29/5/11

H κα ΄Ελση Χριστόφια πραγματοποίησε επαφές στην Αυστραλία με ομογενειακά Ιδρύματα
29/05/2011

Σειρά επαφών και επισκέψεων σε ευαγή και πολιτιστικά ιδρύματα πραγματοποίησε η κα ΄Ελση Χριστόφια κατά την παραμονή της στην Αυστραλία, όπου συνοδεύει τον σύζυγό της Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, στην εκεί επίσημη επίσκεψή του.



Σε χωριστό πρόγραμμα επισκέψεων και επαφών, η κα Χριστόφια επισκέφθηκε στην πρωτεύουσα της Αυστραλίας Καμπέρα, την Εθνική Πινακοθήκη όπου εκτίθενται έργα με έντονο το στοιχείο του πολυπολιτισμού της χώρας.

Σε δηλώσεις της η κα Χριστόφια είπε ότι «μέσα από τα έργα που εκτίθενται στον χώρο αυτό υπάρχει έντονα το στοιχείο της παράδοσης και του πολιτισμού αυτής της χώρας με κυρίαρχο στοιχείο τα έργα των ιθαγενών, αλλά και έργα Ευρωπαίων καλλιτεχνών. Αυτό που ξεχωρίζει μέσα από τα έργα των ιθαγενών είναι η σύμπτωση των έργων με τα βιώματα των ανθρώπων στη φύση. Τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον. Αυτό χρήζει μίμησης και προβληματισμού για τις σημερινές συνθήκες και την παραγνώριση της ανάγκης για σεβασμό προς τη φύση και το περιβάλλον».

Αναφερόμενη στις επαφές της στη Μελβούρνη, όπου συνεχίστηκε η επίσημη επίσκεψη, η κα Χριστόφια είπε ότι «αισθάνθηκα ιδιαίτερη συγκίνηση κατά τις επισκέψεις μου σε ιδρύματα ανθρωπιστικής φύσης. Πρόκειται για το ΄Ιδρυμα «Μεγαλόχαρη», στην περιοχή Αποστόλου Ανδρέα στη Μελβούρνη, όπου οι συμπατριώτες μας απόδημοι έχουν πετύχει να δημιουργήσουν ένα μεγάλο χώρο με σύγχρονα μέσα εξυπηρέτησης των αποδήμων ηλικιωμένων μας που πρόσφεραν τόσα στον τόπο τους. Εκεί διαμένουν 42 άτομα και είναι άκρως συγκινητικό να σκεφτεί κανείς ότι αυτοί οι άνθρωποι από το μηδέν, ερχόμενοι ως πρόσφυγες οι περισσότεροι μετά το 1974, πέτυχαν όχι μόνο να αυτοδημιουργηθούν, αλλά και να δημιουργήσουν έργα κοινής ωφελείας.

Αυτή τη στιγμή είναι υπό ανέγερση άλλος ένας Οίκος Ευγηρίας αξίας 4 εκ. δολαρίων Αυστραλίας, που θα στεγάσει άλλα 45 άτομα. Η υποδοχή στον Απόστολο Ανδρέα ήταν πολύ συγκινητική και τα όσα είχα την ευκαιρία να ακούσω ιδιαίτερα από τον επικεφαλής του Ιδρύματος κ. Πανίκο Μηνά δείχνουν ότι παρά τη γεωγραφική απόσταση που τους χωρίζει με την Κύπρο, η ψυχή τους βρίσκεται στον τόπο τους». Πρόσθεσε ότι διατηρούν ζωντανές τις παραδόσεις και τα έθιμα της Κύπρου και «αισθάνεται κανείς ότι βρίσκεται στην Κύπρο, σε ένα κομμάτι της πατρίδας μας", είπε η κα Χριστόφια.

Αναφερόμενη στη θερμότατη υποδοχή της οποίας έτυχαν στην Αυστραλία τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και η ίδια, η κα Χριστόφια είπε ότι «αισθάνθηκα και πήρα μηνύματα από αυτές τις συναντήσεις, ότι η ανθρωπιά είναι αυτή που σώζει και τις συνειδήσεις και την ύπαρξη των ανθρώπων όπου και να βρίσκονται».

«Επίσης, ένα σημαντικό μήνυμα είναι ο σεβασμός των θρησκειών, των ηθών και εθίμων άλλων εθνοτήτων που ζουν σε αυτή τη χώρα και αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει να φτάσει και στην Κύπρο, ως παράδειγμα προς μίμηση. Αν και στην Κύπρο υπάρχει πολυπολιτισμός, δυστυχώς, ακόμη χρειάζεται να εμπεδωθεί στις συνειδήσεις του κυπριακού λαού ότι, προκειμένου να ζήσουμε ειρηνικά μαζί πέραν από τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους, Λατίνους, αλλά και με τους άλλους πολίτες από χώρες της Ευρώπης και αλλού, είναι ανάγκη να αποβάλουμε οποιαδήποτε εθνικιστική προσέγγιση και να υπάρχει σεβασμός στη διαφορετικότητα και στην πολυπολιτισμικότητα», είπε η κα Χριστόφια.

Πρόσθεσε ότι κατά την επίσκεψή της στο ΄Ιδρυμα «Αγάπη», το οποίο φιλοξενεί παιδιά με ειδικές ανάγκες, η κα Χριστόφια ανέφερε ότι «το ΄Ιδρυμα λειτουργεί πάνω σε εθελοντική βάση», προσθέτοντας ότι «και στην Κύπρο ο εθελοντισμός είναι ανεπτυγμένος». Είπε ακόμη ότι μελετάται από πλευράς του Διοικητικού Συμβουλίου του Ραδιομαραθωνίου η φιλοξενία παιδιών στην Κύπρο με τη βοήθεια και τοπικών οικονομικών παραγόντων.

Κατά τις επισκέψεις της η κα Χριστόφια έκανε σε δύο περιπτώσεις δεντροφυτεύσεις, στην πρώτη περίπτωση στο υπό ανέγερση κτήριο της κοινότητας του Αποστόλου Ανδρέα, όπου φύτεψε δύο ελιές, τη μια εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας. Άλλη μια δεντροφύτευση ελιάς έγινε στο ΄Ιδρυμα «Μεγαλόχαρη».

Κατά τις συναντήσεις της η κα Χριστόφια αντάλλαξε αναμνηστικά δώρα με τους αρμοδίους των Ιδρυμάτων.

Αύριο η κα Χριστόφια θα επισκεφθεί το Γυμνάσιο του Αγίου Σπυρίδωνα στο Σίδνευ.