο πλαίσιο αυτό συγχαίρω την Green-Dot Κύπρου, η οποία σε συνεργασία με τους Δήμους και τις κοινότητες εφαρμόζουν τα προγράμματα διαλογής στην πηγή. Τα προγράμματα αυτά καλύπτουν πλέον όλες τις πόλεις, σε ένα ποσοστό του πληθυσμού της τάξης του 85%, αφού από τον Οκτώβριο του 2010 και μετά έχει ενταχθεί και η περιοχή της Λάρνακας. Ήδη, όπως αντιλαμβάνομαι, από το 2010 έχουν καλυφθεί οι στόχοι του προγράμματος της Green-Dot Κύπρου με την επιτυχή εκπλήρωση των υποχρεώσεων σας σχετικά με τη διαχείριση των συσκευασιών και των αποβλήτων συσκευασίας.

Κλείνοντας, σας ευχαριστώ γι’ αυτή την τιμή που μου κάνετε με το αποψινό βραβείο και σας διαβεβαιώ πως θα συνεχίσουμε με το ίδιο πάθος και το ίδιο ακούραστα να εργαζόμαστε για τη γρήγορη εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Και αυτό γιατί πάνω από όλα το χρωστάμε στα παιδιά μας. Για να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μια Κύπρο σύγχρονη, ευρωπαϊκή, καθαρή.